Skip to content

Moet je alleen communiceren met je smartphone?

10 de juli de 2021
GettyImages 746034533 5a9305278023b90037605b36

Is het een goed idee om uw vaste telefoon en de verouderde communicatiefuncties van uw computer te dumpen en uitsluitend op de smartphone te vertrouwen voor communicatie? Het definitieve antwoord komt alleen op basis van de context en omstandigheden. Hier zijn de redenen waarom – en waarom niet – u misschien wilt overwegen om alleen mobiel te gaan.

Redenen om uitsluitend de smartphone te gebruiken

We bevinden ons in het tijdperk van de smartphone, die niet alleen veel meer is dan een simpele mobiele telefoon, maar ook veel kracht toevoegt aan telefonie. Smartphones hebben ertoe geleid dat mensen minder vaak hun vaste PSTN-telefoon en zelfs hun computers gebruiken.

 1. Goedkoper of gratis. Met je smartphone kun je veel geld besparen op communicatie. In sommige specifieke gevallen kan bellen zelfs worden teruggebracht tot volledig gratis. Dit alles dankzij Voice over IP-apps en -diensten waarmee je onder meer flink kunt besparen op communicatie.
 2. Toegankelijkheid. Hij is draagbaar en daardoor bijna altijd bij je, waar je ook bent. Dit elimineert, of vermindert aanzienlijk, de mogelijkheid om oproepen van belangrijke bellers te missen. Het stelt je ook in een positie om beter verbonden en ‘aanwezig’ te zijn voor meer vloeiende communicatie.
 3. Kenmerken. Uw smartphone biedt een rijkere communicatie-ervaring, met de vele functies die erbij horen, die niet aanwezig zijn in vaste telefoons. Denk aan zaken als visuele voicemail, eenvoudig te beheren contactlijsten, sms’en, de mogelijkheid om multimedia- en productiviteitsbestanden te delen, om maar een paar van de functies te noemen.
 4. Internationale gesprekken. Met Voice over IP-services en apps kunt u gratis bellen naar de meeste mensen die uw smartphone gebruiken en voor zeer goedkoop naar andere vaste lijnen en mobiele telefoons. Zo worden uw contacten toegankelijker, via verschillende communicatiemiddelen.
 5. Meer dan stem. U kunt niet alleen via spraak communiceren, maar ook via video met videochats, zelfs in vergadermodus met een aantal andere deelnemers. Videochats via internet via wifi en 2G of 4G, evenals voicechats, zijn gratis bij de meeste VoIP-apps zoals Skype en Viber.
 6. Samenwerking. Uw gesprek kan gemakkelijk veranderen in een samenwerkingssessie waar u naadloos multimediabestanden en documenten kunt delen, samen met sms-berichten en terwijl u nog praat. Uw smartphone kan u ook productiever maken door koppelingen te maken tussen uw communicatiehulpmiddelen en uw productiviteitshulpmiddelen zoals uw agenda en groepsdiscussie.
 7. Geen pc nodig. Bellen via internet dat de afgelopen tien jaar populair was op de computer, is nu verschoven naar smartphones, dus alles wat u vroeger thuis op uw computer deed met communicatie-apps, kan nu op uw smartphone worden gedaan. Hierdoor kunt u zich ontdoen van de omslachtige pc-hardware, hoewel u deze misschien wilt behouden voor andere niet-communicatiebehoeften.

Redenen om uw vaste telefoon te behouden

 1. Duurder bellen naar andere vaste lijnen. Vaste nummers zijn nog steeds erg à la mode. Het elimineren van de gewone oude telefoonlijn kan zware telefoonrekeningen elimineren, maar kan ook uw mobiele uitgaven verhogen als u regelmatig vaste nummers belt. Een oproep van vast naar vast kost veel minder dan tussen een vaste lijn en een mobiele telefoon. Soms kan de prijs wel drie keer zo hoog zijn. Het is dus beter om de vaste telefoon te behouden om andere vaste nummers te bellen. Tenzij je natuurlijk een abonnement voor onbeperkt bellen voor je smartphone hebt of je op je smartphone gratis kunt bellen via VoIP van diensten die onbeperkt bellen naar elke bestemming in je regio.
 2. 911. Hoewel noodoproepen mogelijk zijn met uw smartphone, zijn ze niet zo betrouwbaar als met vaste telefoons.
 3. Oproepkwaliteit is anders. De vaste telefoon blijft tot nu toe ongeëvenaard in termen van gesprekskwaliteit. Smartphones, vooral met VoIP-gesprekken, bieden verschillende niveaus van gesprekskwaliteit, afhankelijk van een aantal factoren, namelijk de kwaliteit van de verbinding, de codec die door de belservice wordt gebruikt, onder andere. Met smartphones en internetbellen krijg je vaak weggevallen oproepen en audioproblemen.
 4. Privacy en veiligheid. VoIP biedt enorme mogelijkheden, maar ook uitdagingen op het gebied van beveiliging en privacy. Uw gegevens worden centraal beheerd door serviceproviders en operators en u weet eigenlijk niet zeker hoe ze worden behandeld en verwijderd. Uniforme communicatie en alomtegenwoordige aanwezigheid maken uw gegevens nog kwetsbaarder voor privacybedreigingen.

Bottom Line

We gebruiken onze smartphones intensief voor communicatie, samenwerking en productiviteit, maar we hebben ook onze vaste telefoons thuis. Wij zijn van mening dat dit voor de meeste mensen het geval zou moeten zijn binnen de basisconfiguratie van een normale bewoner. De vaste lijn komt altijd van pas bij bellen naar andere vaste lijnen met een goede geluidskwaliteit. Het is ook een regel die u bijna feilloos verbindt met een vast adres.