Skip to content

Op browsers gebaseerde apps voor het maken van muziek zijn nu behoorlijk goed

20 de juli de 2022
playdate cac03f7fa59e4d6eaa8c6d3c1d3df53b

Belangrijkste leerpunten

  • Panic’s in-browser Playdate-game-ontwikkelingssuite heeft een geweldige audio-app.
  • Web-apps zijn nog steeds beperkt in vergelijking met lokale apps op de computer.
  • Browsergebaseerde muziek-apps worden elk jaar krachtiger.

De Playdate is de populaire handheld-console van dit jaar, en zelfs de tools voor het maken van muziek zijn leuk. Panic, de softwareontwikkelaar achter de Playdate, staat bekend om zijn gepolijste maar leuke apps voor Mac en iOS. Het heeft zojuist een webgebaseerde tool uitgebracht, Pulp genaamd (aanmelding vereist), om games voor de Playdate te bouwen. Het hoogtepunt is misschien wel de app voor het maken van muziek, die lijkt op Ableton Live uit het Game Boy-tijdperk.

Op browsers gebaseerde muziektools zijn goed genoeg geworden voor regelmatig gebruik, maar zullen ze het overnemen zoals Google Docs of een niche blijven voor experimentele types? “Ik heb uitgebreid met de WebAudio API gewerkt (onder andere een behoorlijk uitgebreide modulaire synth erin gemaakt) en kan vol vertrouwen zeggen dat het zeer uitputtend is en dat de specificatie de laatste tijd ook behoorlijk stabiel is geworden”, vertelde muzikant en ontwikkelaar van audiosoftware SevenSystems aan levensdraad. via forumbericht.

Niet alleen voor surfen op het web

De webbrowser is een van de meest veeleisende apps op je computer of telefoon. Denk maar aan de web-apps die erin draaien, van complexe suites zoals Slack tot ontelbare snelle browsergames tot verrassend diepe Photoshop-alternatieven. Dus waarom geen muziek-apps? De WebAudio API, een raamwerk waarmee ontwikkelaars muziek-apps voor de browser kunnen maken, is eenvoudig krachtig genoeg om complexe, complete apps te bouwen.

Het hoogtepunt is misschien wel de app voor het maken van muziek, die lijkt op Ableton Live uit het Game Boy-tijdperk. “Je kunt er technisch gezien een hele, geavanceerde DAW mee maken, inclusief complexe synths, audiotracks, vrijwel alle soorten effecten, spectrumanalysatoren, oscilloscopen, LFO’s, enveloppen, enz … allemaal met sample-nauwkeurige timing”, zegt SevenSystems . Het is ook leuk. “Dat gezegd hebbende, de webaudio-API is echt leuk om voor te programmeren. Ik heb een paar jaar geleden een gratis cursus gevolgd over het bouwen van synths en heb er echt van genoten.

Ik heb ook een webdrummachine gebouwd (niet echt nuttig, meer een demo/leerspeelgoed). Het is verbazingwekkend hoe krachtig die technologie is en hoe gemakkelijk het is om ermee aan de slag te gaan”, vertelde elektronische muzikant Octagonist aan levensdraad via een forumbericht. Panic’s Pulp-tools zijn een goed voorbeeld van de mogelijkheden van de moderne browser.

De Sound-tool is een eigenzinnige terugkeer naar vroeger, net als de monochrome Playdate-console, en hoewel de muzieksequencer geavanceerd is, belasten de piepjes en bloops de browser nauwelijks.

Tahti muzieksequencing-app voor internet

Tahti is een nog indrukwekkendere muziek-app voor het web – een complete sequencer die veel lijkt op Elektron’s $ 800 Digitakt. U kunt zelfs uw eigen samples laden. Tahti is zelfs zo goed dat het echt een goede app voor de iPad of iPhone zou moeten worden. Maar waarom? Waarom geven we de voorkeur aan lokale apps boven webapps?

Snelheid en veiligheid

Het meest voor de hand liggende nadeel van een web-app is dat je een internetverbinding nodig hebt om het te gebruiken, hoewel sommige apps hun bronnen kunnen cachen en offline kunnen werken. Een andere historische barrière was veiligheid. Als je ooit een lang forumantwoord of blogbericht in de browser hebt geschreven en het bent kwijtgeraakt toen de pagina opnieuw werd geladen of crashte, heb je waarschijnlijk op dat moment de web-apps opgegeven.

Maar dat is ook oud nieuws. Google Docs lijkt bijvoorbeeld nooit iets te verliezen, hoe slecht je verbinding ook is of hoe crashend je browser ook is. Zelfs snelheid is geen probleem meer. Browser-apps zijn verbonden met internet, maar veel van hun bronnen worden lokaal opgeslagen en geladen wanneer u de pagina opent. Dat betekent dat uw audiobestanden niet per se van internet hoeven te worden gestreamd telkens wanneer u ze afspeelt.

Het is verbazingwekkend hoe krachtig die technologie is en hoe gemakkelijk het is om ermee aan de slag te gaan. Maar er zijn nog steeds problemen met web-apps in vergelijking met lokale apps. Een probleem is nog steeds de overdracht van bestanden. Als u een video, grote foto of audioclip wilt bewerken, moet u deze op een bepaald moment uploaden om deze in en uit een web-app te krijgen. Dat gaat altijd langzamer dan werken met bestanden op uw lokale schijven.

De andere barrière is connectiviteit. Om een ​​muziek-app nuttig te laten zijn, moet deze verbinding maken met uw bestaande apps. In Ableton Live en Logic bestaan ​​apps van derden als plug-ins. Op iOS kunnen apps hun audio eenvoudig modulair naar elkaar sturen. Maar zonder onhandige routeringsoplossingen te gebruiken, is het moeilijk om de webbrowser in deze instellingen op te nemen.

En zelfs als je kunt, kunnen er problemen zijn om dingen te synchroniseren – synchroniseren is nog steeds een probleem met reguliere muzieksoftware. Voor de meeste mensen werkt een web-app geweldig, maar zodra je meer prestaties of diepere functies nodig hebt, zal een professional elke keer een gewone app gebruiken. En dat is prima, want elke aanpak heeft zijn voordelen.