Skip to content

Misschien zouden meer computermonitoren vierkant moeten zijn

19 de augustus de 2022
LG DualUp Lifestyle 00 eee52d045e8c45c7b1564563781c8c78

Belangrijkste leerpunten

  • Horizontale schermen zijn de norm, maar zijn ze ook echt beter?
  • Verticale schermen zijn ideaal voor het weergeven en lezen van lange teksten.
  • Vierkante schermen bieden de voordelen van zowel breed als hoog, en meer.

Tot de smartphone gebruikten bijna alle computers horizontale, landschapsgerichte monitoren. Maar zouden we niet beter af zijn met een mooi groot vierkant scherm? De nieuwe DualUp-monitoren van LG zien eruit als twee op elkaar gestapelde monitoren. Dubbele monitoren zijn niet nieuw – ze zijn een geweldige manier om meer apps en vensters tegelijk te zien – maar meestal plaatsen we ze naast elkaar.

Ondertussen geven sommige mediaprofessionals de voorkeur aan een verticaal scherm, hoewel dat zeker een minderheidsgeval is. Maar bij één blik op de nieuwe ontwerpen van LG kan men zich afvragen: waarom gebruiken we niet allemaal vierkante schermen? “De beeldverhouding van 4:3 van oude televisies en computermonitoren was zo gewoon dat zodra HD en 4K de norm werden, we niet meer achterom wilden kijken. Het is bijna een maatschappelijke conditionering die ons vertelt dat een breedbeeld modern en fris is ‘, vertelde indie-filmmaker Daniel Hess via e-mail aan levensdraad. “Er zou echter zeker een ruimte kunnen ontstaan ​​waar brede en vierkante displays in uiteindelijke harmonie kunnen leven.”

Landschap

We zijn gewend om tv en films in een groot formaat te kijken. Zelfs oude, vierkante CRT-televisietoestellen met een verhouding van 4:3 waren landschappelijk, en de bioscoop heeft altijd met brede beeldverhoudingen gespeeld. Maar waarom? Misschien geven we de voorkeur aan een horizontaal aspect omdat onze ogen naast elkaar staan, niet boven elkaar? Het is bijna een maatschappelijke conditionering die ons vertelt dat een breedbeeld modern en fris is. Het is een beetje een kip en ei situatie. Films zijn horizontaal, dus de camera’s die ze opnemen, zijn ook horizontaal.

En toch, zodra we videocamera’s in onze telefoons hadden, begonnen we verticaal te fotograferen en te kijken. Kijk eens naar je filmrol en kijk hoeveel van je foto’s horizontaal versus verticaal zijn, vergeleken met de verhouding die is gemaakt op een gewone camera met een landschapsgerichte sensor en lay-out. Aan de andere kant is een verticaal telefoonscherm klein, terwijl een verticaal filmscherm ons allemaal nekpijn kan bezorgen (en een theater met twee verdiepingen nodig heeft).

Verticaal

Wat onze redenen ook zijn om historisch de voorkeur te geven aan landschapsgezichten, ze zijn niet altijd van toepassing op een computermonitor, waar films kijken slechts een van de vele activiteiten is. Verticale monitoren – speciaal gemaakt of gewoon normale schermen die op hun uiteinde zijn gedraaid – zijn geweldig voor allerlei soorten gebruik. Programmeurs vinden ze leuk omdat ze meer regels code tegelijk kunnen zien. Idem voor iedereen die veel op zijn scherm leest.

Isometrisch en naar voren gericht aanzicht van de DualUp-monitor van LG

“Verticale monitoren zijn geweldig voor iedereen die lange regels inhoud leest, zoals advocaten, programmeurs, ontwikkelaars, content-editors en mensen die vastgoedcontracten lezen (zoals ik), ” vertelde vastgoedinvesteerder en aanhanger van verticale monitoren Marina Vaamonde aan levensdraad via e-mail. “Er is gewoon zoveel meer ruimte op een verticale monitor voor geschreven inhoud en het neemt minder ruimte in beslag op uw bureau.” Verticale monitoren zijn geweldig. Maar omdat het vaak gewone breedbeeldmonitoren zijn die 90 graden zijn gedraaid, lijken ze vaak te hoog. Ik heb het zelf geprobeerd en ontdekte dat de bovenkant van het scherm gewoon te hoog is om comfortabel te zijn.

Vierkante deal

Meestal gaan we breed wanneer we onze monitoropstellingen uitbreiden. Gamers kunnen ultrabrede, gebogen monitoren kopen die eruitzien als twee of drie naast elkaar geplaatste schermen. De rest van ons kan gewoon twee schermen nemen en ze naast elkaar plaatsen. Zelden zie je echter twee schermen op elkaar gestapeld. De enige veel voorkomende uitzondering is om een ​​laptop open te laten staan ​​onder een externe monitor en beide schermen samen te gebruiken.

Vrouw die LG DualUp Monitor gebruikt, evenals een laptop en webcam

Maar kijk eens naar de productfoto’s van LG en je zult zien dat een vierkant scherm inderdaad aantrekkelijk is. Filmeditors kunnen de video bovenaan plaatsen, met de tijdlijn en andere bedieningselementen hieronder. Idem fotografen. Andere gebruikers kunnen hun ramen in een comfortabele ruimte plaatsen, allemaal binnen het bereik van hun ogen, in plaats van aan de zijkant.

Zaak gesloten

Uiteraard zijn vierkante schermen niet het antwoord op alles. Voor gamers zouden ze zinloos zijn omdat de games zelf allemaal in breedbeeld zijn. En voor laptops heeft het geen enkele zin, tenzij u wilt dat uw computer eruitziet als een pizzadoos en nog meer nutteloze ruimte op de toetsenbordhelft heeft. Maar voor alledaags, algemeen computergebruik lijkt vierkant een geweldig formaat. Het kan breed of hoog zijn, maar het kan ook allebei tegelijk zijn.

Stel je een video-oproep voor bovenaan, met je gebruikelijke vensters eronder. Of een YouTube-piano-tutorial in combinatie met een dubbele pagina met muzieknotatie. De specificaties van LG’s DualUp zijn voetgangersvriendelijk – het is 2.560 x 2.880 en niet 4K-equivalent – maar dat is een implementatiedetail. Vierkant is een geweldige manier om te gaan, dus laten we hopen dat meer fabrikanten dit idee overnemen.