Skip to content

Onze pc-accessoires moeten beter zijn

3 de juli de 2021
GettyImages 1186854185 bda045cc3a8b420b81432ed3f3bc612f

Belangrijkste leerpunten

  • Zelfs de “beste” webcams zijn standaardproducten met goedkope onderdelen.
  • De beste webcam is je telefoon, die via een kabel en speciale software op je computer is aangesloten.
  • Toetsenbord- en muisontwerpen zijn ook in decennia niet veranderd.

Webcams zijn verschrikkelijk. Zelfs de beste webcam die je kunt kopen is erger dan de selfiecamera aan de voorkant van je telefoon. Waarom kan de miniatuurcamera in je telefoon ongelooflijke foto’s maken in het donker, maar heeft je webcam moeite om je te laten zien als iets meer dan een korrelige, opgeblazen puinhoop? En het zijn niet alleen webcams. De meeste randapparatuur die u op uw computer aansluit, is qua technologie eveneens vintage. Wat gebeurd er? De meesten van ons gebruiken nog steeds randapparatuur die in de vorige eeuw is ontworpen, maar dat hoeft niet zo te zijn. “Ik gebruik elke dag een 3D-ruimtemuis om producten te ontwerpen”, vertelde lucht- en ruimtevaartingenieur Étienne Piché-Jutrasreddingsdraad via Twitter. “Helpt me modellen te manipuleren alsof ik ze in mijn hand had.”

Kwade blik

We zijn zo gewend om uitstekende foto’s van onszelf en van elkaar te zien, maar als het op videogesprekken aankomt, ziet iedereen er verschrikkelijk uit. Softwareontwikkelaar Jeff Johnson pakte vijf betaalbare (minder dan $ 200) webcams en testte ze met een oude iPhone 6 die was aangesloten via Camo, software waarmee je de camera van de iPhone kunt gebruiken als webcam voor je Mac. Hij had niet veel goeds te zeggen over de speciaal gebouwde camera’s, die hun slechte kleuren, opgeblazen highlights en gebrek aan detail noemden. En vergeet niet dat de webcams die in laptops zijn ingebouwd, zelfs de allernieuwste M1 MacBooks, niet beter zijn.

Hoe zit het met muis en toetsenbord?

Het verhaal is niet helemaal hetzelfde met toetsenborden en muizen, maar ze zijn zeker weggekwijnd terwijl fabrikanten zich concentreerden op meer opwindende technologie. Het verschil tussen mobiel en desktop is – wederom – enorm. De iPad van Apple heeft ter vergelijking een touchscreen. Je kunt er ook voor kiezen om de Apple Pencil te gebruiken of te typen met de Pencil en een slimme Swype-stijl slide-to-type-functie, naast het gebruik van externe toetsenborden en muizen. En dat is niet alles. Veeg omhoog op een toets op het schermtoetsenbord van de iPhone en het typt het symbool dat gewoonlijk wordt geopend door op shift te drukken. Ondertussen zitten we op laptops en desktopcomputers vast met muizen en toetsenborden die in decennia niet zijn veranderd, althans niet in principe. Ze zijn nauwkeurig, goed gebouwd en we hebben niet langer te maken met draden, maar het probleem is dat een muis een muis is. Muizen veroorzaken bij veel gebruikers RSI-problemen en het enige fatsoenlijke alternatief van de afgelopen jaren is Apple’s Magic Trackpad, dat apart moet worden aangeschaft (de iMac wordt standaard geleverd met de pols-martelende Magic Mouse).

Waarom is de muis de standaard? Omdat het zo is. Mensen gebruiken gewoon wat ze gewend zijn te gebruiken. Dat is jammer, want de muis en het toetsenbord zijn onze belangrijkste manieren om met een computer te communiceren (laptops hebben trackpads, maar die zijn even ten dode opgeschreven in termen van functies, zo niet in termen van hun onderliggende technologie). Er zijn altijd alternatieven geweest, maar die worden meestal beschouwd als nichevoorkeuren (bijvoorbeeld de DVORAK-toetsenbordindeling) of voor gespecialiseerd gebruik. Trackballs, verticale muizen en andere alternatieve ontwerpen worden meestal alleen geprobeerd door mensen die al RSI hebben. En wat toetsenborden betreft, je kunt kiezen uit ontelbare mooie mechanische toetsenbordontwerpen, maar het zijn in wezen allemaal dezelfde computertoetsenborden die we in de jaren tachtig gebruikten.

Een uitzondering is de stylus. Of eigenlijk de Wacom-stylus, want Wacom heeft de markt dichtgenaaid. Dit is een pad en een pen die worden gebruikt in plaats van een muis. UI-ontwerper en fotograaf Ian Tindale verteldereddingsdraad dat hij “een Wacom gebruikt. Want, hoe anders?” Voor hem gaat het om het gebruik van een pen om foto’s te bewerken. Hij gebruikt “Apple Pencil op de iPad, maar meestal wil ik Affinity Photo of Designer ook op de MacBook gebruiken”, zegt hij. Maar ook voor RSI-patiënten zijn een Wacom-tablet en -pen perfect. Het gebruik van een pen houdt de pols in een comfortabelere, minder gedraaide positie. Ik gebruik er precies om deze reden een, met een Magic Trackpad aan de linkerkant van het toetsenbord. Dat is nog een tip voor RSI-patiënten: wissel gewoon van hand. In het begin voelt het vreemd, maar zet door en het wordt net zo eenvoudig als het gebruiken van je dominante hand.

Gratis reparatie

Dus nu heb je een Wacom-pen en een fraai mechanisch toetsenbord dat er cool uitziet, maar je niet helpt om beter te typen. Hoe zit het met die webcam? Johnson zegt dat webcams waarschijnlijk nooit beter zullen worden. Ze zijn te klein om voldoende licht op te vangen, en het toevoegen van grotere of betere sensoren zou de prijs te veel verhogen. En ingebouwde webcams zijn standaardproducten. Of waren, tot dit jaar. Uiteindelijk is de beste webcam een ​​oude iPhone, bovenop je monitor en verbonden via Camo. Jij, of iemand die je kent, heeft waarschijnlijk ergens een iPhone in een la gebruikt. Gebruik dat, download de gratis Camo-apps en doe iedereen die je kent een plezier door je video te verbeteren.