Skip to content

Moet u zich zorgen maken over het exploderen van uw iPhone?

1 de augustus de 2021
iStock 527054768 58bd7c393df78c353c3c1808

Als het gaat om zoiets ernstigs en potentieel gevaarlijks als een exploderende iPhone, is het essentieel dat je alle feiten hebt en de hele situatie begrijpt. Niemand wil zijn veiligheid in gevaar brengen voor een gadget. Het goede nieuws is dat de kans dat je iPhone explodeert erg klein is.

Wat is er met de Samsung Galaxy Note 7 gebeurd?

Er zijn in de loop der jaren een paar gevallen geweest waarin telefoons explodeerden, maar ze leken altijd willekeurig en geïsoleerd. De zorgen over exploderende telefoons namen in 2017 aanzienlijk toe nadat Samsung een reeks problemen had met zijn Galaxy Note 7. Die problemen brachten het bedrijf ertoe om dat apparaat terug te roepen. De Amerikaanse Federal Aviation Administration verbood zelfs het meenemen van het apparaat op Amerikaanse vluchten. Zelfs na de officiële reparatie van Samsung kunnen de apparaten nog steeds niet in vliegtuigen worden gebracht. Maar wat is er gebeurd? Het was geen zelfontbranding. Er waren twee problemen met de batterijen van het apparaat die tijdens de productie werden geïntroduceerd. Beide problemen leidden tot kortsluitingen waardoor de apparaten uiteindelijk in brand vlogen. De batterij is hier het belangrijkste. Elke keer dat een smartphone of ander apparaat explodeert, is de batterij waarschijnlijk de boosdoener. In feite kan elk apparaat met een lithium-ionbatterij zoals die worden gebruikt door Samsung, Apple en de meeste andere bedrijven onder de juiste omstandigheden exploderen. Gelukkig zijn die omstandigheden echt zeldzaam. Begrijpen wat wordt bedoeld met “exploderen” is ook belangrijk. Dat woord doet je misschien denken aan een bomachtige explosie uit een Hollywood-film. Dat gebeurt niet met telefoons. Hoewel er technisch gezien een explosie (of kortsluiting) is, gebeurt het echt dat de batterij vlam vat of smelt. Dus hoewel een defecte batterij gevaarlijk is, is het niet zo dat granaatscherven door de kamer vliegen.

Kan mijn iPhone exploderen?

Er zijn in de loop der jaren berichten geweest dat iPhones zijn ontploft. Deze gevallen werden waarschijnlijk ook veroorzaakt door problemen met de batterij. Hier is het goede nieuws: het is niet waarschijnlijk dat uw iPhone explodeert. Natuurlijk is het theoretisch mogelijk dat het gebeurt. En ja, als het gebeurt, is het een gebeurtenis die het nieuws haalt, maar ken je iemand bij wie het is gebeurd? Kent u iemand die iemand kent bij wie het is gebeurd? Het antwoord voor bijna iedereen is nee. Omdat er geen centrale plek is om deze incidenten te melden, is er geen officiële telling van het aantal iPhones dat ooit is ontploft. En er is echt geen manier om een ​​uitgebreide lijst te maken van alle iPhone-batterijen die catastrofale incidenten hebben gehad. In plaats daarvan moeten we ons gevoel voor het probleem baseren op nieuwsberichten. Helaas is dat niet erg betrouwbaar. Het is veilig om te zeggen dat het aantal iPhones waarvan de batterijen zijn ontploft minuscuul is in vergelijking met het totale aantal dat ooit is verkocht. Vergeet niet dat Apple meer dan 1 miljard iPhones heeft verkocht. Zoals we opmerkten, is er geen officiële lijst van deze problemen, maar als het iets was dat zelfs maar één op de miljoen mensen meemaakte, zou het een groot schandaal zijn. Een vergelijking kan nuttig zijn bij het inschatten van het gevaar. Uw kans om in een bepaald jaar door de bliksem te worden getroffen, is ongeveer één op een miljoen. Het ontploffen van de batterij van je iPhone is waarschijnlijk nog minder waarschijnlijk. Als je je niet regelmatig zorgen maakt over bliksem, hoef je je ook geen zorgen te maken dat je telefoon ontploft.

Wat zorgt ervoor dat smartphones exploderen?

Explosies in iPhone- en andere smartphonebatterijen worden over het algemeen veroorzaakt door zaken als:

  • Hardwarestoring: Hoewel dit niet heel gebruikelijk is, kunnen fabricagefouten in het apparaat, met name met betrekking tot de batterij, tot een explosie leiden.
  • Oververhitting: Apple zegt dat de iPhone niet heter mag worden dan 113 graden F (45 graden C). Als uw telefoon zo heet wordt en een tijdje zo heet blijft, kan de interne hardware beschadigd raken (mogelijk ziet u een temperatuurwaarschuwing op het scherm van de telefoon). Die schade kan ertoe leiden dat de batterij van de iPhone vlam vat. Je moet vooral uitkijken voor telefoonhoesjes die geen goede luchtstroom toelaten en ervoor zorgen dat de iPhone te heet wordt.
  • Accessoires van lage kwaliteit gebruiken: Veel mensen gebruiken veel USB-oplaadkabels of verliezen de voedingsadapter voor het opladen van de telefoon. Veel mensen willen ook geld besparen wanneer ze vervangende producten kopen en geen officiële Apple-producten kopen. In tegenstelling tot stedelijke mythen, zal het gebruik van je telefoon tijdens het opladen je telefoon niet doen ontploffen.

Het probleem met accessoires van lage kwaliteit is bijzonder belangrijk. Duik in de verschillen tussen officiële door Apple gemaakte en door Apple goedgekeurde opladers en de namaakproducten van derden, en het wordt duidelijk dat goedkope opladers een bedreiging vormen voor je telefoon. Bekijk voor een goed voorbeeld hiervan deze demontage die een officiële Apple-oplader van $ 30 vergelijkt met een versie van $ 3. Kijk naar het verschil in kwaliteit en in het aantal componenten dat Apple gebruikt. Het is geen wonder dat de goedkope, slordige versie problemen veroorzaakt. Wanneer je accessoires voor je iPhone koopt, zorg er dan voor dat ze van Apple zijn of de MFi-certificering (Made for iPhone) van Apple hebben.

Tekenen dat de batterij van uw telefoon een probleem kan hebben

Er zijn niet veel vroege waarschuwingssignalen dat je iPhone op het punt staat te ontploffen. De tekenen die u waarschijnlijk zult zien, zijn onder meer:

  • Een bobbel aan de achterkant van de telefoon. Voordat batterijen ontploffen, beginnen ze vaak uit te puilen en op te zwellen.
  • Een sissend geluid komt uit de buurt van de batterij.
  • De telefoon wordt erg heet en koelt niet af.

Als uw iPhone een van deze tekens vertoont, is dat slecht. Sluit hem niet aan op een stroombron. Zet het een tijdje op een niet-brandbare ondergrond om te voorkomen dat het vlam vat. Breng het vervolgens rechtstreeks naar een Apple Store en laat het door experts inspecteren.