Skip to content

Muziek afspelen op een PS Vita-gameconsole

20 de juli de 2021
Nyko Speaker Stand for PS Vita 56a78fed5f9b58b7d0eba6b7 5c82d298c9e77c0001a3e504

Net als de PSP is de PS Vita meer dan alleen een draagbare gameconsole; het is ook een volledig uitgeruste multimediamachine. In tegenstelling tot de PSP kun je op je PS Vita naar muziek luisteren terwijl je andere dingen doet. En je kunt niet alleen luisteren naar muziekbestanden die zijn opgeslagen op de geheugenkaart van je PS Vita, maar je hebt ook toegang tot audio op je pc of PS3 via remote-play. Om muziek af te spelen, heb je natuurlijk een aantal bestanden nodig om af te spelen. De PS Vita kan de volgende typen audiobestanden afspelen:

  • MP3 (MPEG-1/2 Audio Layer-3)
  • MP4 (MPEG-4 AAC)
  • GOLF (Lineaire PCM)

Je kunt ze overzetten naar je PS Vita met behulp van de vooraf geïnstalleerde Content Manager-software van de console. Houd er rekening mee dat u geen bestanden met auteursrechtelijke bescherming kunt afspelen.

Basisprincipes van het afspelen van PS Vita-muziek

Om muziek af te spelen op je PS Vita, start je de Muziek-app door op het pictogram op je startscherm te tikken. Hierdoor wordt het LiveArea-scherm van de app weergegeven. Als de app al actief is, heb je vanaf dit scherm rechtstreeks toegang tot de afspeel-/pauzeknoppen en de knoppen Terug en Volgende. Als het niet actief is, tikt u op Begin om de app te starten. Eenmaal gelanceerd, heeft de Muziek-app een klein pictogram in de linkerbovenhoek dat eruitziet als een vergrootglas. Tik hierop om de indexbalk te openen en sleep de balk om te schakelen tussen categorieën zoals Albums, Artiesten en Recent afgespeeld. Rechtsonder in het scherm ziet u een vierkant pictogram. Het toont albumhoezen voor het nummer dat momenteel wordt afgespeeld (of het meest recent afgespeelde nummer, als er momenteel geen wordt afgespeeld). Als u op dit pictogram tikt, of als u op een nummer in de hoofdlijst tikt (nadat u een categorie hebt geselecteerd), wordt het afspeelscherm van dat nummer weergegeven. Vanaf hier kun je afspelen/pauzeren, teruggaan en naar het volgende nummer gaan. U kunt ook nummers in willekeurige volgorde afspelen, nummers herhalen en toegang krijgen tot de equalizer. Om het volume van het afspelen aan te passen, gebruikt u de fysieke + en knoppen aan de bovenrand van de PS Vita. Houd beide ingedrukt om te dempen + en totdat het pictogram “dempen” op uw scherm verschijnt. Druk op de om het dempen op te heffen + of . U kunt ook het maximaal mogelijke volume instellen om te voorkomen dat het geluid per ongeluk te hoog wordt gezet; ga hiervoor naar de Instellingen menu op uw startscherm en selecteer AVLS om een ​​maximaal volume in te stellen.

De PS Vita-equalizer

Je hebt niet veel controle over hoe je muziek klinkt, omdat de equalizer van de PS Vita vrij eenvoudig is. Maar je kunt uit verschillende instellingen kiezen om je muziek beter te laten klinken als deze standaard niet zo goed is als je zou willen. De opties zijn:

  • Uit: speelt uw muziek af zoals het is
  • Zwaar: benadrukt hoge en lage bereiken; krachtiger dan “jazz”
  • knalt: benadrukt het middenbereik; aanbevolen voor zang
  • Jazz: benadrukt hoge en lage bereiken; levendiger dan “zwaar”
  • Uniek: benadrukt hoge en lage bereiken; maakt stille geluiden duidelijker

Multitasking en Remote-play

Om muziek af te spelen terwijl je iets anders op je PS Vita uitvoert, druk je gewoon op de PS-knop om terug te keren naar het startscherm, maar ‘pel’ het LiveArea-scherm van de Muziek-app niet (met andere woorden, tik en sleep niet op de omgevouwen hoek van het scherm, want dan wordt de app afgesloten). Terug op het startscherm selecteert u de app die u wilt gebruiken en start u deze. U kunt het afspelen van muziek op een beperkte manier regelen zonder de nieuwe app te verlaten. Houd de PS-knop een paar seconden ingedrukt (niet een snelle druk, waardoor je teruggaat naar het startscherm) en de basismuziekbedieningen verschijnen als overlay op je scherm. Je kunt vanaf daar spelen/pauzeren, teruggaan en doorgaan naar de volgende. Je hebt ook rechtstreeks toegang tot muziekbestanden op je pc of PS3 vanaf je PS Vita, ervan uitgaande dat je binnen bereik bent en klaar bent om verbinding te maken met die andere apparaten. Op de indexbalk boven aan het scherm (tik op het vergrootglaspictogram in de linkerbovenhoek om de indexbalk te openen als deze niet zichtbaar is), sleep naar uw categorieën en als u verbonden bent met een pc of PS3 ze verschijnen in je categorieën. Navigeer naar de gewenste nummers en selecteer ze.