Skip to content

Mobiele telefoons versus smartphones

10 de september de 2021
Cellphone vs Smartphone dece3c20074f484abab603ba97cdcb1a

Een smartphone is een mobiele telefoon met geavanceerde functies, dus de twee termen zijn niet uitwisselbaar, zelfs als mensen ze soms op die manier gebruiken. Technisch gezien is een smartphone een mobiele telefoon, maar een mobiele telefoon is niet altijd slim. We hebben smartphones en mobiele telefoons vergeleken om u te helpen beslissen welk apparaat het beste bij uw telefoonbehoeften past.

Algemene bevindingen

Telefoons

 • Bellen, sms’en, foto’s maken en internetten.
 • Goedkoper alternatief voor een smartphone.
 • Duidelijke, eenvoudige interface.

Smartphones

 • Bellen, sms’en, foto’s maken, internetten, games spelen en apps gebruiken.
 • Kan een digitale assistent zoals Siri of Google Now bevatten.
 • Geavanceerd besturingssysteem met aanpassingsopties.

Zie een smartphone als een miniatuurcomputer die kan bellen en gebeld kan worden. De meeste smartphones maken verbinding met een virtuele winkel met duizenden apps die de telefoon veranderen in iets dat veel slimmer is dan een gewone mobiele telefoon. Smartphone-apps omvatten games, afbeeldingseditors, navigatiekaarten, budgetterings-apps, tekstverwerkers en meerdere webbrowseropties. Sommige telefoons hebben een ingebouwde virtuele assistent, zoals Siri van Apple iPhone, die reageert op mondelinge instructies. Mobiele telefoons plaatsen en ontvangen spraakoproepen en verzenden sms-berichten. Smartphones doen die dingen en meer. Hoeveel meer hangt af van het besturingssysteem van de smartphone.

Mobiele besturingssystemen: smartphones bieden meer opties

Telefoons

 • Eenvoudig en eenvoudig.

Smartphones

 • Robuust en aanpasbaar.
 • Ondersteuning voor apps, herinneringen en meer functionaliteit.
 • Toegankelijkheidsinstellingen.

Zowel mobiele telefoons als smartphones hebben mobiele besturingssystemen, de software die hun interfaces uitvoert. Het besturingssysteem van een mobiele telefoon is meestal saai en eenvoudig met minimale menu’s en weinig manieren om dingen zoals het virtuele toetsenbord aan te passen. Besturingssystemen voor smartphones zijn geavanceerder. Met de toevoeging van apps is er bijna geen limiet aan wat u met een smartphone kunt doen, inclusief e-mail checken, stapsgewijze navigatie-instructies ontvangen, reserveringen maken in een nabijgelegen restaurant en kerstinkopen doen op internet. Smartphones zijn eenvoudig aan te passen en bevatten toegankelijkheidsfuncties zodat mensen met fysieke beperkingen de telefoon kunnen gebruiken.

Beschikbaarheid: smartphones domineren de markt

Telefoons

 • Kost minder dan smartphones.

Smartphones

 • Bijna elke telefoon op de markt is een smartphone.
 • Meer ontwerp- en vormopties.

Mobiele telefoons zijn nog steeds verkrijgbaar bij verschillende providers. Ze zijn echter moeilijker te vinden. Smartphones hebben mobiele telefoons bijna volledig vervangen, dus uw zoektocht naar een eenvoudig budgetapparaat kan meer tijd in beslag nemen. Sommige providers ondersteunen mogelijk geen niet-smartphones. Onderzoek en zoek naar een apparaat en kijk dan waar je er een kunt krijgen in plaats van naar een winkel te gaan en de mobiele telefoons te zoeken. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een ​​niet-smartphone te vinden. Maar de basisapparaten van sommige bedrijven zijn nog steeds smartphones. Als je momenteel naar een mobiele telefoon kijkt, is de kans groot dat deze in één stijl wordt geleverd: een tweedelige handset waarin het scherm omhoog klapt vanaf het toetsenbord. Mogelijk ziet u ook andere typen, maar flip-telefoons zijn de meest voorkomende vormfactor. Smartphones zijn er in meer maten en vormen. Al gebruiken de meesten hetzelfde basisontwerp: een groot scherm in een rechthoekige behuizing. Maar zelfs met die look heb je keuzes in schermgrootte en resolutie, camerakwaliteit en meer.

Plannen: mobiele telefoons kunnen je in de val lokken

Telefoons

 • Modellen zijn meestal carrier-specifiek.
 • Meestal beschikbaar via prepaid-abonnementen.

Smartphones

 • Dezelfde modellen zijn verkrijgbaar bij verschillende vervoerders.
 • Maandelijkse betalingsplannen.

Zodra u een telefoon kiest, variëren de aangeboden service en abonnementsopties. Doorgaans worden mobiele telefoons geleverd als onderdeel van een prepaid-abonnement (of betalen naar gebruik) waarbij u beltijd of dataverbruik koopt in delen die u vervangt terwijl u ze gebruikt. Dit systeem is misschien minder handig dan de meer gebruikelijke abonnementen, die vaste spraak-, tekst- en datapools per maand bieden met een normale rekening. Een andere overweging met betrekking tot beschikbaarheid zijn de bedrijven die u met uw apparaat kunt gebruiken. Terwijl bedrijven als AT&T, Sprint en Verizon bijvoorbeeld een Apple iPhone aanbieden, zijn mobiele telefoonmodellen vaak gekoppeld aan één provider. Nadat je een apparaat hebt gevonden dat je bevalt, moet je misschien samenwerken met een bedrijf dat je niet leuk vindt.

Eindoordeel

Als u alleen wilt bellen en gebeld wilt worden, kunnen zowel mobiele telefoons als smartphones die functie aan. Wil je naar een winkel om games te spelen en andere apps te gebruiken, kies dan voor een smartphone. Smartphones hebben meer aanpassingsopties en functionaliteit, waaronder herinneringen, alarmen en beveiligingsfuncties om gegevens en het apparaat veilig te houden. De prijs van mobiele telefoons is lager dan voor smartphones, die de meeste niet-slimme mobiele telefoons op de markt hebben overwonnen. Je zult gemakkelijker een smartphone vinden dan een standaard mobiele telefoon, maar het is nog steeds mogelijk.