Skip to content

Moet u zich zorgen maken over iPhone-virussen?

27 de juli de 2021
is it possible iphone virus 1999742 71b5685f03e84f49b9c05f71ec39b640

Laten we beginnen met het goede nieuws: de meeste iPhone-gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun telefoon een virus krijgt. Het is zeldzaam en er is eigenlijk maar één scenario waarin een iPhone een virus kan krijgen. Hoewel het technisch mogelijk is voor iPhones (en iPod touch en iPads, aangezien ze allemaal op een vergelijkbaar besturingssysteem draaien) om virussen te krijgen, is de kans dat dat gebeurt erg klein. Er zijn slechts een paar iPhone-virussen ontwikkeld en veel daarvan zijn gemaakt door beveiligingsprofessionals voor academische en onderzoeksdoeleinden en zijn niet op internet vrijgegeven.

Waarom iPhones doorgaans geen virussen krijgen

Virussen zijn programma’s die zijn ontworpen om kwaadaardige dingen te doen – zoals het stelen van uw gegevens of het overnemen van uw computer – en zich verspreiden naar andere computers. Om zijn doel te bereiken, moet het virus op uw telefoon zijn geïnstalleerd, kunnen worden uitgevoerd en ook kunnen communiceren met andere programma’s om hun gegevens te verkrijgen of te controleren. De architectuur van het iOS-besturingssysteem laat apps deze dingen niet toe. Apple heeft de iOS zo ontworpen dat elke app in zijn eigen, beperkte ‘ruimte’ draait. Hoewel iOS-apps met elkaar kunnen communiceren, zijn die opties beperkt. Door de manier waarop apps met elkaar en met het besturingssysteem zelf omgaan te beperken, verminderde Apple het risico op virussen op de iPhone. Het risico wordt nog verder verminderd op basis van hoe gebruikers apps krijgen. Over het algemeen kun je alleen goedgekeurde apps uit de App Store installeren, wat betekent dat virussen zichzelf niet kunnen installeren. Bovendien evalueert Apple elke app in detail voordat deze beschikbaar is in de App Store om er onder andere voor te zorgen dat deze geen virussen bevat. Met zoveel beveiligingslagen is het een redelijk veilig systeem.

Wat verhoogt het risico op het krijgen van een virus?

De enige iPhone-virussen die “in het wild” zijn gezien (wat betekent dat ze een werkelijke bedreiging vormen voor iPhone-bezitters) zijn wormen die bijna uitsluitend iPhones aanvallen die zijn gejailbreakt. Dus zolang je je iPhone, iPod touch of iPad niet hebt gejailbreakt, zou je beschermd moeten zijn tegen virussen. Om een ​​idee te krijgen van hoeveel risico er is om een ​​iPhone-virus te krijgen, kijk je welke antivirussoftware beschikbaar is in de App Store. Het blijkt dat die er niet is. Alle grote antivirusbedrijven – McAfee, Symantec, Trend Micro, enz. – hebben beveiligingsapps beschikbaar voor de iPhone, maar geen van hen heeft antivirusprogramma’s. In plaats daarvan richten ze zich op het helpen vinden van verloren apparaten, het maken van back-ups van uw gegevens, het beveiligen van uw internetgebruik en het beschermen van uw privacy. Er zijn gewoon geen antivirusprogramma’s in de App Store (degenen die die naam dragen zijn games of tools om bijlagen te scannen op virussen die iOS toch niet kunnen infecteren). Het dichtst bij een bedrijf dat in de buurt kwam om er een uit te brengen, was McAfee. Dat antivirusbedrijf ontwikkelde in 2008 een interne app, maar bracht deze nooit uit. Als iPhones op een serieuze manier virussen zouden kunnen krijgen, kun je er zeker van zijn dat er apps beschikbaar zijn.

Hoe u uw iPhone veilig kunt houden

Als uw telefoon zich vreemd gedraagt, is de kans groter dat een van uw apps gewoon fouten bevat en moet worden bijgewerkt of verwijderd. Als je iPhone gejailbreakt is, is het mogelijk dat je een virus hebt. In dat geval kan het lastig zijn om van het virus af te komen, maar je kunt het volgende proberen:

  • Apps verwijderen waarvan u vermoedt dat ze het virus hebben bij zich.
  • Herstellen vanaf een back-up waarvan u weet dat deze niet is geïnfecteerd.
  • Je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen (maar niet voordat je een back-up van je gegevens hebt gemaakt!).