Skip to content

Mobiele torens hoeven niet lelijk te zijn

24 de juni de 2021
GettyImages 1220348084 84e09d655bdb4566829a01cec661d35a

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuw fotoboek verkent de wereld van verborgen gsm-masten die in de VS steeds groter worden.
  • Het verbergen van torens voor mobiele telefoons is een groeiend probleem naarmate het snellere 5G-netwerk van het land zich uitbreidt.
  • De stad Scottsdale, Arizona, bijvoorbeeld, verbergt zijn 5G-torens in straatverlichting.

Er is een verborgen wereld van gsm-masten als je maar weet waar je moet zoeken. Het nieuwe boek, “Fauxliage” onderzoekt de prachtige en soms gekke manieren waarop bedrijven de noodzakelijke torens vermommen om telefoongesprekken en data naar telefoons te sturen. Fotograaf Annette LeMay Burke toont zendmasten die zijn ontworpen om op te gaan in hun omgeving, waaronder geairbrushte cactussen en kerkkruisen. “Mobiele telefoonmasten werden aanvankelijk als visuele vervuiling beschouwd”, zei Burke in een e-mailinterview. “De eerste vermomde toren, een dennenboom, werd in 1992 in Denver gemaakt om de NIMBY’s te sussen [aka Not-in-My-Back-Yards].”

Vrede sluiten met de buren

De Telecommunicatiewet van 1996 beperkt het vermogen van lokale gemeenschappen om de plaatsing van gsm-masten te reguleren. “Dus als de mobiele serviceprovider een lokale eigenaar kan vinden die een deel van hun land wil leasen voor een toren, kan de plaatselijke gemeente ze niet stoppen”, zei Burke. “De vermommingen worden nog steeds gemaakt om de visuele zorgen van de gemeenschap te verminderen.” Het verbergen van torens voor mobiele telefoons is een probleem dat zich voordoet wanneer bedrijven hun netwerken proberen uit te breiden. Buren zijn niet altijd blij met de torens.

Vorige maand kreeg het Las Campanas-gebied ten noorden van Santa Fe goedkeuring voor een 70 meter hoge Verizon Wireless-zendmast die zal worden verborgen in een klokkentorenontwerp. Sommige bewoners hadden actie ondernomen tegen de toren, omdat ze bang waren dat deze te hoog zou zijn. Verhulling is een groeiend probleem naarmate het snellere 5G-netwerk van het land zich uitbreidt. Dat komt omdat high-band mmWave 5G-signalen kunnen worden geblokkeerd door structuren.

Ook kunnen 5G-signalen slechts korte afstanden afleggen, dus 5G-torens moeten een paar honderd voet uit elkaar worden geplaatst. Om dit probleem op te lossen, verbergt de stad Scottsdale, Ariz. bijvoorbeeld zijn 5G-torens in straatverlichting. Soms is het echter niet mogelijk om een ​​nepcactus midden in een stad te plaatsen zonder dat mensen het merken. Daarom werkte Raycap, een bedrijf voor overspanningsbeveiliging, samen met de autoriteiten van New York City aan mobiele oplossingen die gebruik maken van InvisiWave, een verhullingsmateriaal dat werkt met 5G mmWave-bandbreedte en gigabit-snelheden, met minimaal signaalverlies. Het werkt op plaatsen zoals daken, schermmuren, schoorsteenverbergingen voor nieuwe site-builds en retrofit-projecten, schreef het bedrijf op zijn website.

Foto’s maken van verborgen torens

Burke kwam op het idee voor het boek nadat hij de verschillende soorten camouflage opmerkte die door gsm-bedrijven worden gebruikt. “Ik was ook geïnteresseerd in hoe technologie onze omgeving aan het veranderen was”, voegde ze eraan toe. “Ik dacht dat de boekvorm een ​​geweldige manier was om de diversiteit aan vermommingen te vergelijken en de vraag te beantwoorden: hoeveel van een ersatz-landschap willen we in ruil voor vijf bars?”

'Cactus' mobiele telefoon torens in "namaakli" door Annette LeMay Burke, uitgegeven door Daylight Books.

‘Cactus’ gsm-torens in “Fauxliage” door Annette LeMay Burke, uitgegeven door Daylight Books.

Burke ontdekte een aantal verre ontwerpen voor mobiele telefoons terwijl ze haar boek bestudeerde. Haar favorieten zijn de saguaro-cactussen, vanwege hun realisme. “Het gedetailleerde vakmanschap in de vermommingen is indrukwekkend”, zei ze. “De vlekken van de cactusruggen zijn allemaal individueel geairbrusht en de ontwerpers hebben zelfs donkere vlekken gemaakt die de holen van het vogelnest nabootsen.” De verborgen torens kunnen overal zijn. Enkele van de meest effectieve vormen van camouflage voor gsm-masten krijgen vorm in alledaagse structuren en landschappen, zoals lichtmasten, bomen, vlaggenmasten, verkeerslichten en klokkentorens, zei Mark Rapley, directeur operaties voor internetprovider KWIC Internet, in een e-mail interview. “Mensen herkennen vaak niet dat het torens zijn, waardoor ze worden vermomd in structuren en landschappen in het volle zicht”, voegde hij eraan toe. Maar de beste camouflage hangt af van wie er kijkt, zei Burke. “De kruisen, vlaggenmasten, watertorens en windmolens zijn zeer effectief”, voegde ze eraan toe. “Soms zijn ze volledig ingesloten – in een kerktoren, achter de gevel van een kantoorgebouw of een klokkentoren in een stripwinkelcentrum. Het enige wat te horen is, is een EMF-waarschuwingsbord.”