Skip to content

Opstarten naar Windows XP Veilige modus met opdrachtprompt

18 de augustus de 2021
windows xp splash screen 5a6798008e1b6e001a112d7c

Door uw computer op te starten in Windows XP Veilige modus met opdrachtprompt kunt u geavanceerde diagnostiek uitvoeren en veel ernstige problemen oplossen, vooral wanneer normaal opstarten of in andere veilige modus-opties niet mogelijk is. De stappen om de veilige modus van Windows XP te starten met de opdrachtprompt zijn bijna identiek aan het openen van de normale veilige modus van Windows XP, maar u zult zien dat stap 2 hieronder verschilt van stap 2 in die zelfstudie.

Druk op F8 voor het opstartscherm van Windows XP

Windows XP opstarten.
Om te beginnen met het openen van de veilige modus van Windows XP met de opdrachtprompt, zet u uw pc aan of start u hem opnieuw op.

Net voor het hierboven getoonde opstartscherm van Windows XP verschijnt, druk op F8 om het menu Geavanceerde opties van Windows te openen.

Kies Windows XP Veilige modus met opdrachtprompt

Schermafbeelding van het menu Geavanceerde opties van Windows XP

Windows XP “Veilige modus met opdrachtprompt” optie.
U zou nu het Windows Advanced Options Menu-scherm moeten zien. Zo niet, dan heb je misschien de kleine kans gemist om op te drukken F8 vanaf stap 1 en Windows XP gaat nu waarschijnlijk door met normaal opstarten als dat mogelijk is. Als dit het geval is, start u uw computer opnieuw op en drukt u op F8 nog een keer. Hier krijgt u drie varianten van de veilige modus van Windows XP te zien die u kunt invoeren:

  • Veilige modus: Dit is de standaardoptie en is meestal de beste keuze. Deze modus laadt alleen de absoluut minimale processen die nodig zijn om Windows XP te starten.
  • Veilige modus met netwerkmogelijkheden: Deze optie laadt dezelfde processen als de Veilige modus, maar omvat ook de processen waarmee de netwerkfuncties in Windows XP kunnen werken. Dit is waardevol als u mogelijk toegang tot internet of uw lokale netwerk nodig heeft tijdens het oplossen van problemen in de veilige modus.
  • Veilige modus met opdrachtprompt: Deze variant van Veilige modus laadt ook een minimum aantal processen, maar geeft toegang tot de opdrachtprompt. Dit is een waardevolle optie als geavanceerdere probleemoplossing nodig is.

Markeer met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord de Veilige modus met opdrachtprompt optie en druk op Binnenkomen.

Selecteer het besturingssysteem om te starten

Screenshot van het Windows XP-besturingssysteem Keuzemenu

Keuzemenu voor Windows XP-besturingssysteem.
Voordat u naar Windows XP gaat Veilige modus met opdrachtprompt, moet Windows weten welk besturingssysteem je wilt installeren. De meeste gebruikers hebben maar één Windows XP-installatie, dus de keuze is meestal duidelijk. Markeer met uw pijltjestoetsen het juiste besturingssysteem en druk op Binnenkomen. Maak je geen zorgen als je dit menu niet ziet. Ga gewoon door naar de volgende stap.

Kies een beheerdersaccount

Screenshot van het inlogscherm van Windows XP

Windows XP-aanmeldingsscherm.
Windows XP openen Veilige modus met opdrachtprompt, moet u zich aanmelden met een beheerdersaccount of een account met beheerdersrechten. Op de pc die wordt weergegeven in de bovenstaande schermafbeelding, zijn zowel mijn persoonlijke account, Timo, en het ingebouwde beheerdersaccount, Beheerder, beheerdersrechten hebben, dus beide kunnen worden gebruikt om de Veilige modus te openen met de opdrachtprompt. Als u niet zeker weet of een van uw persoonlijke accounts beheerdersrechten heeft, kiest u de Beheerder account door het te selecteren.

Breng noodzakelijke wijzigingen aan in de veilige modus van Windows XP met opdrachtprompt

Schermafbeelding van het opdrachtpromptscherm in de veilige modus van Windows XP

Veilige modus van Windows XP met opdrachtprompt.
De toegang tot de veilige modus van Windows XP met de opdrachtprompt zou nu voltooid moeten zijn. Breng eventuele wijzigingen aan door opdrachten in te voeren in de opdrachtprompt en start de computer opnieuw op. Ervan uitgaande dat er geen resterende problemen zijn die dit verhinderen, zou de computer na een herstart normaal moeten opstarten naar Windows XP. U kunt de Veilige modus “converteren” naar een met een Start-menu en bureaublad door de start explorer.exe opdracht. Dit werkt mogelijk niet omdat je waarschijnlijk deze vorm van Veilige modus gebruikt omdat de normale veilige modus niet start, maar het is het proberen waard. Je kunt het niet zien in deze schermafbeelding, maar het is heel gemakkelijk om te zien of een Windows XP-pc zich in de veilige modus bevindt, omdat de tekst “Veilige modus” altijd in de hoeken van het scherm verschijnt.