Skip to content
5G

Mobiel 5G versus vast 5G

15 de juli de 2021
GettyImages 185760156 363fc1b29ccb4fa88a04f881ff6c0849

5G is er in twee vormen: als een mobiele dienst (mobiel 5G) die je overal met de juiste dekking via je telefoon kunt bereiken, en als een vaste dienst (vaste draadloze toegang, of FWA 5G) die maar op één plek werkt. Er zijn voor- en nadelen aan elk.

Algemene bevindingen

Mobiel 5G

 • Werkt als je van huis gaat
 • Kan onderweg 5G-internet bieden aan andere apparaten
 • Er is geen hardware-installatie nodig

FWA 5G

 • Al je apparaten krijgen 5G, inclusief computers
 • Biedt een betrouwbare verbinding
 • Meer kans op onbeperkt datagebruik

Een mobiel netwerk en een vast draadloos netwerk (FWA) doen uiteindelijk precies hetzelfde: toegang tot internet bieden. Zoals we hierboven echter al hebben besproken, is het verschil dat je met een van de apparaten internet vanaf je telefoon kunt bereiken terwijl je onderweg bent, terwijl de andere alleen handig is als je op één plek internet nodig hebt, zoals thuis. Niet alle ISP’s bieden dezelfde soort 5G-toegang, dus het is belangrijk om te weten hoe ze verschillen bij het kiezen van de provider. Natuurlijk voordat je zo ver komt, beslissen hoe je willen profiteren van 5G-service is belangrijk: wil je thuis 5G-aangedreven wifi en/of ben je gewoon geïnteresseerd in supersnelle mobiele toegang?

Voor- en nadelen van mobiel 5G

Voordelen:

 • Toegang tot het volledige dekkingsgebied van het mobiele netwerk
 • Eenvoudige installatie: koop een mobiel apparaat en verbind het met een provider met een 5G-abonnement

nadelen

 • Het is gemakkelijk om overschrijdingskosten in rekening te brengen voor te veel datagebruik
 • U kunt in sommige gebieden een slechte dekking ervaren

Overal toegang tot een 5G-netwerk is misschien precies wat u zoekt. Je zou uiteindelijk je smartphone, tablet, smartwatch, enz. kunnen gebruiken terwijl je in de auto zit, buiten het bereik van je wifi-thuisnetwerk of ergens anders waar je een fatsoenlijk signaal kunt krijgen. Vertrouwen op een mobiel netwerk om 5G te leveren is geweldig als het gaat om mobiliteit (uiteraard), maar waarschijnlijk niet zo geweldig voor betrouwbaarheid of kosten. 5G verschilt niet veel van oudere mobiele technologieën zoals 4G als het gaat om betrouwbaarheid van de dekking. U krijgt misschien een perfecte service op één plaats, maar een vlekkerige dekking, of een totaal gebrek aan dekking, een paar minuten later wanneer u ergens anders naartoe gaat. Bovendien zorgt mobiel 5G van sommige bedrijven voor een hogere telefoonrekening. Tenzij je een onbeperkt data-abonnement hebt, zul je misschien merken dat je vanwege de snelheid waarmee je toegang hebt tot gegevens, veel zult verbruiken door dingen te doen zoals VR-games spelen, video’s streamen, AR-apps gebruiken en surfen op internet.

Vaste draadloze toegang 5G Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Snelle, op 5G gebaseerde wifi-toegang in het hele huis
 • Een speciaal signaal van een nabijgelegen 5G-cel

nadelen

 • Signaal valt weg op het moment dat je weggaat
 • Speciale hardware is vereist

Vaste draadloze toegang heeft het grote voordeel ten opzichte van mobiel 5G van betrouwbaarheid. Als u zich op één locatie bevindt, is de kans veel groter dat u een constante dekking krijgt, omdat er niet zoveel bewegende delen zijn die het signaal kunnen verstoren. Een ander aspect van FWA waardoor het beter presteert dan mobiele toegang, is het gebruik van meerdere apparaten tegelijk. Als je thuis bent met 5G-internet, kan elk apparaat in je huis via wifi communiceren met de router om toegang te krijgen tot de snelle verbinding met het 5G-modem vanaf de dichtstbijzijnde 5G-zendmast. Mobiele 5G biedt diezelfde mogelijkheid niet, althans niet gemakkelijk. Als een gezin bijvoorbeeld een Xbox, meerdere laptops, meerdere smartphones, sommige smart-tv’s en andere apparaten op een 5G-netwerk wil gebruiken, maar ze alleen toegang hebben tot een smartphone die een mobiel 5G-netwerk kan bereiken, dan heeft dat apparaat om te zetten in een hotspot om internet naar de andere apparaten te voeren. Wanneer de telefoon de buurt verlaat, verliezen al die apparaten de toegang tot internet. In vergelijking met mobiel 5G is de kans groter dat een FWA 5G-abonnement onbeperkt datagebruik mogelijk maakt. De meeste ISP’s beperken het datagebruik voor thuisverbindingen niet, zoals bij sommige mobiele verbindingen. Als meerdere apparaten toegang tot het 5G-netwerk nodig hebben, kun je veel beter een onbeperkte 5G-service voor thuis krijgen dan een mobiele. Een ander voordeel ten opzichte van een mobiel 5G-abonnement is de toegang tot internet binnenshuis. Het mobiele bereik is binnenshuis niet altijd even goed, ook niet als je een 5G-hotspot gebruikt met je mobiele 5G-verbinding. In een FWA-opstelling is de 5G-verbinding echter eigenlijk alleen tussen de modem en de toren, die tijdens de installatie wordt verfijnd. Het grote bereik in huis is wifi, of zelfs bedraad, zoals je waarschijnlijk gewend bent. Met 5G vaste draadloze toegang kun je echter niet zomaar een apparaat kopen en klaar zijn zoals je kunt wanneer je een telefoon op een mobiel netwerk gebruikt. In plaats daarvan moet een speciale modem en antenne aan de buiten- of binnenkant van uw huis worden geïnstalleerd om 5G-service van de dichtstbijzijnde cel te kunnen ontvangen. Bovendien heb je, zoals bij elke internetservice voor thuis, ook een router nodig, mogelijk een nieuwe die volledig kan profiteren van de snelle verbinding.

Moet je kiezen?

Als u niet kunt beslissen of u thuis een vaste draadloze 5G-verbinding wilt, kunt u een mobiele 5G-hotspot gebruiken. Zo’n apparaat maakt verbinding met een mobiel netwerk zoals een telefoon, maar kan ook een eigen wifi-netwerk creëren zodat andere apparaten in de buurt ook van de verbinding kunnen profiteren. Met een mobiele 5G-hotspot kunt u bijvoorbeeld uw gameconsoles, computers, tablets, telefoons enz. verbinden met het 5G-netwerk waarop u bent geabonneerd, maar zonder dat u een echt FWA-systeem bij u thuis hoeft te installeren. Elk draadloos apparaat in je huis dat momenteel wifi heeft, kan verbinding maken met een hotspot. Dat gezegd hebbende, zijn de nadelen die we hierboven noemden voor mobiel 5G ook van toepassing op een hotspot. Als je echter het geluk hebt om duidelijke service in je huis te krijgen en een onbeperkt abonnement hebt, dan is het kiezen van een 5G-hotspot net zoiets als het opzetten van je eigen 5G FWA-systeem, maar zonder de installatieproblemen of extra hardware- en antennekosten.

Hoe mobiel of FWA 5G te krijgen

Er zijn momenteel veel locaties die een live 5G-netwerk bieden waartoe gewone consumenten toegang hebben, maar echte landelijke 5G-dekking is er nog niet, vooral niet van elke provider. Kijk wanneer 5G naar de VS wordt uitgerold voor meer informatie over de voortgang die providers boeken bij het uitbrengen van zowel mobiele 5G-abonnementen als FWA 5G-abonnementen. Als je niet in de VS bent, bekijk dan ons stuk 5G Availability Around the World.