Skip to content

Nieuwe technologie kan mensen met slechtziendheid beter helpen

8 de augustus de 2022
GettyImages 1210533742 c81ccc1f376c4522af1f6be3e211f4a8

Belangrijkste leerpunten

  • Infraroodbrillen zouden ooit mensen met slechtziendheid kunnen helpen.
  • Onderzoekers konden 3D-camera’s en een haptische armband combineren om mensen te helpen navigeren zonder zicht.
  • Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, augmented reality en lidar-mogelijkheden kunnen ook mensen met verlies van gezichtsvermogen helpen.

Mensen met een slecht gezichtsvermogen kunnen binnenkort hulp krijgen bij het navigeren rond obstakels door een nieuw soort infraroodbril te gebruiken. Onderzoekers van de Technische Universiteit van München in Duitsland hebben onlangs een paper gepubliceerd over hun 3D-camera en haptische feedbackarmband. Het maakt deel uit van een groeiende inspanning om technologie te gebruiken om mensen met zichtproblemen te helpen.

“Nieuwe technologie kan de hiaten opvullen voor mensen met een groot aantal beperkingen, waaronder verlies van gezichtsvermogen”, vertelde Doug Walker, de directeur van onderzoek en ontwikkeling bij Hadley, een leercentrum voor mensen met verlies van gezichtsvermogen, aan levensdraad in een e-mailinterview . “En wanneer technische hulpmiddelen worden ontworpen op basis van de principes van universeel ontwerp, profiteert iedereen, ook degenen met een handicap zoals verlies van gezichtsvermogen.”

Zien in het donker

Het nieuwe ontwerp van Duitse onderzoekers maakt gebruik van infraroodcamera’s in een bril om een ​​stereoscopisch beeld vast te leggen. Vervolgens verwerkt een computer de beelden om een ​​kaart van de omgeving te maken. Een armband geeft de gebruiker feedback van trillingen om gebruikers te helpen begrijpen hoe dichtbij objecten zijn en hoe ze zijn georiënteerd. De bril werkt zelfs in het donker. “Zelfs in het huidige tijdperk worden visueel gehandicapte mensen geconfronteerd met een constante uitdaging van navigatie”, schreven de auteurs in hun onderzoek. “Het meest gebruikte hulpmiddel voor hen is de wandelstok.

Hoewel de stok een goede detectie van objecten in de directe omgeving van de gebruiker mogelijk maakt, is hij niet in staat om obstakels verder weg te detecteren.” “Mensen met een handicap moeten op alle niveaus van onze technologie kunnen worden betrokken…” Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen een nauwkeurigheid van 98 procent konden behalen tijdens het navigeren door paden. Alle vijf deelnemers aan het onderzoek voltooiden de hindernisroute in hun eerste poging.

Technologie voor visie

Nieuwe technologie voor slechtziende gebruikers is een snelgroeiend veld. Apple’s nieuwe AI-aangedreven Live Text-functie zet afbeeldingen bijvoorbeeld om in tekst en leest zelfs de tekst op een afbeelding voor. “Dat betekent dat ik in plaats van om hulp te vragen bij het lezen van een menu, er gewoon een foto van kan maken en mijn telefoon het kan laten voorlezen,” zei Walker. Andere gadgets die niet specifiek zijn ontworpen voor gebruikers met een slecht gezichtsvermogen zijn ook nuttig.

Walker vertrouwt voor veel activiteiten op zijn Apple Watch. “Ik kan Siri bijvoorbeeld vragen om een ​​herinnering voor me in te stellen, zodat ik niet hoef te vertrouwen op iets opschrijven en mijn handschrift lezen,” zei hij. Een andere handige reeks technische hulpmiddelen voor mensen met een slecht gezichtsvermogen zijn slimme apparaten voor thuisgebruik. “Hierdoor kan iemand met weinig tot geen zicht het vuur lager zetten met een eenvoudige gesproken zin in plaats van moeite te hebben om een ​​thermostaat te lezen, een slimme luidspreker vragen om een ​​boek voor te lezen of alle lichten in het huishouden uitdoen met een eenvoudig verbaal commando.” zei Walker.

Close-up op volwassen handen die de handen van een kind begeleiden over braildruk in een boek.

Andere trends zijn onder meer vergrotingstools ingebouwd in alledaagse apparaten, cameratechnologie ingebouwd in wearables, navigatietechnologie die multi-zintuiglijke feedback geeft in wearables, en toegankelijke technologie voor werk op afstand omdat het voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines, Sassy Outwater-Wright, die een achtergrond heeft in handicaps en werkte als blinde akoestiek en geluidstechnicus, vertelde levensdraad in een e-mailinterview.

De meeste hulpmiddelen voor slechtziendheid worden geconceptualiseerd door ziende mensen die zich voorstellen hoe het moet zijn voor een persoon met slechtziendheid, zei ze. “Mensen met een handicap moeten op alle niveaus van onze technologie kunnen worden betrokken, van onderzoek en ontwikkeling tot leiderschap en investeringen, tot marketing en onderhoud”, voegde Outwater-Wright eraan toe.

“Dat gebeurt niet op grote schaal, dus de technologie op de markt raakt snel verouderd omdat het gebaseerd was op wat een ziende persoon aannam dat we nodig hadden met heel weinig input van de daadwerkelijke blinde gemeenschap.” Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, augmented reality en lidar-mogelijkheden kunnen mensen met gezichtsverlies helpen, zei Walker: “Een zelfrijdende auto zal bijvoorbeeld een game-changer zijn voor degenen onder ons die autosleutels hebben moeten opgeven vanwege verminderd zicht,” voegde hij eraan toe. “Ook het idee om een ​​bril te dragen die me zou kunnen vertellen wie er in de kamer is of wat er in mijn voorraadkast is, is opwindend.”