Skip to content

Modemkosten: moet u kopen of huren?

16 de juli de 2021
modem costs should you buy or rent 5179264 2 1e29354547274d1491bd4fb84dd12c6f

Wanneer u zich aanmeldt voor een nieuwe internetservice bij een internetprovider (ISP), heeft u vaak de keuze om een ​​modem te kopen of een door de ISP aangeboden modem te huren. De keuze komt neer op een aantal factoren. U moet de kosten om te bezitten vergelijken met de langetermijnkosten om te huren, de kwaliteit van elke modem en hoeveel het kost om te upgraden. Huurprijzen en modemmodellen verschillen aanzienlijk van ISP tot ISP. Lees alle kleine lettertjes en begrijp alle aanloopkosten en maandelijkse betalingen voor zowel de koop- als huuropties.

Hoeveel kost een modem?

Wanneer u zich aanmeldt voor een internetservice bij een kabelinternetbedrijf of een telefooninternetbedrijf, zal de verkoper u vragen of u een modem wilt kopen of huren. U kunt het beste vooraf de kosten vergelijken om te weten wat voor uw situatie de meest voordelige optie is. De maandelijkse kosten voor het huren van een modem verschillen aanzienlijk van provider tot provider. De meest voorkomende aanbieders en hun huurprijzen zijn:

  • Xfinity: xFi Gateway combinatie modem/router voor $14/mo
  • AT&T: DSL NVG589 combinatie modem/router voor $10/maand
  • Spectrum: Geen kosten voor een bekabelde modem, maar een wifi-modem kost $ 10 per maand/
  • Cox: Een single-band modem/router kost $ 6,99 per maand en dual-band kost $ 9,99 per maand

Een single-band modem ondersteunt alleen 2,4 GHz, terwijl een dual-band modem 2,4 GHz en 5 GHz ondersteunt. De meeste nieuwere draadloze apparaten werken beter op 5 GHz, dus dual-band is meestal de betere optie. De prijzen van kabelmodems en wifi-routers variëren van $ 50 tot $ 350 per stuk. Dus als u besluit om er een te kopen tegen middenklasse prijzen, geeft u mogelijk gemiddeld $ 250 uit. Als uw maandelijkse huurprijs $ 10 per maand zou zijn geweest, betekent dit dat u een modem van $ 250 in ongeveer twee jaar hebt afbetaald.

Werkt elke modem met elke internetprovider?

Elke ISP houdt een lijst bij van specifieke modems die compatibel zijn met hun service. Als u een modem koopt op hun ondersteunde lijst, kunnen hun ondersteuningstechnici hun internetservice verbinden met uw gekochte modem. Xfinity biedt klanten een My Device-pagina waar u kunt opzoeken welke modemmodellen compatibel zijn met uw specifieke internetabonnement.

Bekijk Spectrum’s lijst met geautoriseerde modems die werken op het Spectrum-netwerk. U moet het snelheidsniveau kiezen waarop u zich hebt geabonneerd om de juiste lijst te krijgen. Hier is Cox’s lijst met geautoriseerde modems die u kunt kopen, en Cox-technici zullen met u samenwerken om het apparaat aan hun netwerk toe te voegen. Als je een andere kabelinternetservice hebt, zoek dan op Google naar de naam van het bedrijf en “compatibele modems” om hun specifieke compatibele modempagina te vinden. Als u AT&T of een andere DSL-internetservice heeft waarvoor een telefoniemodem vereist is, kunt u de modem beter huren. Het is een uitdaging om telefoniemodems op de markt te vinden.

Waar u op moet letten in een modem

U kunt een combinatiemodem/router kopen die verbinding maakt met uw ISP-internetservice en voor het gemak in-home Wi-Fi biedt. Het is echter minder waarschijnlijk dat u dezelfde kwaliteit en prestaties van deze combo-apparaten zult vinden. Het kopen van verschillende apparaten geeft je meer flexibiliteit. U kunt geld besparen door u te concentreren op het kopen van een bekabelde modem, aangezien de router het wifi-netwerk afhandelt. Wanneer je online of in de winkel een modem koopt, houd dan deze specificaties goed in de gaten.

  • Compatibiliteit: Neem de lijst met modems die compatibel zijn met uw ISP mee naar de winkel. Zo weet je precies welke modems je wel en niet kunt kopen.
  • DOCSIS: Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS) is het protocol waarmee de ISP internet via een coaxkabel naar uw modem kan verzenden. Een DOCSIS 3.0-modem kan een overdrachtssnelheid tot 1 gigabit (1.000 Mbps) aan. DOCSIS 3.1 is vereist voor hogere snelheden. Geef het extra geld voor DOCSIS 3.1 niet uit als de snelheid van uw ISP-abonnement minder dan 1 gigabit is.
  • Kanaalbinding: Gewoonlijk weergegeven als twee getallen zoals 32 x 8, deze betekenen stroomafwaarts x stroomopwaarts. Dit is het aantal kanalen dat gegevens downloadt of uploadt. Hoe meer kanalen, hoe meer gelijktijdige gegevensoverdracht de modem aankan. Het downstream-nummer is het belangrijkste (aangezien de meeste mensen meestal alleen van internet downloaden), dus elk nummer 16 of hoger is meer dan genoeg voor de meeste thuisgebruikers.
  • Snelheid: Algemene modemsnelheid verwijst naar downloadsnelheid (upload wordt meestal niet gespecificeerd). Zolang de aangegeven snelheid iets hoger is dan de snelheid van uw ISP-abonnement, is deze voldoende voor uw behoeften.

Houd al deze factoren in gedachten en zorg ervoor dat u niet te veel betaalt voor uw modem. Koop een model dat wordt ondersteund door uw ISP en zorg ervoor dat de specificaties overeenkomen met de specificaties van uw internetabonnement. Als u betaalt voor de krachtigste modem die u kunt kopen, en uw ISP biedt niet dat niveau van internetsnelheid, dan verspilt u alleen maar geld.