Skip to content

Oculus Quest 2 Hands On: solide prestaties met enkele bezuinigingen

27 de juni de 2021
ScreenShot2020 10 19at10.35.17AM 1ddfe9335b164b2a9ba2836daac3c854

Belangrijkste leerpunten

  • De Oculus Quest 2 VR-headset is in veel opzichten beter dan de eerste.
  • De kostenbesparende maatregelen hebben invloed op de opties voor de riem en de pack-in power.
  • Het goede weegt uiteindelijk zwaarder dan het slechte voor een fantastisch VR-apparaat voor een vriendelijke prijs.

Ik kocht in augustus een Oculus Quest, voornamelijk voor de fitness-apps die ik rond mijn sociale feeds had gezien. Kijk, door de pandemie zat ik thuis ineengedoken en ik had iets anders nodig dan Zoom-yoga om mijn lichaam in beweging te houden. Het was een enorme hit bij iedereen in mijn huishouden. Bovennatuurlijk en Beat Saber hield ons allemaal in beweging, en het vermogen om uit ons kleine huis te ontsnappen naar uitgestrekte werelden zoals Mos en Schaduwpunt zorgde voor een veel leukere quarantaine zes maanden later. Toen hoorde ik over de Quest 2, slechts een maand nadat ik de originele Quest had gekocht. Het moest lichter en helderder zijn en een hogere resolutie hebben. Het beloofde betere controllers en een lagere prijs. Ik heb het gepre-orderd, want dat is het soort versnellingshoofd dat ik ben. Ik heb de nieuwe Oculus Quest 2 nu ongeveer een week in mijn warme kleine handen en hij is precies zo goed als ik dacht dat hij zou zijn, met een paar kanttekeningen.

De goede

De originele Quest heeft dubbele OLED-schermen met een resolutie van 1600×1440 met een verversingssnelheid van 72 Hz. De Quest 2 heeft een enkel LCD-scherm dat tussen ogen schakelt met 1832×1920 pixels per oog. Het ondersteunt ook een verversingssnelheid van 72 Hz, met het potentieel om dat in de toekomst te verhogen tot 90 Hz. Ter vergelijking: VR-systemen die verbinding maken met een pc, zoals de Oculus Rift en HTC Vive, hebben een verversingssnelheid van 90 Hz, terwijl de PSVR een verversingssnelheid van 120 Hz heeft. Beide headsets hebben zes vrijheidsgraden tracking (6DOF), waardoor je vrij kunt bewegen in een virtuele omgeving. Ze kunnen allebei je handen of de Oculus Touch-controllers volgen terwijl je speelt.

Bovenaanzicht van de Oculus Quest 2, controllers en oplader

Wat al deze specificaties betekenen, is dat de Quest 2 iets helderder en scherper wordt weergegeven dan de originele Oculus. De Quest 2-headset is ook zeker lichter en komt uit op 18 gram (het origineel is 20,6 gram op mijn keukenweegschaal), maar de controllers zijn iets zwaarder (5,3 gram versus de originele 4,6). Ook de speakers lijken een upgrade te hebben gekregen. Ze klinken luider in mijn oor, met een diepere basrespons en helderheid die niet helemaal in de eerste Oculus zit. Ik merk dat ik steeds minder koptelefoons gebruik (hoewel een koptelefoonaansluiting aan de zijkant een pluspunt is als je games speelt en je familie niet wilt storen. “Ik kan met minimale inspanning VR binnendringen door de vizier op mijn ogen en in een mum van tijd aan de slag.”

De slechte

Klinkt geweldig, toch? Helaas voelt het alsof Oculus een paar bochten heeft gemaakt bij het uitbrengen van deze nieuwe headset, mogelijk om ervoor te zorgen dat ze hem voor $ 299 kunnen verkopen, waardoor de originele Quest-prijs met $ 100 wordt verslagen. Ten eerste is de hoofdband gewoon verschrikkelijk. Het duwt de headset op een behoorlijk ongemakkelijke manier op mijn gezicht, en als ik mijn bril draag (met behulp van de meegeleverde vizierafstandshouder), kan het voelen alsof er hoofdpijn opkomt. Je kunt natuurlijk de “Elite Strap” van Oculus kopen voor de prijs van $ 50 – de helft van het verschil tussen de oude en nieuwe headsets.

De originele Oculus Quest had de mogelijkheid om de oogafstand (IPD) in kleine stappen in te stellen met behulp van een schuifregelaar. De Quest 2 heeft slechts drie vergrendelde posities (door met uw vingers op de daadwerkelijke oogschermen te klikken) om IPD in te stellen. De helderheid van de beelden in VR hangt af van het afstemmen van uw IPD op die van de headset, dus u kunt maar beter hopen dat ze voor uw ogen werken. Ik weet niet zeker of een van de drie precies is wat ik nodig heb, maar eerlijk gezegd lijkt de middelste sleuf het beste voor mij. Nog een bezuinigingsmaatregel? De meegeleverde USB-C-kabel is superkort, in tegenstelling tot de lange die bij de eerste Quest werd geleverd. Die zorgt voor aangesloten spelen terwijl je staat. Je kunt nog steeds een batterijpakket voor de Quest 2 kopen en deze aan de achterkant van je hoofdband vastmaken, maar dat is extra gewicht en extra kosten.

De middenweg

Maar eerlijk gezegd? Ik geniet nog steeds van de Quest 2. De lichtere headset heeft niet zo veel tegenwicht nodig als de eerste, en ik kan de riem nog steeds gebruiken door de zijkanten en de bovenkant royaal los te maken, terwijl ik nauwgezet ben bij het steunen het op mijn gezicht. Ik heb echter een elite-riem besteld in de hoop er niet zo veel mee te knoeien.

Oculus Quest 2 en draadloze aanraakcontrollers die op een versterker rusten

Het draadloze aspect van de Quest 2, net als het originele apparaat, maakt dit een game-wisselaar. Ik kan met minimale inspanning VR induiken, het vizier op mijn ogen schuiven en in een mum van tijd aan de slag. Trainen met een gezichtsmasker is helemaal geen probleem, hoe gek ik het in eerste instantie ook zou vinden. Hoewel ik geen omgekeerde yogahoudingen zou willen proberen met een VR-headset op, helpt het dansen in de woonkamer en het dagelijks snijden van bewegende doelen op muziek zeker mijn conditie en algemene stemming. “Ik heb de nieuwe Oculus Quest 2 nu ongeveer een week in mijn hete kleine handen en hij is precies zo goed als ik dacht dat hij zou zijn.” De levensduur van de batterij is hetzelfde als die van de originele Quest (ongeveer 2,5 uur), wat geweldig is gezien de visuele, audio- en processorupgrades. Je kunt niet meer energie-intensieve games spelen zoals Minecraft, No Man’s Sky, of Star Wars: Squadrons met deze headset (nog), maar ontwikkelaars moeten nog steeds echt profiteren van de Snapdragon XR2 van de Quest 2 (de originele Quest heeft een minder capabele Snapdragon 835). Kortom, ik heb er geen spijt van dat ik de Oculus 2 heb gekocht.

Hij heeft meer kracht, een betere resolutie en draait allemaal dezelfde games en apps als de originele, wat in mijn huis twee VR-consoles betekent om multiplayer-games te spelen Leuk vinden Beat Saber en zombie-shooter Arizona zonneschijn. Dat alles voor $ 299 (plus die verdomde riem van $ 50 die nog steeds met de post komt), en je hebt een heel leuk klein VR-apparaat om je (virtuele) omgeving gemakkelijk te veranderen.