Skip to content

Nummers zetten

8 de juli de 2021
GettyImages 511318324 fb62bc30f84545748d392e5d3fbb6f41

Is het je opgevallen dat sommige lettertypen een 3 of een 9 hebben die onder de basislijn hangt, waardoor ze groter lijken dan de 1 of 2, terwijl de 8 boven ze allemaal uitstijgt? Andere lettertypen geven echter nummers weer die allemaal netjes van boven naar beneden zijn uitgelijnd. Wat je ziet zijn oude stijl en voeringfiguren.

Oude stijl, voering, proportionele en tabelvormige figuren definiëren

Oude Stijl Cijfers (OsF)

Deze Arabische cijfers, ook wel niet-lijnende cijfers genoemd, hebben niet allemaal dezelfde hoogte en sommige strekken zich uit boven en andere onder de basislijn (zoals de stijgers en dalers op sommige kleine letters). Elk lettertype presenteert cijfers in posities ten opzichte van de basislijn. In sommige gevallen heeft het lettertype zelf verschillende stijg- en afdaallijnen voor figuren, ongeacht het type dat je kiest.

Voering Cijfers (LF)

Een moderne stijl van cijfers ook wel bekend als korte cijfers of gewone cijfers, voeringfiguren zijn allemaal even hoog en alle figuren zitten op de basislijn. Ze zijn over het algemeen even hoog als de hoofdletters in het lettertype.

Proportioneel

Bij proportionele cijfers kan elk teken een andere hoeveelheid horizontale ruimte innemen. Een 1 neemt minder ruimte in beslag dan een 5 of een 9.

Tabel (TF)

Tabelfiguren zijn monospaced. Elk teken neemt dezelfde hoeveelheid horizontale ruimte in beslag.

Ontwerpen met oude stijl, voering, proportionele en tabelvormige figuren

Wanneer proportionele figuren in oude stijl of voering gebruiken versus figuren in oude stijl of voering in tabelvorm?

Proportionele oude stijlfiguren zijn aantrekkelijk binnen een alinea tekst omdat de variërende hoogte visueel opgaat in het wel en wee van gemengde hoofdletters en kleine letters. Ze werken niet zo goed binnen tekst in hoofdletters. Als je van het uiterlijk houdt, gebruik ze dan in boeken, nieuwsbrieven en brochures.

Proportionele voeringcijfers werken goed bij gebruik met proportionele tekst in hoofdletters, omdat de cijfers allemaal op de basislijn staan ​​met de hoofdletters. Omdat de tekens verschillende breedtes hebben, werken ze niet zo goed in kolommen met getallen.

Tabelvormige figuren in oude stijl is een optie wanneer u van het uiterlijk van figuren met verschillende hoogtes houdt, maar u de getallen nodig hebt om in kolommen te worden uitgelijnd, zoals in financiële documenten, tabellen, grafieken of genummerde lijsten. Omdat ze monospaced zijn, zien cijfers in tabelvorm er mogelijk niet zo goed uit in koppen en andere weergavetekst die cijfers bevat. In plaats van veel tekenspatiëring te doen om de extra ruimte rond een 1 te sluiten, bijvoorbeeld, gebruik proportionele cijfers.

Cijfers in tabelvorm houd al uw nummers in tabellen en kolommen en lijn ze ook horizontaal uit met hoofdletters en valutasymbolen. Net als bij Tabular Old Style zien deze er vaak niet zo goed uit bij weergaveformaten waar het opstellen in kolommen niet nodig is. Sommige programma’s (waaronder Adobe InDesign, Microsoft Word en Microsoft Publisher) ondersteunen het verwisselen van een cijferstijl als een bepaald lettertype dit ondersteunt.