Skip to content

Netflix ‘Shuffle Play’ is als tv zonder advertenties

18 de juni de 2021
bangkok thailand october 07 2019 women use netflix app on ipad pro screen netflix is an international t20 Wx6g91 aa485855f6494d509d5c483e9d2c4451

Belangrijkste leerpunten

  • Netflix zal in de eerste helft van 2021 shuffle play uitrollen.
  • Shuffle play gebruikt je kijkgeschiedenis om programma’s te kiezen die je misschien leuk vindt.
  • Je mag nooit meer ruzie maken over wat je moet kijken.

Netflix zal enige tijd voor de zomer shuffle-play toevoegen aan zijn videostreamingservice. Net als de shuffle-functie die de iPod naar het sterrendom deed vliegen, kun je met de shuffle van Netflix op een knop drukken en achterover leunen. Spreken met Verscheidenheid, Greg Peters, Chief Operating Officer en Chief Product Officer van het bedrijf, zei dat de functie perfect is voor kijkers die geen programma of film willen kiezen om naar te kijken, maar liever gewoon aanzetten en kijken wat er verschijnt. Je weet wel – net zoals tv vroeger was. Is dit een geniaal idee, of net zo belachelijk als de Bluetooth-lichtschakelaar die je aan de muur plakt om je slimme gloeilampen te bedienen? “Onze leden kunnen ons in principe aangeven dat ze het browsen gewoon helemaal willen overslaan, op één knop klikken en we zullen een titel voor ze kiezen om meteen te spelen”, zei Peters vorige week in een gesprek met investeerders. “Ze weten niet echt wat ze willen zien.”

Gemengd afspelen

Netflix test sinds afgelopen zomer shuffle-play. Gebruikers hoeven alleen maar op een knop te drukken met de tekst “Shuffle Play” of “Play Something” (volgens Variety zijn de labels nog niet vastgesteld in de testversies). Vervolgens kiest het iets waarvan het hoopt dat je het leuk zult vinden, op basis van je eerdere kijkgewoonten. “Het is het equivalent van het internettijdperk van de tv aanzetten en negeren.” Het idee is dat je misschien een nieuwe show ziet die je leuk vindt, en er dan naar blijft kijken. En dat betekent dat je meer kans hebt om elke maand voor Netflix te blijven betalen. Het lijkt een geweldig idee. Maar ja, er zijn in de loop der jaren nog tal van andere “geweldige” ideeën geweest.

Sneller afspelen

Sommige mensen versnellen podcasts en audioboeken wanneer ze luisteren. Deze functie verhoogt de afspeelsnelheid (meestal overal tot twee keer), maar maakt de stemmen niet hoog en piepend. Het voordeel, neem ik aan, is dat je meer inhoud in dezelfde tijdspanne kunt “consumeren”. Dit is logisch als je een opgenomen vergadering of een soortgelijke verplichting moet doorkomen, maar als een podcast of boek zo saai is dat je het niet kunt verdragen om er op normale snelheid naar te luisteren, waarom zou je dan de moeite nemen? Ongelooflijk, met Netflix kun je hetzelfde doen voor films en tv-programma’s. Je kunt de actie vertragen tot halve snelheid, of de snelheid verhogen tot 1,5 keer. Maar nogmaals, waarom? Is het alleen maar om FOMO te vermijden? Dus je kunt zeggen dat je een show of een film hebt gezien, zelfs als je er zo’n hekel aan hebt dat mensen die snel vooruit spoelen op de sets je niet belachelijk lijken? Ik vroeg Twitter of iemand deze functie gebruikte. “Ik niet”, antwoordde softwareontwikkelaar Agneev Mukherjee. “Het zorgt voor een verschrikkelijke kijkervaring.”

Wat moet David Lynch hiervan denken? Hij denkt dat kijkers worden “bedrogen” door alleen maar een film op een mobiele telefoon te kijken (NSFW, aan het eind).

Neem Quibi

Of hoe zit het met Quibi, het mediastreamingbedrijf dat $ 1 miljard aan meer dan 175 shows heeft uitgegeven, en toch zo slecht bedacht was dat het na slechts zes maanden stopte? Quibi zag het succes van TikTok, de populariteit van Instagram Stories en de alomtegenwoordigheid van korte video’s op Facebook en Twitter, en besloot wat professionele Hollywood-gloss toe te voegen. Het splitste shows in 10 minuten durende ‘snelle hapjes’. In totaal verspilden Quibi’s investeerders $ 1,8 miljard aan professioneel geproduceerde fragmenten die niemand wilde zien, omdat we graag naar korte amateurclips kijken. Misschien had Quibi moeten investeren in het versnellen van klassieke films, zodat ze in slots van 10 minuten konden passen?

Een goed idee

De shuffle-play van Netflix lijkt echter een redelijk goed idee. Het is het equivalent van het internettijdperk van de tv aanzetten en negeren. En in tegenstelling tot echte tv, hoef je niet te lijden onder advertenties die om de paar minuten binnenkomen, en Netflix zal in ieder geval proberen je iets te laten zien waarvan het denkt dat je het leuk zult vinden, in plaats van alleen maar sitcoms uit de jaren 90 opnieuw uit te voeren. Voor altijd.