Skip to content

Ontvangerfuncties benutten voor Home Audio in meerdere kamers

16 de juli de 2021
GettyImages 158228073 57d5b2dc5f9b589b0a5783fa

Veel nieuw uitgebrachte stereoluidsprekers en/of audioapparatuur voor thuis kunnen beschikken over (een of meer) draadloze technologieën naast de gebruikelijke analoge en digitale verbindingen. Draadloze audio is in populariteit gegroeid vanwege het gemak en gebruiksgemak. Het kan verleidelijk zijn om naar uitgebreide luidsprekersystemen, zoals Sonos, te kijken en te denken dat een onmiddellijke upgrade op zijn plaats is. De ontvanger die u momenteel bezit, kan echter net zo – zo niet meer dan – in staat zijn om die audio-omgeving met meerdere kamers te creëren waar u van gedroomd heeft. Het vereist gewoon een beetje meer nadenken, planning en de bereidheid om de tijd te nemen om alles goed te regelen.

Audio voor meerdere kamers instellen

De meeste moderne thuisbioscoopontvangers hebben een ingebouwde multi-room (kan ook multi-zone worden genoemd) en functies met meerdere bronnen. Je zou op zijn minst moeten verwachten dat je een tweede set luidsprekers kunt aansluiten met behulp van de Speaker B-schakelaar. En afhankelijk van het merk en model van de gekozen ontvanger, kunnen sommige extra sets aan zonder dat er een luidsprekerkeuzeschakelaar nodig is. De mogelijkheid om meerdere luidsprekers op één ontvanger aan te sluiten, betekent dat één enkele audiobron tegelijkertijd in verschillende kamers/zones kan spelen. Bij sommige ontvangers kunnen ook meerdere audiobronnen in meerdere gebieden worden afgespeeld. Heel vaak zal een receiver 5.1 of 7.1 surround sound-compatibel zijn (bijv. degenen die meer bedoeld zijn voor thuisbioscoopopstellingen). Bij sommige hiervan kunnen de surroundkanalen opnieuw worden toegewezen om luidsprekers in een andere zone van stroom te voorzien. Met een 7.1-kanaals ontvanger kunnen gebruikers bijvoorbeeld de twee “surround-back”-kanalen koppelen aan stereoluidsprekers die in een andere kamer zijn geplaatst, compleet met onafhankelijke bronselectie. De belangrijkste theaterzaal kan nog steeds de 5.1-kanaals audio behouden voor film-/video-entertainment, terwijl de tweede set luidsprekers alleen voor muziek overblijft. Een ander voordeel van traditionele ontvangers is de mogelijkheid om meerdere bronnen te hebben en te selecteren, zoals draaitafels, dvd/Blu-ray-spelers, digitale media/MP3/CD-spelers, kabel-/satelliet-settopboxen, smartphones en tablets, AM/FM radio, en meer. Met een druk op de knop of twee kunnen alle aangesloten luidsprekers worden ingesteld op het afspelen van dvd-filmaudio. Of gebruikers kunnen ervoor kiezen om de bronnen en luidsprekers op te splitsen in respectievelijke/toegewezen zones: FM-radio in de keuken, kabel-tv in de woonkamer, cd-muziek in de garage, iTunes/Spotify in de achtertuin, enzovoort. Niet alle draadloze luidsprekersystemen ondersteunen dit soort veelzijdigheid van nature, wat zeker een voordeel is van het gebruik van een kwaliteitsontvanger. En voor extra gemak kunnen bronnen die op de receiver zijn aangesloten vanuit elke zone worden bediend via een bedrade afstandsbediening of afstandsbediening-extender. Sommige ontvangers hebben ingebouwde versterkers voor stereomuziek (en soms ook video), wat helpt om een ​​goede uitvoer naar de afzonderlijke kamers/zones te garanderen. In andere modellen wordt de audio alleen uitgevoerd via een lijnniveau (dwz een niet-versterkt signaal). In het laatste geval kunnen gebruikers overwegen een extra versterker (of ontvanger) samen met een stereo lijnniveaukabel te gebruiken voor alle sets luidsprekers in de andere kamers.

Bestaande hardware upgraden

Dat een ontvanger geen ingebouwde draadloze verbinding heeft, betekent niet dat hij daarvoor niet kan worden geüpgraded. Er zijn veel Bluetooth- en WiFi-adapters (bijv. Mass Fidelity Relay Bluetooth-ontvanger) die via 3,5 mm-, RCA- en/of optische kabels op thuisontvangers kunnen worden aangesloten. Sommige bieden mogelijk ook draadloze video-/mediastreaming via een HDMI-verbinding met de ontvanger. Hoe dan ook, slechts één adapter kan eenvoudig draadloos muziek streamen vanaf een mobiel apparaat naar alle/alle luidsprekers zonder dat een aparte app of een eigen ecosysteem nodig is. Het kan wat meer werk vergen om alles in te stellen (vooral als/wanneer woonruimtes worden herschikt), maar het is zeker de moeite waard om het volledige potentieel van hardware te gebruiken die je al hebt.