Skip to content

Moeten peuters uit de buurt van schermen worden gehouden?

29 de juni de 2021
photo 1525829528215 ffae12a76ac8 657c0b4195b2464681f1804d22829c69

Belangrijkste leerpunten

  • De WHO raadt aan dat kinderen onder de 5 jaar niet meer dan een uur per dag naar schermen kijken.
  • Games ontworpen voor kinderen zijn waarschijnlijk beter dan Grand Theft Auto V.
  • Schermtijd moet worden afgewogen tegen fysiek spel en sociale interactie.

Pok Pok Playroom is een nieuwe app voor kinderen van het team dat ons heeft gebracht Alto’s avontuur. Maar moeten kinderen games spelen, of überhaupt naar schermen kijken? Er zijn hier twee belangrijke denkrichtingen. Een daarvan is dat kinderen niet naar schermen zouden moeten kijken. Er is zelfs een groeiende beweging om kinderen weg te houden van schermen tot ze minstens 3 jaar oud zijn. De andere mening is pragmatischer: kinderen zullen schermen en games tegenkomen, dus je moet gewoon bepalen wat ze zien en de belichtingstijd in evenwicht brengen met andere activiteiten. “Eerlijk gezegd hangt het af van het soort games dat kinderen spelen”, vertelde gamejournalist en meditatieleraar Paul Harrsion via e-mail aan Lifewire. “Hoewel sommige ouders en media zich uitsluitend richten op de negatieve kanten van gamen, is er in feite een positieve kant. Sommige games en apps zijn gunstig voor kinderen.”

Schermen versus ogen

Op een basisniveau is staren naar een scherm gewoon niet goed voor je ogen. Als volwassenen zijn we bekend met vermoeide ogen en weten we dat het erger wordt naarmate het scherm dichter bij onze ogen komt. “We weten dat grotere hoeveelheden [close-up] schermtijd beïnvloedt de ogen van kinderen op verschillende manieren”, vertelde oogarts Yuna Rapoport aan Lifewire via e-mail. “Het verhoogt bijziendheid (bijziendheid). Dit is recentelijk in veel wetenschappelijke tijdschriften gedocumenteerd, [and it] verhoogt droge ogen/vermoeide ogen/irritatie omdat we vergeten te knipperen wanneer we ons op schermen concentreren.” Rapaport beveelt de 20-20-20-regel aan: “Kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden 20 voet weg.” “Uw kind toestaan een bepaalde hoeveelheid tijd per dag/per tijd van de dag kan hen helpen om beter te leren omgaan met beperkte tijd.” WHO-richtlijnen uit 2019 gaan zelfs nog verder en bevelen aan dat kinderen onder de 5 jaar niet meer dan een uur per dag naar schermen kijken. Zou het dus niet eenvoudiger zijn om jonge ogen helemaal weg te houden van schermen, of zijn er voordelen aan schermtijd?

Computers zijn een essentiële vaardigheid

Computers zijn in de wereld van vandaag nog maar één milieukenmerk, dus zouden kinderen er niet aan moeten wennen? Ze zullen het uiteindelijk toch moeten leren. “Het debat over wanneer en hoe – zelfs of – onze kinderen kennis laten maken met digitale schermtijd is een vreemde voor mij”, vertelde softwareontwikkelaar en vader Dave Pedley via e-mail aan Lifewire. “Digitale apparaten, computers, tablets, mobiele telefoons – het zijn allemaal intrinsieke onderdelen van het leven. En het beheersen van het gebruik ervan is een levensvaardigheid die alle kinderen vanaf de allereerste leeftijd nodig hebben.”

peuters die op een bank zitten en een tablet gebruiken

Volgens huisarts Dr. Waqas Ahmad Buttar kan computergebruik verschillende leervoordelen hebben. Het kan de hand-oogcoördinatie verbeteren, redeneren en probleemoplossende vaardigheden ondersteunen en leerzaam zijn. En, in tegenstelling tot wat ouders misschien denken nadat ze hebben geprobeerd hun kleine monster van de iPad te slepen, kan gamen zelfbeheersing en tijdbeheer ondersteunen. “Als u uw kind een bepaalde hoeveelheid tijd per dag/per tijd van de dag geeft (bijvoorbeeld ‘niet meer dan drie uur voor 20:00 uur’), ​​kan dit hen helpen om beter te leren omgaan met beperkte tijd’, vertelde Buttar via e-mail aan Lifewire. Maar moeten kinderen echt ‘van jongs af aan’ computers onder de knie krijgen? Er zijn tal van andere essentiële vaardigheden die we geschikt of gepast achten om tot later te laten.

Schermtijd beheren

Eerst moet je beslissen wat geschikt is voor je kinderen, daarna moet je de tijd die ze besteden aan games of andere apps beheren. “Het is meerdere keren bewezen dat het zien van iets gedaan in een videogame je kansen om dat in het echte leven ook te doen, op geen enkele manier vergroot”, zegt Buttar. “Dat betekent echter niet dat je wilt dat je kinderen de stripclubs van GTA V verkennen of expliciete games zoals HuniePop spelen.” En plan vervolgens tijd weg van schermen, wat ook essentieel is.

“Kinderen zouden dagelijks wat tijd moeten hebben met actief en denkbeeldig spel, naast tijd op schermen”, vertelde Danelle Fisher, MD, FAAP, kinderarts en voorzitter van kindergeneeskunde in het gezondheidscentrum van Providence Saint John in Santa Monica, via e-mail aan Lifewire. “Kinderen hebben voldoende menselijke interactie nodig om emoties bij zichzelf en bij hun leeftijdsgenoten te kunnen herkennen. Moeite met andere menselijke relaties kan een indicatie zijn van te veel schermtijd.” Dus, hoeveel is te veel? Tel eerst alle schermtijd bij elkaar op, niet alleen tablet- of telefoontijd. Je moet ook rekening houden met tv-tijd. “Meer dan twee uur per dag van alle schermbronnen samen is te veel”, vertelde kinderarts Gina Posner, MD, Lifewire via e-mail. “De fout die veel ouders maken als het om schermtijd gaat, is dat ze hun kinderen de hele dag voor een scherm laten zitten.” Uiteindelijk is het waarschijnlijk vrij eenvoudig om te zien of uw kinderen verslaafd raken. “Als uw kind driftbuien krijgt omdat hij de hele dag niet op zijn apparaat zit, moet u bezuinigen, en onmiddellijk”, zegt Posner.