Skip to content

Netwerken configureren in KDE Plasma

2 de juli de 2021
network 2402637 1280 61091048f5b74cf385c2117c2265e125

Het configureren van een statisch IP-adres met de KDE Network Manager is vrij eenvoudig. Het is een goede manier om een ​​enkel IP-adres voor een specifieke machine te vergrendelen, zodat het nooit verandert (totdat u het wijzigt). Hoe maak je dit mogelijk? Met de KDE Network Manager (ook wel bekend als Connections).

Waarom een ​​statisch IP-adres configureren?

Stel je voor dat je zojuist een Linux-distributie hebt geïnstalleerd die de KDE Plasma-desktop bevat. Alles gaat goed, maar dan besluit je dat je ofwel shell (SSH) op die desktop wilt kunnen beveiligen, of dat je mappen op je netwerk wilt delen. Uit die doos krijgt die KDE Plasma-desktop zijn IP-adres toegewezen via Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Met andere woorden, de desktop krijgt een tijdelijk IP-adres van een router (geconfigureerd door uw internetprovider – zoals AT&T, Comcast, enz.). Hoe lang die desktop we dat IP-adres hebben, is aan de ISP (en hoe ze de DHCP-service op de router hebben geconfigureerd). Wanneer die lease van het DHCP IP-adres verloopt, krijgt uw desktop een ander adres, wat betekent dat u geen verbinding kunt maken met die desktop (of de gedeelde mappen) totdat u het nieuwe IP-adres te weten komt. Voor dit artikel hebben we KDE 5.13.5 gebruikt, draaiend op de NEON-distributie, wat toevallig de beste manier is om de nieuwste versie van de KDE Plasma-desktop te gebruiken. In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat u met een bekabelde verbinding werkt. Als u met een draadloze verbinding werkt, hoeft u alleen het type verbinding dat u bewerkt aan te passen (draadloos, in plaats van bedraad). Dit veronderstelt ook dat u verbinding wilt maken met een statisch IP-adres.

Toegang krijgen tot de KDE Network Manager

Om netwerken in KDE Plasma te configureren, moet u Netwerkbeheer openen. Volg hiervoor deze stappen:

 1. Selecteer het meest linkse pictogram in het systeemvak om de pop-up Netwerken te openen.

 2. druk op Instellingen bovenaan de pop-up.

  Screenshot van de KDE Plasma Networks pop-up.

 3. U zou nu het venster Verbindingen moeten zien.

  Screenshot van het KDE Connections-venster.

 4. Bereid u voor om te configureren.

Netwerk configureren

Configureer uw netwerk voor een statisch IP-adres met de volgende stappen:

 1. Selecteer Bedrade verbinding 1 in het linkerdeelvenster van het venster Verbindingen.

  Screenshot van het KDE Connections-optievenster.

 2. Kies de IPv4 tabblad.

  Screenshot van het KDE Network IPv4-tabblad.

 3. Van de Methode vervolgkeuzelijst, selecteer Handleiding.

  Screenshot van het KDE Connections IPv4-venster.

 4. Voer de DNS-serveradressen (optioneel) in de DNS-servers sectie. Als u meer dan één DNS-adres toevoegt, scheidt u deze met een komma.

  Screenshot van het invoeren van een DNS-serveradres.

 5. druk op Toevoegen.

 6. Typ het IP-adres (onder Adres), en gebruik de Enter toets op uw toetsenbord om naar te gaan Netmasker. Typ het netmaskeradres (meestal 255.255.255.0) en tik vervolgens op poort. Typ voor het gateway-adres het adres van uw router.

  Screenshot van het toevoegen van een statisch IP-adres.

 7. druk op Van toepassing zijn.

 8. druk op OK.

Een woord over IP-adressen

Als je nog nooit een statisch IP-adres hebt geconfigureerd, weet dan dat het adres dat je configureert op hetzelfde adresschema moet staan ​​als je router. Dus als het IP-adres van je router 192.168.1.1 is, dan moet je een IP-adres zoals 192.168.1.2 gebruiken. U moet er ook voor zorgen dat het IP-adres dat u wilt configureren niet al in gebruik is. Een goede manier om daar achter te komen, is door het ping-commando op het betreffende adres uit te voeren. Open een terminalvenster en geef een commando als 192.168.1.2 pingen. Als de opdracht terugkomt met de melding Bestemmingshost onbereikbaar, is dat adres veilig om te gebruiken.

Een woord over DNS

DNS staat voor Dynamic Name Service en is verantwoordelijk voor het vertalen van URL’s naar IP-adressen die het externe netwerk kan gebruiken. Zonder DNS zou u IP-adressen moeten onthouden in plaats van URL’s. Dus in plaats van google.com te typen, moet u het IP-adres voor dat adres weten (dat is 64.233.185.139). U kunt ervoor kiezen om geen statische DNS-adressen te configureren. Als u dat niet doet, krijgt uw computer zijn DNS van de router die zijn IP-adres zou hebben verstrekt.

Hoe u het nieuwe IP-adres van kracht kunt laten worden?

Je zou kunnen denken dat het nieuw geconfigureerde IP-adres onmiddellijk van kracht wordt. Het zal niet. Dat gebeurt pas als u de verbinding met het netwerk verbreekt en opnieuw verbindt. Gelukkig is dit vrij eenvoudig. Hier is hoe:

 1. Open de pop-up Netwerken (zoals u deed om toegang te krijgen tot Netwerkbeheer).

 2. druk op verbinding verbreken.

  Schermafbeelding van de KDE Plasma Networks-knop Verbinding verbreken.

 3. Druk nu op Aansluiten.

  Screenshot van de KDE Plasma Networks Connect-knop.

 4. Selecteer een lege plek op het bureaublad om de pop-up te sluiten.

Gefeliciteerd, uw nieuwe (statische) IP-adres is nu van kracht. U hoeft zich geen zorgen te maken dat het steeds verandert, totdat u beslist.