Skip to content

Opties voor kolomweergave gebruiken in Finder op de Mac

4 de augustus de 2021
FinderArrange 56fd9b3a5f9b586195dc4d1f

De kolomweergave van het Finder-venster is een manier om snel te zien waar een item zich bevindt in de hiërarchische weergave van het bestandssysteem van Mac. Kolomweergave toont de bovenliggende map en eventuele submappen waarin een bestand zich bevindt, elk weergegeven in een eigen kolom. Hoewel alle Mac-besturingssystemen een versie van de Finder bevatten, is de informatie in dit artikel specifiek van toepassing op Finder-vensters in macOS Catalina (10.15) tot OS X Mountain Lion (10.8), behalve zoals aangegeven. De opties voor kolomweergave zijn verrassend beperkt. U kunt een sorteeroptie selecteren die van toepassing is op alle kolommen, tekstgrootte en hoe pictogrammen worden weergegeven.

Een Finder-venster openen

Open een Finder-venster op een van de volgende manieren:

  • Klik op de Vinder pictogram in het Dock.
  • Gebruik de sneltoets Opdracht + N.
  • Selecteer Bestand > Nieuw Finder-venster uit de menubalk nadat u op het bureaublad hebt geklikt.

De pictogrammen in de Weergave sectie aan de bovenkant van het Finder-venster bepaalt het formaat van het venster. U kunt ervoor kiezen om bestanden van links naar rechts te bekijken als pictogrammen, een lijst, in kolomweergave of (beginnend met macOS Mojave) een galerij.

Aanpassingsopties voor kolomweergave

Wanneer u een bestand of map in de Finder in de kolomweergave bekijkt, heeft u een paar opties om het aan te passen. Om te bepalen hoe de kolomweergave eruitziet en zich gedraagt, opent u een Finder-venster en klikt u op de Pictogram kolomweergave bovenaan het scherm. Klik met de rechtermuisknop in een leeg gebied van het venster en selecteer Toon weergaveopties uit het pop-upmenu. Als je wilt, kun je dezelfde weergave-opties oproepen door te selecteren Weergave > Toon weergaveopties vanuit de Finder-menubalk.

Zwevend menu voor opties in het Founder-venster

Het optiescherm bevat de volgende keuzes:

  • Altijd openen in kolomweergave: Plaats een vinkje naast deze optie om ervoor te zorgen dat het Finder-venster altijd de kolomweergave gebruikt wanneer u het voor het eerst opent. U kunt natuurlijk de weergaveknoppen van de Finder gebruiken om het weergavetype te wijzigen nadat u een map in de Finder hebt geopend.
  • Groeperen op: U hebt de mogelijkheid om te groeperen op Geen, Naam, Datum laatst geopend, Datum toegevoegd, Datum gewijzigd, Datum gemaakt, Grootte en Tags.
  • Sorteer op: Standaard is Sorteren op Naam, maar u kunt andere opties kiezen, waaronder Datum laatst geopend, Datum toegevoegd, Datum gewijzigd, Datum gemaakt, Grootte en Tags.
  • Lettergrootte: Gebruik dit vervolgkeuzemenu om de tekstgrootte op te geven die wordt gebruikt voor de naam van een item en de kenmerken die in elke kolom worden weergegeven.
  • Pictogrammen weergeven: Deze optie schakelt de weergave van pictogrammen in de kolomweergave in of uit. Als deze optie is aangevinkt, wordt links van de naam van een item een ​​klein pictogram weergegeven.
  • Pictogramvoorbeeld weergeven: Deze optie schakelt de mogelijkheid van pictogrammen in of uit om een ​​miniatuurvoorbeeld van hun inhoud weer te geven. Met een vinkje op zijn plaats, tonen de pictogrammen een voorbeeld. Als het vinkje is verwijderd, wordt het standaardpictogram van het bestand weergegeven.
  • Voorbeeldkolom weergeven: Kolomweergave kan de laatste kolom in zijn weergave wijden aan het tonen van gedetailleerde informatie over een geselecteerd bestand. Deze informatie is vergelijkbaar met de gegevens die u ziet wanneer u de opdracht Info ophalen in de Finder gebruikt. De voorbeeldkolom wordt alleen weergegeven wanneer een bestand is geselecteerd. Het verschijnt niet wanneer een map het enige geselecteerde item is.

Naast deze opties kunt u het formaat van Finder-vensters wijzigen en de bekende rode, gele en groene knoppen gebruiken om het venster te sluiten, te minimaliseren en te maximaliseren. Alle instellingen die u voor het Finder-venster wijzigt, zijn van toepassing totdat u ze opnieuw wijzigt.