Skip to content

Oplichtingsmails rapporteren

24 de juni de 2021
GettyImages 1132289824 631c9bc457c74d51921b6af87f995e6d

Een enorme verscheidenheid aan oplichting kan zijn weg vinden naar uw e-mailinbox en u moet veiligheid voorop stellen. Het is goed om te weten hoe u scam-e-mails kunt melden wanneer u ze ontvangt, niet alleen om uzelf te beschermen, maar ook om anderen te beschermen die ook doelwit kunnen worden. Elke keer dat u phishing of een ander twijfelachtig bericht meldt bij een e-mailprovider, draagt ​​u uw steentje bij om de aanvaller te bestrijden. Bovendien helpt het melden van de e-mail aan openbare verkooppunten anderen om een ​​potentieel nadelige situatie te voorkomen. De instructies in dit artikel zijn bedoeld voor mensen met toegang tot de desktopversies van Gmail, Outlook en Yahoo! Mail.

Hoe zwendel-e-mails in Gmail te melden

Als u Gmail gebruikt voor het verzenden en ontvangen van e-mails, is het gemakkelijk om potentiële spam te melden. Wanneer u een e-mail naar Spam verplaatst, ontvangt Google een kopie van de e-mail en kan deze deze analyseren om andere Gmail-gebruikers te beschermen.

 1. Wanneer u een mogelijk schadelijke e-mail vindt, selecteert u het vierkantje links van de e-mail om een ​​vinkje toe te voegen in het vak om de werkbalk boven aan uw inbox te openen. Als u de e-mail al hebt geopend, moet de werkbalk zichtbaar zijn boven de geopende e-mail. U kunt dezelfde werkbalk gebruiken voor de rest van deze stappen.

 2. Selecteer de Spam melden (stopteken) icoon om de e-mail als spam te melden. Als u per ongeluk een e-mail als spam meldt die dat niet is, selecteert u ongedaan maken in het pop-upvenster in de linkerhoek van het scherm om de actie ongedaan te maken en de e-mail terug te sturen naar uw inbox.

  Een screenshot van een Gmail-inbox met de Spam-knop gemarkeerd

 3. Om een ​​e-mail als phishing te melden, opent u de e-mail en selecteert u de drie stippen in de rechterbovenhoek van het bericht.

  Het menu Meer in een Gmail-bericht

 4. Selecteer Rapporteer phishing.

  De opdracht Phishing melden

 5. Er verschijnt een bevestigingsbericht waarin wordt uitgelegd wat phishing is. Selecteer Phishing-bericht melden om het bericht als phishing in te dienen.

  De knop "Phishingbericht melden"

Oplichtingsmails rapporteren in Outlook

Als u Outlook gebruikt in plaats van Gmail, is het proces om een ​​verdachte e-mail te melden vergelijkbaar.

 1. Selecteer de cirkel aan de linkerkant van uw e-mail.

 2. Selecteer in de werkbalk rommel.

  Het ongewenste menu in Outlook

 3. Er verschijnt een menu. Selecteer of u de e-mail wilt markeren als rommel, Phishing of kies ervoor om Blok.

  De ongewenste opties in Outlook

Oplichtingsmails rapporteren in Yahoo Mail

Als u Yahoo Mail als uw e-mailprovider gebruikt, kunt u een e-mail in een paar stappen als spam melden. Selecteer het vierkantje aan de linkerkant van de e-mail die je wilt melden. Selecteer vervolgens Spam (schildpictogram) in de werkbalk om de e-mail te melden en naar uw map Spam te verplaatsen.

De Spam-knop in Yahoo Mai

Hoe zwendel e-mails te melden aan de Federal Trade Commission

De Federal Trade Commission werkt er hard aan om e-mailgebruikers te helpen dure oplichting te voorkomen. Daarom accepteren ze spam-e-mailklachten en kunt u elk bericht van elk platform aan de FTC melden.

 1. Kies vanuit uw e-mail om de spam-e-mail door te sturen.

 2. Vul het e-mailadres in, [email protected], in de ontvangerregel.

 3. Zorg ervoor dat u een bericht toevoegt waarin staat waarom u deze specifieke e-mail rapporteert en klik vervolgens op de Sturen keuze.

Hoe u oplichtings-e-mails kunt melden aan het klachtencentrum voor internetcriminaliteit

Als u weet of zelfs denkt dat u het slachtoffer bent geworden van e-mailzwendel, moet u het incident melden bij het Internet Crime Complaint Center van de FBI.

 1. Bezoek hier de website van IC3.

 2. Selecteer Een klacht indienen. U moet ook de algemene voorwaarden accepteren.

  De IC3-website van de FBI gebruiken om e-mailfraude te melden

 3. Vervolgens wordt u gevraagd een rapport in te vullen met uw demografische gegevens, eventuele financiële transactiegegevens, de gegevens van de aanvaller en andere details.

  Het klachtencentrum van IC3 gebruiken om een ​​klacht in te dienen

 4. Als u klaar bent, selecteert u Klacht indienen.

E-mailzwendel melden aan een vervalst bedrijf

Soms sturen aanvallers nepberichten die afkomstig lijken te zijn van een ander legitiem bedrijf (bijv. Starbucks, Best Buy, Walmart) in de hoop dat u in de zwendel trapt. Dit wordt spoofing genoemd en als het gebeurt, kunt u de zwendel het beste melden bij het bedrijf dat het slachtoffer is geworden, zodat zij het verder kunnen onderzoeken.

 1. Bezoek de website van het bedrijf en zoek naar een webpagina gewijd aan spam.

 2. Indien van toepassing, zal het bedrijf een e-mailadres voor oplichting vermelden. Stuur de e-mail door naar het vermelde adres met eventuele andere belangrijke details.

  Best Buy's contactpagina voor het melden van oplichting

 3. Als er geen e-mailadres bestaat, kunt u het bedrijf bellen om uw e-mailadres te melden.

Het melden van een verdachte e-mail is eenvoudig. Toch is het noodzakelijk om uzelf en anderen te helpen kostbare oplichting te vermijden die ernstige schade aan uw identiteit en uw portemonnee kan veroorzaken.