Skip to content

Minecraft-veiligheidstips voor ouders van Minecrafters

13 de september de 2021
MinecraftStoryMode 5683226c3df78ccc15c52659

Als je een ouder bent van een kind tussen de 5 en 13 jaar, ben je waarschijnlijk bekend met een spel genaamd Minecraft. Het is een ‘sandbox’-spel van het type bouwsteen dat beschikbaar is op meerdere platforms, maar voor kinderen is het meer dan alleen een videogame. Met Minecraft kunnen kinderen hun creatieve spieren aanspannen door te bouwen en te verkennen. Het stelt hen ook in staat om op sociaal vlak met anderen om te gaan. In feite lijken ze een hele andere taal te ontwikkelen die voor ouders steeds vreemder wordt. Zelfs als je geen idee hebt over de helft van de dingen waar ze het over hebben, is het gemakkelijk te zien dat ze het naar hun zin hebben. Hoewel Minecraft niet al te erg gewelddadig lijkt te zijn – behalve af en toe een exploderend schaap of varken – zou je je er niet al te veel zorgen over moeten maken. Echter, zoals de meeste ouders, heb je waarschijnlijk nog steeds een paar zorgen over het laten spelen van Minecraft door je kinderen, vooral omdat ze uren en uren lijken door te brengen in deze blokkerige Minecraft virtual reality-werelden online. Als ouder moet je je afvragen met wie je kinderen online spelen, wat ze doen en of er iets aan de hand is waar je je zorgen over moet maken.

Online Vreemdeling Gevaar

Het idee van ‘vreemdeling gevaar’ is vaak een fysieke praktijk, maar dezelfde concepten kunnen ook online worden toegepast. Zorg ervoor dat je Minecrafter weet dat niet iedereen online hun vriend is en dat zelfs mensen die zeggen dat ze kinderen zijn, misschien niet echt kinderen zijn en iemand kunnen zijn met wie ze niet zouden moeten praten. Zorg ervoor dat ze weten dat mensen online proberen hen te misleiden om persoonlijke informatie te verstrekken, zoals hun naam, schoolnaam of adres, waar ze wonen en andere feiten over hen. Oplichters kunnen zich ook op kinderen richten om te proberen hen de creditcardgegevens van mama of papa te laten bemachtigen, misschien met de vermeende beloning dat ze er iets cools uit halen. Praat met uw kinderen over dit soort dingen en zorg ervoor dat ze nooit hun naam, e-mailadres, adres, schoolinformatie of iets anders persoonlijks geven. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hun online alias die in Minecraft wordt gebruikt, geen enkel deel van hun echte naam bevat of zelfs de naam van de stad waarin je woont.

Bescherm tegen malware

Voordat je je Minecrafter de multiplayer-modus laat gebruiken waar ze verbinding maken met anderen op internet in het spel, moet je ervoor zorgen dat het apparaat dat ze gebruiken de nieuwste beveiligingspatches heeft geïnstalleerd voor het besturingssysteem en dat al het andere dat ze gebruiken voor het spel wordt ook bijgewerkt, net als de webbrowser en het Minecraft-spel zelf. Als je kind een redelijk ervaren Minecrafter is en al een tijdje online is, is de kans groot dat ze de wereld van Minecraft-mods en andere downloads hebben ontdekt die zijn ontwikkeld door Minecraft-enthousiastelingen. De “mods” kunnen echt coole add-on-verbeteringen zijn voor Minecraft, waardoor alle nieuwe Minecraft-gerelateerde ervaringen voor je kind mogelijk zijn. Helaas kunnen hackers en oplichters malware maken die zich voordoet als Minecraft-mods, en uw kind kan het downloaden en zijn computer infecteren met malware, spyware, ransomware en alle andere soorten slechte dingen. De beste manier om uw Minecrafter en uw pc te beschermen, is ervoor te zorgen dat uw antivirussoftware up-to-date is. Als je nog geen virusbescherming op je computer hebt, zijn er veel gratis om uit te kiezen, dus je hoeft niets te kopen. Als tweede verdedigingslinie kunt u overwegen om periodieke scans uit te voeren met enkele hulpprogramma’s voor het verwijderen van spyware om malware op te vangen die uw eerstelijnsscanner mogelijk heeft gemist.

Controleer ze

Soms is de enige manier om te weten wat er met je kind aan de hand is, ze te observeren terwijl ze in de Minecraft-wereld zijn. Loop bij ze binnen en kijk met wie ze aan het chatten zijn. Vraag of ze met iemand praten die geen echte vriend is, zoek uit wat ze zeggen en zorg ervoor dat ze niet met willekeurige vreemden chatten. De meeste Minecraft-servers hebben een openbare chatfunctie die door iedereen op de server wordt gezien. Dit wordt gestart wanneer een gebruiker op de drukt t toets. Sommige servers staan ​​privé-berichten van gebruiker naar gebruiker toe, maar niet alle servers doen dat, en u kunt niet zien of ze dat doen, tenzij u de lijst met beschikbare serveropdrachten bekijkt (door op de knop / toets). Als uw kinderen met hun vrienden willen praten terwijl ze op Minecraft-servers zijn, is het misschien het beste om ze Skype of een ander privéchatroomplatform te laten gebruiken en van hen te eisen dat u alle toevoegingen van vrienden goedkeurt om ervoor te zorgen dat ze alleen praten met vrienden die je goedkeurt en geen willekeurige vreemden.

Ouderlijk toezicht gebruiken

Als je kinderen zijn zoals de meeste, zitten ze waarschijnlijk uren per dag aan YouTube vastgelijmd en is er een heleboel Minecraft-gerelateerde inhoud op YouTube. Sommige YouTubers die Minecraft-inhoud produceren, zijn zich bewust van het feit dat hun publiek grotendeels bestaat uit kinderen van 6-12 jaar en ze zullen proberen de taal en inhoud op een voor hun leeftijd passend niveau te houden. Helaas zijn er een heleboel andere YouTubers die er gewoon niet om geven wie er luistert en f-bom na f-bom laten vallen, waardoor ouders ineenkrimpen en de kamers van hun kinderen binnen rennen op zoek naar de mute-knop. We hebben geen definitieve lijst van “gezinsvriendelijke” Minecraft YouTubers gezien, maar we hebben wat onderzoek gedaan en een aantal namen gevonden die aan de schone kant lijken te zijn. LDShadowLady, IHasCupquake, SmallishBeans, Aphmau, Stampylonghead en Paulsoaresjr zijn enkele van de schonere YouTubers met Minecraft-gerelateerde inhoud. Behalve je kinderen vertellen welke ze moeten bekijken en welke ze moeten vermijden, is je andere optie om ouderlijk toezicht van YouTube in te schakelen. Sommige ongepaste inhoud kan uw kind nog steeds bereiken, maar het is in ieder geval beter dan helemaal geen inhoudsfiltering.