Skip to content

Moet ik weten hoe ik moet tekenen voor 3D-modellering?

12 de augustus de 2021
human hand with geometric pattern over missing piece of finger 903645318 5b83811a46e0fb002514e99e 9c3d5505c24a4dc8a39234208318f608

Het is een vraag die de hele tijd opduikt op professionele CG-forums: “Moet ik weten hoe ik moet tekenen om een ​​succesvolle carrière in 3D te hebben?” Hoewel niet noodzakelijk, is een goed ontwikkelde basis in traditionele kunst of digitale schilderkunst een belangrijke troef op weg naar succes als 3D-artiest. Hier zijn verschillende redenen voor. Tekenvaardigheden maken je veelzijdiger. Ze geven u flexibiliteit en vrijheid tijdens de eerste ontwerpfasen. Ze geven je de mogelijkheid om 2D- en 3D-elementen naadloos te mixen. Hiermee kunt u uw afbeelding in de postproductie aanpassen om het resultaat dat u van uw render-engine hebt ontvangen, te verbeteren. Het lijdt geen twijfel dat traditionele 2D-vaardigheden nuttig zijn voor elke 3D-artiest. Voor jonge kunstenaars op de middelbare of middelbare school is het waarschijnlijk de tijd en moeite waard om 2D-tekenvaardigheden te ontwikkelen. Het portfolio van elke kunstenaar zou baat hebben bij een brede reeks vaardigheden, waaronder tekenen, schilderen, 3D-modellering, texturen en renderen. Maar wat als je later in je leven naar 3D zou gaan en nooit de tijd had gehad om te leren tekenen of schilderen? Zou het beter zijn om volledig op 3D te focussen, of een stapje terug te doen en een solide basis in 2D te ontwikkelen? De waarheid is dat het afhangt van je vaardigheidsniveaus en middelen. Hier kijken we naar enkele van de meest en minst belangrijke vaardigheden voor het leren van zowel 2D- als 3D-tekenen en renderen.

2D-vaardigheden waarop u zich moet concentreren

Als je hebt besloten om wat tijd te nemen om 2D te leren, zijn hier enkele vaardigheden en technieken die nuttig zullen zijn voor iemand die geïnteresseerd is in het starten van een carrière in 3D-computergraphics:

  • Schetsen en miniatuur-iteratie: Het vermogen om snel een idee uit te werken door middel van schetsen en miniaturen is een zeer gewaardeerd talent. Als je in een paar uur tijd tien of vijftien miniatuurschetsen kunt maken, ben je in een gunstige positie. Je kunt ze aan vrienden en familie laten zien, of op de CG-forums om erachter te komen welke werken en welke niet. Je hebt ook de vrijheid om ideeën uit meerdere schetsen te combineren om je uiteindelijke ontwerp te maken.
  • Perspectief: 3D-software kan misschien automatisch perspectief weergeven, maar dat doet niets af aan de waarde van het begrijpen van perspectief voor zowel 2D- als 3D-kunst. Zie het als een fundamentele set regels waarop alles is gebouwd.
  • compositie. Extensie instellen. Mat schilderij: Dit zijn allemaal facetten van CG die sterk afhankelijk zijn van een combinatie van 2D- en 3D-elementen. Om een ​​definitief beeld te laten slagen, moet er een nauwkeurige perspectiefcontinuïteit zijn. In sommige situaties heb je geen tijd om een ​​hele scène in 3D te modelleren. Als die tijd komt, zul je blij zijn dat je weet hoe je 2D-elementen op een nauwkeurig perspectiefraster kunt plaatsen.
  • Samenstelling: Een goede omgeving of karakterontwerp kan op zichzelf staan, maar een eersteklas compositie is vaak wat geweldige afbeeldingen onderscheidt van alleen maar goede. Oog voor compositie is iets dat zich in de loop van de tijd organisch zal ontwikkelen, maar het is de moeite waard om er een paar boeken over te lezen. Wees op uw hoede voor boeken over storyboarding, die een geweldige bron kunnen zijn voor zowel compositie als losse schetsen.

Technieken die uw tijd misschien niet waard zijn

Jonge man schilderij meisje in landschap

  • Zicht-zie tekening: Sight-see verwijst naar het proces van precies tekenen wat u ziet. Het is de favoriete tekentechniek in de meeste atelieromgevingen en het is een waardevolle vaardigheid als figuratief tekenen en schilderen de primaire doelen zijn. Maar voor iemand die zijn tekenvaardigheden probeert te versterken, simpelweg om te verbeteren als 3D-artiest, heeft sight-see-tekenen relatief weinig waarde. Van nature is sight-see volledig afhankelijk van live modellen en duidelijke referenties. Als CG-artiest creëer je dingen die in de echte wereld niet bestaan ​​- unieke wezens, fantasie-omgevingen, monsters, personages, enz. Leren kopieën te maken van referentiefoto’s kan helpen om wat realisme aan je demo-reel toe te voegen , maar het zal je niet leren hoe je met je eigen ontwerpen kunt komen.
  • Digitaal schilderen van productiekwaliteit / 2D-rendering: Als uw primaire doel is om in 3D te werken, is de kans groot dat u nooit een schets of miniatuur hoeft te verfijnen tot een kunstwerk op productieniveau. Het duurt jaren om op professioneel niveau te leren licht en schaduw te schilderen, vorm en oppervlaktedetails weer te geven. Verwacht niet te leren schilderen zoals Dave Rapoza, en dan je 3D-carrière nastreven. Het duurt jaren en jaren om op dat niveau te komen, en veel mensen halen het toch nooit. Tenzij concept-art is wat je professioneel wilt doen, kun je je beter concentreren op de dingen die je echt zullen helpen je persoonlijke doelen te bereiken. Je wilt jezelf nooit te dun spreiden met het risico de focus te verliezen.

Hoe zit het met anatomie?

Gravure met afbeelding van de frontale en posterieure anatomie van een mens

We kunnen niet naar eer en geweten aanbevelen ​tegen leren hoe de menselijke anatomie te tekenen. Als je van plan bent om karakterartiest te worden, moet je wat basisanatomie leren. Dat gezegd hebbende, zou het niet voordeliger zijn om anatomie rechtstreeks in Zbrush, Mudbox of Sculptris te leren? Spiergeheugen speelt een grote rol in kunst, en hoewel er zeker enige overlap is tussen tekenen op papier en digitaal beeldhouwen, zou je nooit zeggen dat ze identiek waren. Waarom zou je honderden uren besteden aan het perfectioneren van de kunst van het figuurtekenen als je de tijd zou kunnen besteden aan het aanscherpen van je beeldhouwvaardigheden? We willen niet argumenteren tegen het leren van anatomie door te tekenen, maar feit is dat schetsen in ZBrush zo ver is gekomen dat het niet echt veel langzamer gaat dan schetsen op papier. Dat vinden wij het overwegen waard. Je kunt Loomis, Bammes of Bridgman nog steeds bestuderen, maar waarom zou je het niet in 3D doen?