Skip to content

OEM versus winkelonderdelen gebruiken voor uw pc

27 de juli de 2021
OEM vs Retail 445ab455e74243188c22466c3fcf605b

Een Original Equipment Manufacturer (OEM) productbronnen van de fabrikant die het heeft ontworpen. Het wordt zonder retailverpakking aan andere bedrijven verkocht voor assemblage en integratie tijdens de levenscyclus van een ander product. OEM-producten worden doorgaans in grote partijen verkocht als onderdeel van een groothandel of bulkaankoop. Een goed voorbeeld van deze verschillen is te zien bij het vergelijken van een OEM en een retail harde schijf. De winkelversie wordt vaak een kit genoemd omdat deze de schijfkabels, installatie-instructies, garantiekaarten en softwarepakketten bevat die de schijf configureren of uitvoeren. De OEM-versie van de schijf bevat alleen de harde schijf in een verzegelde antistatische zak zonder andere materialen. Soms wordt het een kale schijf genoemd.

Net als hardware kan software als OEM worden gekocht. OEM-software is identiek aan de winkelversies van de software, maar heeft geen verpakking. Meestal zie je het verschil met software-items zoals besturingssystemen en kantoorsuites. In tegenstelling tot OEM-hardware zijn er meer beperkingen op wat de software toestaat om door een detailhandelaar aan een consument te worden verkocht. OEM-software kan doorgaans alleen worden aangeschaft met een compleet computersysteem. Sommige detailhandelaren staan ​​de aankoop van de software toe als deze is gekocht met een of andere vorm van kerncomputersysteemhardware. In beide gevallen moet er extra hardware worden aangeschaft die bij de OEM-software past. Verschillende gewetenloze detailhandelaren en particulieren verkopen OEM-software die illegale software is, dus controleer de detailhandelaar voordat u koopt.

Algemene verschillen tussen OEM en detailhandel

OEM

 • Goedkoper.
 • Beperkte garanties, service en ondersteuning.
 • Ontbreekt winkelverpakking.
 • OEM-software wordt meestal met een pc geleverd.
 • Software heeft een grotere neiging tot piraterij.

Kleinhandel

 • Betere garantievoorwaarden.
 • Langere en betrouwbaardere garanties en ondersteuning.
 • Hoger geprijsd.

Als u geld wilt besparen, kan OEM de juiste keuze zijn, tenzij u aanvullende ondersteuning of garanties nodig heeft. Als dat het geval is, zijn hardware en software voor de detailhandel mogelijk veiligere opties. Zie hieronder enkele andere grote verschillen.

Kosten: OEM voor budgetbewuste mensen

OEM

 • Schijnt goedkoper te zijn.

Kleinhandel

 • duurder.
 • Mogelijk meer verkoopprijzen.

OEM-producten bieden een prijsvoordeel ten opzichte van retailproducten. De verminderde artikelen en verpakkingen kunnen de kosten van een computeronderdeel verlagen ten opzichte van een winkelversie. Een ander groot (en compenserend) verschil tussen een retail- en OEM-product is echter de manier waarop garanties en retouren worden afgehandeld.

Garanties: Retail Nudges vooruit

OEM

 • Komt zelden met garantie of heeft beperkte garantie.
 • Sommige OEM-producten stellen garanties in.

Kleinhandel

 • Biedt de langste en beste garanties.
 • De meeste hebben een beter retourbeleid.

De meeste retailproducten worden geleverd met duidelijk gedefinieerde voorwaarden voor service en ondersteuning. Aan de andere kant bieden OEM-producten over het algemeen verschillende garanties en beperkte ondersteuning omdat het OEM-product als onderdeel van een pakket via een detailhandelaar wordt verkocht. Daarom moeten service en ondersteuning voor de systeemcomponent worden afgehandeld door de detailhandelaar als deze in een compleet systeem wordt verkocht. De garantieverschillen worden nu echter minder duidelijk. In sommige gevallen heeft een OEM-schijf een langere garantie dan de winkelversie. Hoewel hardware voor de detailhandel doorgaans betere garanties en ondersteuning heeft, loopt OEM-hardware niet zo ver achter in de kwaliteit van de garantie en technische ondersteuning. Naarmate meer mensen deze goedkopere oplossing gebruiken voor hun computerbehoeften, zou de ondersteuning voor deze producten moeten blijven verbeteren. Of zoals velen hebben gevonden, zijn er meestal forums voor verschillende OEM-producten, als u weet waar u moet zoeken.

verpakkingen: Retail is koning

OEM

 • Komt meestal niet in een winkelverpakking.
 • Meestal wordt er geen handleiding meegeleverd.

Kleinhandel

 • Alle beschikbare verpakkingen en extra’s.
 • Wordt geleverd met gedrukte en digitale handleidingen, indien beschikbaar.

Wanneer u een computersysteem bouwt of upgradet, kan de winkelversie nuttiger zijn. Als u niet bekend bent met wat er nodig is om het onderdeel in het computersysteem te installeren, kunnen de instructies van de fabrikant nuttig zijn, evenals de kabels die u mogelijk niet hebt van andere onderdelen voor de pc.

Technische ondersteuning: detailhandel is robuuster

OEM

 • Zeer weinig ondersteuning geboden.
 • Moet mogelijk afhankelijk zijn van internet om hulp te zoeken.

Kleinhandel

 • Velen hebben 24/7 ondersteuning via telefoon, e-mail of internet.
 • Grotere kans op vervanging van beschadigde of defecte onderdelen.

Met betrekking tot garanties kan het lastig zijn om elke vorm van ondersteuning (per telefoon, e-mail of een website) te krijgen met OEM-onderdelen en software. Hoewel de detailhandel normaal gesproken een verscheidenheid aan ondersteuningsaanbiedingen heeft, moet u mogelijk vertrouwen op klantenforums om ondersteuning voor OEM-onderdelen te krijgen.

OEM of detailhandel bepalen or

De meeste gerenommeerde retailers vermelden het product als OEM of kale schijf in de productbeschrijving. Items zoals verpakking en garantie geven aanwijzingen of het een OEM-versie is. Het grootste probleem komt met de verschillende prijsmotoren op internet. Als een fabrikant dezelfde productaanduiding gebruikt voor een OEM- en retailproduct, kunnen detailhandelaren op de resultatenpagina beide versies aanbieden. Sommige prijsmotoren vermelden OEM naast de prijs, en andere niet. Lees altijd de productbeschrijving als je het niet zeker weet. Met OEM-software kunnen er aanzienlijke risico’s zijn. Het grootste probleem is of de software legitiem of illegaal is. Het kan moeilijk zijn om OEM-software te retourneren, omdat de meeste winkels op zijn best alleen crediteren op uw account. Als je problemen hebt met de software, is ondersteuning meestal moeilijker. Met een beetje onderzoek online vindt u misschien een forum met hulp van medegebruikers. Officiële ondersteuning, zoals bij OEM-hardware, is echter misschien niet de meest betrouwbare.

Eindoordeel: OEM-producten zijn over het algemeen het risico waard

Er mag geen fysiek verschil zijn in een onderdeel als het als OEM of in de detailhandel wordt verkocht. Het verschil zijn de extra’s die bij de retailversie worden geleverd. Als u tevreden bent met de voorwaarden van het OEM-product in vergelijking met de winkelversie, is het over het algemeen beter om het OEM-product tegen lagere kosten te kopen. Als items zoals productgaranties belangrijk voor je zijn, koop dan de winkelversies voor de gemoedsrust die deze bieden.