Skip to content

Optische versus digitale zoom

11 de juli de 2021
GettyImages 71123012 57b3e0ec5f9b58b5c22983a9

Veel camcorders claimen 500x of zelfs 800x of meer zoom. Kun je echt zo ver zoomen met deze camcorders? Het zoomnummer op de doos bestaat eigenlijk uit een combinatie van twee verschillende soorten zoomlenzen in uw camcorder; de optische zoom en de digitale zoom. Dus wat is het verschil?

Optische zoom

Optische zoom is het type zoom dat je gewend bent van je oude 35mm camera. Optische zoom is wanneer de lens daadwerkelijk in en uit beweegt en u dichter bij het object brengt. Een optische zoom is een “echte zoom”. Wanneer u een camcorder koopt, wilt u natuurlijk een camcorder met een hoge optische zoom.

Digitale vergroting

Digitale foto’s zijn opgebouwd uit tonnen kleine puntjes die pixels worden genoemd. Een digitale zoom neemt gewoon die kleine pixels en vergroot ze. Hoewel het uw foto dichterbij kan laten lijken, kan het gebruik van veel digitale zoom in uw video er ook voor zorgen dat uw foto er wazig of vervormd uitziet. Als u helemaal inzoomt met uw digitale zoom, zijn de afzonderlijke pixels soms zichtbaar als kleine vierkantjes. In de meeste gevallen zult u geen digitale zoom van meer dan 200x of 300x willen gebruiken. Het gebruik van een digitale zoom kan er ook voor zorgen dat elke beweging die de camcorder maakt overdreven lijkt, dus het is het beste om een ​​statief te gebruiken als u weet dat u digitale zoom gaat gebruiken. Er is een functie op uw camcorder om de digitale zoom uit te schakelen. Veel professionals doen dit om de kwaliteit van hun video te behouden.

Hoe ze aan dat enorme aantal komen

Fabrikanten van camcorders vermenigvuldigen gewoonlijk de optische zoom met de digitale zoom om het enorme zoomnummer te krijgen dat ze op de doos van uw camcorder hebben gezet. Het grotere aantal is bedoeld om u ertoe te bewegen hun camcorder te kopen in plaats van een concurrent, simpelweg omdat deze een hogere zoomlens heeft. Wanneer u op zoek bent naar een camcorder, koop dan een camcorder met een hoge optische zoom in plaats van een camcorder met een grote digitale zoom. Je video ziet er veel beter uit en je krijgt over het algemeen een veel betere deal. Lees meer over zoomcamera’s en ontdek hoeveel zoom je nodig hebt voor verschillende instellingen. Veel camcorders claimen 500x of zelfs 800x of meer zoom. Kun je echt zo ver zoomen met deze camcorders? Het zoomnummer op de doos bestaat eigenlijk uit een combinatie van twee verschillende soorten zoomlenzen in uw camcorder; de optische zoom en de digitale zoom. Dus wat is het verschil?