Skip to content

Op een pad typen in Illustrator

13 de augustus de 2021
ai logo 5c09a58046e0fb0001e3b86a

Het is gemakkelijk om tekst aan een cirkel toe te voegen in Illustrator: teken een cirkel, kies het gereedschap Padtekst, klik op de cirkel en typ. Het lastige komt wanneer je twee zinnen wilt toevoegen en één met de goede kant naar boven aan de bovenkant van de cirkel en één met de goede kant naar boven aan de onderkant van de cirkel. In dit artikel laten we u zien hoe u typt op een pad in Illustrator. De instructies in dit artikel gebruiken Illustrator CC 2017, maar zijn van toepassing op elke moderne versie (inclusief Illustrator CC 2020), aangezien dit een al lang bestaande functie is.

Op een pad typen in Illustrator

Type-on-a-path-tools volgen de rand van een open of gesloten pad. De omtrek van de vorm wordt gebruikt als basislijn voor de tekst. De basislijn is de onzichtbare lijn waarop karakters zitten. Hoewel de basislijn van lettertype tot lettertype kan verschillen, is deze consistent binnen een lettertype. Afgeronde letters zoals “e” kunnen iets onder de basislijn uitsteken. Het enige teken in het alfabet dat vierkant op de basislijn staat, is de ‘x’.

 1. Houd de ingedrukt Verschuiving toets en teken een cirkel met de Ovaal hulpmiddel. Het maakt niet uit welke kleur de lijn of vulling heeft, ze verdwijnen allebei wanneer u met het tekstgereedschap klikt. Om een ​​perfecte cirkel vanuit het midden naar buiten te tekenen, drukt u op Keuze+Verschuiving op een Mac of Alt+Verschuiving op Windows.

 2. Selecteer de Tekst vervolgkeuzemenu gereedschap en kies de Type op een pad-tool.

 3. Open de Type paneel en selecteer Paragraaf (Raam > Type > Paragraaf). U kunt ook op de . klikken Tekst in het midden uitlijnen knop in de Paneelopties. Met deze stap wordt de motivering gecentreerd.

 4. Klik op het midden bovenaan de cirkel. Er verschijnt een knipperende invoercursor. Wanneer u de tekst invoert, wordt deze gecentreerd terwijl u typt.

  De cursor wordt bovenaan de cirkel geplaatst en het Paragrah-paneel met Centreer uitlijnen is geopend.

 5. Met de Type paneel open, ​klik op de Karakter tabblad. Kies een lettertype en -grootte en voer vervolgens de tekst voor de bovenkant van de cirkel in. De tekst loopt langs de bovenkant van de cirkel. De lijn op de vorm wordt gebruikt als basislijn voor de tekst.

  De tekst wordt ingevoerd en opgemaakt met behulp van het geopende deelvenster Teken.

 6. Schakel over naar de Directe selectie gereedschap, klik eenmaal op de cirkel en kopieer deze vervolgens naar het klembord. Om het object voor het huidige object te plakken, selecteer Bewerking > Vooraan plakken. Het ziet er hetzelfde uit (behalve dat de tekst zwaarder lijkt omdat de nieuwe bovenop het origineel is geplakt).

  Een schermafbeelding van Illustrator met de opdracht Plakken vooraan gemarkeerd

  Om het eenvoudig te maken, opent u de Lagen paneel en hernoem een ​​van de lagen om aan te geven dat het de voorkopie is.

 7. Voordat u de tekst omdraait, opent u de Lagen paneel en schakel de zichtbaarheid van de onderste laag uit. Schakel over naar de Type gereedschap, selecteer de tekst en voer de nieuwe tekst in.

 8. Selecteer Type > Typ op een pad > Typ op een pad Opties om het dialoogvenster Padopties te openen. Kiezen Regenboog voor de Effect, en voor Uitlijnen op pad, Kiezen Ascender. De Ascender is het hoogste deel van de belettering en plaatst de tekst buiten de cirkel.

 9. Controleer de Omdraaien vakje, controleer dan Voorbeeld zodat je kunt zien hoe het eruit komt te zien. Ook hier kan de afstand worden aangepast. Klik OK. De Rainbow-optie vervormt de tekst niet.

  Illustrator met het venster Type op een pad-opties gemarkeerd

 10. Klik weg van de tekst om deze te deselecteren en kies de Selectietool in de gereedschapskist. Je ziet een handvat aan de bovenkant van de vorm en twee handvatten aan de onderkant. De bovenste handgreep verplaatst de tekst langs het pad terwijl u deze sleept, maar afhankelijk van hoe u de handgreep sleept, kan de tekst binnen de cirkel worden verplaatst. Als u de cursor over deze hendel beweegt, verandert deze in een Rotate cursor. De twee handvatten aan de onderkant zijn degene die je moet gebruiken. Deze handvatten roteren het object in plaats van de tekst te verplaatsen. Als u klaar bent, schakelt u de zichtbaarheid van de verborgen laag in.

  De tekst wordt gewijzigd en gedraaid naar de onderkant van de cirkel.

 11. Sleep een relevant symbool uit de symbolen palet en sleep om het formaat aan te passen aan de cirkel, en je bent klaar.

De voltooide oefening met afbeelding wordt getoond.