Skip to content

Netwerkverkeer controleren

3 de augustus de 2021
router bandwidth graph 494a0e822f7f460494d436de9818d443

Waarom uw netwerk monitoren?

Het lijkt misschien een beetje te technisch of overdreven om al het verkeer dat via uw thuisnetwerk gaat, te bespioneren, maar het kan waardevolle inzichten bieden in de prestaties van uw netwerk. U ontdekt precies welke apparaten, of zelfs specifieke programma’s, uw bandbreedte in beslag nemen. Door netwerkbewaking kunt u ontdekken waar uw computers verbinding mee maken en hoeveel gegevens ze verzenden of ontvangen. Dan kunt u eventuele problemen oplossen en uw netwerk beter benutten. Er zijn tal van manieren waarop u uw netwerk kunt controleren. De drie die hier worden beschreven, zijn waarschijnlijk de meest voorkomende en handigste.

Uw router gebruiken

Iedereen heeft een router en je hebt er toegang toe vanaf bijna elk apparaat in je netwerk. Al je verkeer stroomt al door de router, dus het is de meest directe bron van informatie over wat er binnen het netwerk gebeurt.

 1. Je zult het IP-adres van je router moeten achterhalen. Voor de meeste routers is het 192.168.1.1, tenzij iemand het heeft gewijzigd. Als je het niet zeker weet, open dan een opdrachtprompt en voer . uit ipconfig. Op Mac en Linux, voer . uit ip r. In Windows vindt u het IP-adres van uw router vermeld als de poort. Op Linux is het naast standaard via.

 2. Open uw webbrowser en voer het IP-adres van de router in de adresbalk in. Dit is precies hetzelfde als browsen naar een website, dus druk op Binnenkomen nadat u het IP-adres hebt ingevoerd.

  IP-adres getypt in browser

 3. U wordt waarschijnlijk gevraagd om de beheerdersgebruikersnaam en het wachtwoord van uw router in te voeren voordat u verder kunt gaan. Als je ze niet zelf hebt ingesteld, heeft je ISP dat waarschijnlijk wel gedaan toen je ze instelde. Zoek naar eventuele documentatie die ze hebben verstrekt om in te loggen.

 4. Elke router is anders, en dat geldt ook voor hun interfaces. Wanneer u zich voor het eerst aanmeldt bij de meeste, komt u op een basisstatuspagina. Het toont u informatie over uw router en uw netwerk die nuttig kan zijn, maar niet te diepgaand. Probeer een te vinden Lijst met apparaten link om te zien welke apparaten met het netwerk zijn verbonden.

  Router overzichtspagina

 5. De apparatenlijst van uw router toont u de IP-adressen van de apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Het kan zelfs een beetje informatie geven over wat ze zijn. Meestal ziet u de naam van een computer naast het IP-adres, als er een is ingesteld. Hier kunt u ook verbindingsinformatie voor Wi-Fi-apparaten zien, inclusief hun signaalkwaliteit en de beschikbare bandbreedte.

  Lijstpagina met routerapparaten

 6. Kijk eens rond voor een Toestand sectie op uw router. Misschien heb je het geluk dat je zelfs een specifieke hebt Bandbreedte of Netwerkbewaking sectie. In een sectie als deze kunt u meer gegevens vinden over het bandbreedtegebruik van specifieke apparaten op IP-adres.

 7. Wanneer u de secties voor het controleren van verkeer of bandbreedte van uw router lokaliseert, kunt u zien welke apparaten de meeste bandbreedte gebruiken. U ziet transmissiesnelheden en andere nuttige statistieken. In sommige gevallen vindt u grafieken en zelfs realtime monitoring die visualisatie bieden van wat er op uw netwerk gebeurt.

  Router IP-verkeersbewakingsgrafiek

 8. Met deze informatie kun je erachter komen wat de grootste zwijnen van je netwerken zijn en welke apparaten moeite hebben om een ​​fatsoenlijk signaal te krijgen. U kunt ook zien of iemand zich een weg naar uw netwerk heeft gebaand terwijl ze daar niet zouden moeten zijn.

Wireshark

Wireshark is een open source tool voor pakketfiltering. Als u niet weet wat pakketfiltering is, is het een netwerkbeheertaak op een veel lager niveau, dus Wireshark kan als overkill worden beschouwd om alleen het verkeer op uw netwerk te bekijken. Dat gezegd hebbende, het kan absoluut de klus klaren. Bovendien is het gratis en beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

 1. Open uw browser en ga naar de Wireshark-downloadpagina en pak het nieuwste installatieprogramma voor uw besturingssysteem. Als je Linux gebruikt, bevindt Wireshark zich waarschijnlijk in de repositories van je distributie. Ubuntu- en Debian-gebruikers moeten Wireshark installeren met: $ sudo apt install wireshark

 2. Voer het Wireshark-installatieprogramma uit. Alles moet eenvoudig zijn en de standaardopties werken in bijna alle gevallen.

 3. Open Wireshark

  Wireshark draait op Linux

 4. Als Wireshark er in het begin verwarrend uitziet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Voor de basis hoef je er niet veel van te weten. Selecteer Bewerking en Voorkeuren in het bovenste menu om een ​​optie in te stellen die je nodig hebt.

 5. Er wordt een nieuw venster geopend. bevind zich Vastleggen in de lijst aan de linkerkant en selecteer het.

  Vastlegvoorkeuren voor Wireshark

 6. De hoofdtekst van het venster zal verschuiven om de vastlegopties weer te geven. Zeker weten dat Pakketten vastleggen in promiscue modus is nagekeken. druk op OK wanneer is het. Wireshark gebruiken in promiscue modus op een netwerk dat u niet bezit is niet legaal. Zorg ervoor dat u dit alleen op uw eigen netwerk doet.

 7. Terug in het hoofdvenster van Wireshark zijn er twee pictogrammen die je nodig hebt in het hoofdmenu. Het blauw Haaienvin pictogram start het Wireshark-opnameproces dat netwerkactiviteit registreert. Het Rode Vierkant stopt de vangst. U kunt de gegevens na de opname bekijken en zelfs opslaan. druk de Vin beginnen.

 8. Laat de vangst even lopen. Als er iets is waarmee je een probleem hebt gehad in je netwerk, probeer die omstandigheden dan na te bootsen. Met een beetje geluk legt Wireshark het moment vast dat het probleem zich voordoet, en kunt u kijken wat er is gebeurd.

  Wireshark-opnameresultaten

 9. Als je tevreden bent met de hoeveelheid informatie die je hebt verzameld, druk je op de rode Vierkant om de vangst te stoppen.

 10. Bekijk de resultaten. In het bovenste gedeelte van het venster ziet u de verschillende pakketten die door Wireshark zijn verzameld. Elk heeft een IP-adres dat het pakket heeft verzonden en een adres dat het heeft ontvangen. U ziet ook het netwerkprotocol van elk. Wanneer u er een selecteert, kunt u de pakketgegevens in het onderstaande vak doorzoeken. De laagste optie op de lijst bevat over het algemeen het meest “voor mensen leesbare” deel van de informatie. Als het pakket gecodeerd was, zul je echter niet veel zien.

 11. Blijf doorkijken. Probeer de tijdstempels te gebruiken om het exacte moment te vinden waarop uw probleem zich voordeed. Hopelijk is er relevante informatie beschikbaar. Als je meer wilt weten over Wireshark, bekijk dan de volledige Wireshark-tutorial.