Skip to content

Netneutraliteit uitgelegd

3 de juli de 2021
a knot on a flex to a portable computer close up 88162993 596506423df78cdc68c20116

Internet- of netneutraliteit betekent dat er geen beperkingen zijn voor de toegang tot inhoud op internet, geen beperkingen voor downloads of uploads en geen beperkingen voor communicatiemethoden zoals e-mail, chat en IM. Het betekent ook dat de toegang tot internet niet wordt geblokkeerd, vertraagd of versneld, afhankelijk van waar die toegang is of wie de eigenaar is van de toegangspunten. In wezen is internet voor iedereen toegankelijk.

  • Op 27 oktober 2020 heeft de FCC gestemd om de intrekking van de regels voor netneutraliteit in 2017 te handhaven. Deze stemming betekent dat grote breedbandbedrijven de prijzen kunnen verhogen en de bandbreedte kunnen beperken zonder dat dit gevolgen heeft als ze daarvoor kiezen.
  • In december 2020 nam FCC-voorzitter Ajit Pai, een fervent voorstander van de intrekking van netneutraliteit, ontslag, wat leidde tot speculatie dat de huidige wetgeving in de toekomst onder het bestuur van Biden kan worden teruggedraaid.
  • In januari 2021 benoemde president Biden Jessica Rosenworcel als waarnemend voorzitter van de Federal Communications Commission; ze wordt beschouwd als een koploper voor de vaste baan. Rosenworcel is een fervent voorstander van netneutraliteit.
  • In februari 2021 won Californië een rechterlijke uitspraak die de staat in staat stelt zijn netneutraliteitswet te handhaven, terwijl een rechtszaak door telecommunicatiebedrijven zich een weg baant door de rechtbanken. Het ministerie van Justitie had onlangs zijn rechtszaak tegen de Californische wet op netneutraliteit ingetrokken.
  • In maart 2021 stuurden technologiebedrijven, waaronder Mozilla, Reddit, Dropbox, Vimeo en meer, een brief naar de FCC in een officiële oproep om de netneutraliteit te herstellen.
  • In mei 2021 ontdekte het kantoor van de procureur-generaal van New York dat grote ISP’s netneutraliteitsfraude pleegden door een lobbygroep, Broadband for America, toe te staan ​​meer dan 18 miljoen valse anti-netneutraliteitscommentaren naar de FCC te spammen.

Wat betekent een open internet voor de gemiddelde internetgebruiker?

Wanneer we op internet komen, hebben we toegang tot het hele internet. Dat betekent elke website, video, download of e-mail. We gebruiken internet om met anderen te communiceren, naar school te gaan, ons werk te doen en contact te maken met mensen over de hele wereld. Wanneer netneutraliteit het web beheerst, wordt deze toegang zonder enige beperking verleend.

Waarom is netneutraliteit belangrijk?

Dit zijn een paar redenen waarom netneutraliteit belangrijk is:

  • Groei: Netneutraliteit is de reden waarom het web in een fenomenaal tempo is gegroeid sinds het in 1991 werd gecreëerd door Sir Tim Berners-Lee.
  • creativiteit: Creativiteit, innovatie en ongebreidelde inventiviteit hebben ons Wikipedia, YouTube, Google, torrents, Hulu, The Internet Movie Database en nog veel meer opgeleverd.
  • Communicatie: Netneutraliteit stelt ons in staat om op persoonlijke basis vrijuit met mensen te communiceren. Overheidsleiders, bedrijfseigenaren, beroemdheden, collega’s, medisch personeel, familie en anderen kunnen zonder beperkingen communiceren en samenwerken.

Er moeten strenge regels voor netneutraliteit worden gehandhaafd om ervoor te zorgen dat deze dingen bestaan ​​en bloeien. Nu de regels voor netneutraliteit zijn goedgekeurd voor intrekking door de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), wordt verwacht dat iedereen die internet gebruikt deze vrijheden zal verliezen.

Wat zijn internetsnelwegen? Hoe zijn ze gerelateerd aan netneutraliteit?

Internet fastlanes zijn speciale aanbiedingen en kanalen die sommige bedrijven een uitzonderlijke behandeling zouden geven wat betreft breedbandtoegang en internetverkeer. Veel mensen geloven dat dit het concept van netneutraliteit zou schenden. Snelle internetroutes kunnen problemen veroorzaken, omdat internetproviders niet verplicht zijn om dezelfde service te bieden aan alle abonnees, ongeacht de grootte, het bedrijf of de invloed, maar deals kunnen sluiten met bepaalde bedrijven die hen voorkeurstoegang zouden geven. Deze praktijk zou de groei kunnen belemmeren, illegale monopolies kunnen versterken en de consument geld kunnen kosten. Daarnaast is het open internet essentieel voor een voortdurende vrije uitwisseling van informatie, een basisconcept waarop het World Wide Web is gebaseerd.

Is netneutraliteit wereldwijd beschikbaar?

Nee. Er zijn landen, waaronder nu de Verenigde Staten, waarvan de regeringen om politieke redenen de toegang van hun burgers tot internet willen of hebben beperkt. Vimeo heeft een geweldige video over dit onderwerp waarin wordt uitgelegd hoe het beperken van toegang tot internet iedereen in de wereld kan beïnvloeden. In de VS waren de FCC-regels van 2015 bedoeld om consumenten gelijke toegang tot webinhoud te geven en te voorkomen dat breedbandaanbieders de voorkeur geven aan hun eigen inhoud. Met de stem van de FCC om netneutraliteit op 14 december 2017 te verwijderen, zijn deze praktijken nu toegestaan ​​zolang ze worden bekendgemaakt.

Is netneutraliteit in gevaar?

Ja, zoals blijkt uit de FCC-stemming van 2017 om de regels voor netneutraliteit te verwijderen. Veel bedrijven hebben er alle belang bij ervoor te zorgen dat de toegang tot internet niet vrij beschikbaar is. Deze bedrijven zijn al verantwoordelijk voor het grootste deel van de internetinfrastructuur en ze zien potentiële winst in het ‘betalen voor spelen’ van het web. In 2019 oordeelde een DC-circuitrechtbank dat de FCC handelde binnen haar rechten om de netneutraliteitsbescherming terug te draaien. De uitspraak zei echter ook dat staten hun eigen bescherming kunnen instellen. Het blijft mogelijk dat de FCC-terugdraaiing in de toekomst kan worden stopgezet.

Je kunt nog steeds vechten voor je rechten

Op de Battle for Net Neutrality-site van Fight for the Future kunt u nog steeds contact opnemen met uw vertegenwoordiger om uw standpunt over netneutraliteit te vertellen. De site vraagt ​​u om informatie in te vullen om automatisch een e-mail te sturen naar het congreslid in uw regio. Vul uw naam en andere gevraagde informatie in en de site stuurt de e-mail voor u.

De informatiebox die wordt gebruikt om e-mailverzoeken in te dienen bij het Congres.

Wanneer u het e-mailformulier invult, verschijnt het volgende bericht waarin u wordt gevraagd of u uw actie via Twitter of Facebook wilt delen met belangrijke besluitvormers die voor u zijn getagd.

Verdubbel de impact door je actie via Twitter of Facebook te posten

Website-eigenaren kunnen sites en sociale media op Red Alert plaatsen

Als u uw eigen site heeft, toon dan uw steun voor het terugdraaien en informeer ook de bezoekers van uw site over het probleem. Battle For The Net voert een Red Alert-campagne met een widget; avatar-afbeeldingen; Twitter-, Facebook- en Instagram-afbeeldingen; en banneradvertenties die site-eigenaren kunnen gebruiken om hun eigen verklaring over het probleem af te leggen.

Red Alert invulvak voor ondernemers.

Wat kan er gebeuren als netneutraliteit wordt beperkt of afgeschaft?

Netneutraliteit is de basis van de vrijheid die we genieten op internet. Het verliezen van die vrijheid kan gevolgen hebben zoals beperkte toegang tot websites en verminderde downloadrechten, evenals gecontroleerde creativiteit en door het bedrijf bestuurde diensten. Sommige mensen noemen dat scenario het einde van het internet.

Waar het op neerkomt: netneutraliteit is belangrijk voor ons allemaal

Netneutraliteit in de context van het web is enigszins nieuw. Het concept van neutrale, publiek toegankelijke informatie en overdracht van die informatie bestaat echter al sinds de dagen van Alexander Graham Bell. Basis openbare infrastructuren, zoals metro’s, bussen en telefoonmaatschappijen, mogen gemeenschappelijke toegang niet discrimineren, beperken of differentiëren. Dit is ook het kernconcept achter Net Neutrality. Voor degenen onder ons die het web waarderen en de vrijheid willen behouden die deze geweldige uitvinding ons heeft gegeven om informatie uit te wisselen, is netneutraliteit een kernconcept waaraan we moeten werken om het te behouden.