Skip to content

Mobiele fotografie: zelfstudie over lichtsporen

20 de juni de 2021
light trails on road against sky at night 928301234 72e1abde1bb2402d891f73074a10edfb

Er is niets leukers in mobiele fotografie dan het fotograferen van lichtsporen. Het idee is simpel: stabiliseer je smartphone en fotografeer auto’s terwijl ze ’s nachts voorbij rijden. In de fotografie wordt dit beschreven als fotografie met lange sluitertijden. Als je je eigen lichtspoorfoto’s wilt maken, heb je een statief nodig dat is ontworpen voor je telefoon om het apparaat te stabiliseren. Hoe stabieler je telefoon is, hoe beter het resultaat van de camera. Bij mobiele fotografie kan cameratrilling of handdruk uw goed geplande opnamen verpesten.

Op het meest algemene niveau houdt het fotograferen van lichtsporen in dat je een plek moet vinden waar je de lichtsporen kunt zien die door auto’s zijn gemaakt. Je beveiligt je mobiele telefoon, stelt een lange sluitertijd in op de telefoon met een app en fotografeert op een moment dat er auto’s voorbij rijden om het lichtspoor te creëren. Het is een beetje ingewikkelder dan het klinkt, maar het idee erachter is dat langere belichtingen de auto’s die de sporen creëren, door het beeld laten bewegen. In het begin is het even oefenen, maar je zult blij zijn met het resultaat.

Slow Shutter Cam-app

Download de Slow Shutter Cam-app voor je iPhone in de App Store of download een vergelijkbare app op Google Play voor Android-telefoons. De Slow Shutter Cam-app biedt een aantal coole functies waarmee je kunt spelen om die geweldige lichtsporen te krijgen. De Slow Shutter Cam-app maakt een reeks foto’s en voegt ze samen tot één afbeelding. Deze enkele afbeelding toont het continue lichtspoor. Het is belangrijk om uw mobiele telefoon te stabiliseren, zodat deze reeks beelden geen afwijkingen veroorzaakt. Voorbereidingen zijn belangrijk. Hier leest u hoe u uw eerste afbeelding van lichtsporen vastlegt:

 1. Beurt de camera van de mobiele telefoon flitst uit.

 2. Start de Langzame sluitercamera app en geef deze toegang tot uw camera als daarom wordt gevraagd.

 3. Druk op Instellingen pictogram in de Slow Shutter Cam-app. Het lijkt op een versnelling.

 4. Kraan Lichtpad in het gedeelte Opnamemodus.

 5. Verplaats de Sluitertijd schuifregelaar helemaal naar rechts, totdat er staat lamp. Met deze instelling kunt u bepalen wanneer de sluiter handmatig wordt geopend en gesloten.

 6. Selecteer een instelling voor Licht gevoeligheid en ISO-waarde. Selecteer voor elk een instelling voor het middenbereik totdat u meer vertrouwd raakt met de app en lichtsporen.

 7. Plaats de telefoon op een statief of een stabiele ondergrond en omkader het beeld.

 8. Druk op Luik knop om te beginnen met vastleggen.

 9. Druk op Luik nogmaals op de knop om het vastleggen te stoppen.

 10. Kraan Sparen.

 11. Timing is alles, dus zorg dat je alles hebt ingesteld voordat je auto’s verwacht. Tik vervolgens op de ontspanknop wanneer u auto’s ziet naderen.

Een woord over blootstelling

Omdat je de sluiter handmatig activeert en deactiveert, moet je een “gevoel” ontwikkelen hoe lang je moet wachten tussen deze twee acties. Als je auto’s fotografeert, wil je deze open laten zolang er een auto in de verte nodig is om je telefoon te passeren om een ​​volledig parcours vast te leggen. Als u de instelling voor lange belichtingstijd gebruikt om zoiets als een flikkerend vuur te filmen, kunt u een kortere belichtingstijd gebruiken. Een deel van het plezier van fotografie met een lange belichtingstijd is het experimenteren om de instellingen te vinden die het meest indrukwekkende beeld opleveren.