Skip to content

Ouderlijk toezicht op Mac gebruiken

12 de augustus de 2021
GettyImages 521704275 3b25851f9443457cb5b3a7b4bd5a01f7

Sommige ouders willen niet dat hun kinderen volledig zonder toezicht een computer gebruiken. Dat is hoe ouderlijk toezicht kan helpen. Of je nu inhoud voor volwassenen wilt blokkeren of gewoon wilt voorkomen dat ze 24/7 op de computer zitten, een paar wijzigingen in de instellingen in macOS kunnen je helpen te beheren wat je kinderen zien en hoe lang ze de Mac mogen gebruiken. Een van de belangrijkste instellingen is te vinden in Schermtijd. Met Schermtijd kunt u limieten instellen voor hoe lang kinderen de computer gebruiken, welke programma’s ze gebruiken, welke inhoud ze zien en meer. Laten we echter, voordat we op de zaken vooruitlopen, de juiste accounts voor kinderen opzetten. Dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) en hoger.

Een gebruikersaccount voor kinderen maken op uw Mac

Ouderlijk toezicht werkt het beste wanneer u een gebruikersaccount op een Mac speciaal voor uw kinderen instelt. Als je dat niet doet, pas je controles toe op het standaardaccount van de Mac, wat zou betekenen dat je ook je eigen computergebruik zou beperken. Met een apart gebruikersaccount voor elk kind dat de Mac gaat gebruiken, kunnen ze elk hun eigen instellingen hebben. Als je Family Sharing al op meerdere Macs gebruikt, zou elk kind al een account moeten hebben. Je zou niets anders moeten doen.

Ouderlijk toezicht voor schermtijd instellen op Mac

Volg deze stappen om Schermtijd in te stellen:

 1. Afhankelijk van of u Delen met gezin gebruikt, start u dit proces op een van de volgende twee manieren:

  • Als u Family Sharing gebruikt, logt u in op uw account op uw computer.
  • Als uw kinderen hun eigen computer(s) hebben, log dan in op de computer waarop u ouderlijk toezicht wilt instellen.
 2. Klik op de appel menu, dan Systeem voorkeuren.

 3. In Systeem voorkeuren, Klik Scherm tijd.

 4. Als je gebruikt Delen met gezin, klik op het menu in de linkerzijbalk en selecteer een kind. Als u de computer van het kind gebruikt, slaat u deze stap over.

 5. Klik Opties in de linkerbenedenhoek.

 6. Klik Aanzetten om Schermtijd in te schakelen.

 7. Als u wilt weten welke websites uw kind bezoekt, vinkt u het vakje aan naast Websitegegevens opnemen.

Voorkom dat uw kinderen de instellingen van de schermtijd wijzigen met een toegangscode. Klik Gebruik de toegangscode voor schermtijd en voer een code in die uw kinderen niet kennen.

Tijdslimieten instellen voor het gebruik van apps op Mac

Wilt u voorkomen dat uw kinderen de hele dag op sociale media of spelletjes spelen? Gebruik tijdslimieten. Dit is wat u moet doen:

 1. Nadat Schermtijd is ingeschakeld, gaat u naar Scherm tijd voorkeuren (volg de eerste drie stappen van het laatste gedeelte) en selecteer de kinderen waarvoor u limieten wilt instellen.

 2. Klik in de linkerzijbalk op App-limieten. Als het nog niet is ingeschakeld, klikt u op de Aanzetten knop rechtsboven.

 3. Klik op de + pictogram om een ​​nieuwe limiet toe te voegen.

 4. Om de limietinstellingen te maken:

  • Zoek naar het type limiet (app, categorie, website). Klik op de pijl op elke limiet om meer details weer te geven.
  • Als u alle apps in een categorie wilt beperken, vinkt u het selectievakje naast de categorienaam aan.
  • Als u specifieke apps wilt beperken, vinkt u het selectievakje naast de app-naam aan.
  • Om een ​​website te beperken, uitvouwen Websites en vink het vakje naast de naam van de website aan. Als een website hier niet wordt weergegeven (alleen sites die al zijn bezocht, zullen), klik dan op Website toevoegen en voer het adres van de site in.
 5. Voeg een … toe Tijdslimiet voor de instelling:

  • Selecteer Elke dag en voeg een dagelijkse limiet toe voor de instelling, of
  • Selecteer Aangepast en stel voor elke dag een andere limiet in.
 6. Klik Klaar.

Bewerk een limiet door te klikken op Limiet bewerken. Schakel een limiet uit door het vakje ernaast uit te schakelen. Om een ​​limiet te verwijderen, selecteert u deze en klikt u op de icoon. Stel in dat sommige apps altijd worden toegestaan ​​door te klikken op Altijd toegestaan, zoek een app en vink het vakje ernaast aan.

Computergebruik beperken met downtime

Wilt u niet dat uw kinderen de computer voor of na een bepaalde tijd gebruiken? Met de optie Downtime in Ouderlijk toezicht kunt u hun computertijd regelen. Dit is wat u moet doen:

 1. In appel menu > Systeem voorkeuren > Scherm tijd > klik Downtime in de linkerzijbalk. Als Downtime is uitgeschakeld, klikt u op de Aanzetten knop rechtsboven.

 2. Selecteer op welk kind je de Downtime-instellingen wilt toepassen.

  • Klik Elke dag en stel vervolgens de tijden in waarop u wilt dat uw kind de computer niet kan gebruiken. Ze zijn van toepassing op elke dag.
  • Klik Selecteer Aangepast en stel voor elke dag verschillende tijden in waarop u het computergebruik wilt blokkeren.

Wijzig de Downtime-instellingen door terug te keren naar dit scherm en de instellingen te bewerken. Om Downtime uit te schakelen, klik op Uitschakelen in de rechterbovenhoek.

Inhouds-, app- en privacybeperkingen instellen op een Mac met ScreenTime

U kunt ook voorkomen dat kinderen inhoud voor volwassenen zien, bepaalde websites bezoeken, bepaalde apps gebruiken en meer. Hier is hoe:

 1. Ga naar appel menu > Systeem voorkeuren > Scherm tijd > en selecteer een kind.

 2. Klik Inhoud en privacy.

 3. Klik Aanzetten in de rechterbovenhoek.

 4. Om websites te beperken, klik op Inhoud, kies dan:

  • Onbeperkte toegang: Elke website kan bekeken worden.
  • Beperk websites voor volwassenen: Blokkeert websites die door Apple zijn aangemerkt als volwassenen. Sites toevoegen door te klikken op Toevoegen en vervolgens nieuwe adressen in te typen.
  • Alleen toegestane websites: Laat kinderen alleen websites bezoeken die hier worden vermeld. Voeg meer sites toe door te klikken op Aanpassen en het toevoegen van nieuwe siteadressen.

  Andere soorten inhoud die u op dit scherm kunt blokkeren, zijn onder meer grof taalgebruik in Siri en het toevoegen van vrienden in Game Center.

 5. Als u inhoud voor volwassenen in de online winkels van Apple wilt beperken, klikt u op Winkels, kies dan:

  • Beoordelingen voor: Het land of de regio waarin u woont.
  • Films. Tv shows, of Toepassingen: Kiezen om Sta alles toe, Niet toestaan, of om een ​​classificatie in te stellen voor elk type media waarboven uw kind geen toegang heeft.

  U kunt ook de selectievakjes uitschakelen om te blokkeren Expliciete podcasts en Expliciete muziek, podcasts en nieuws.

 6. Als u de toegang tot sommige apps wilt blokkeren, klikt u op Apps, dan:

  • Schakel de selectievakjes naast . uit Camera, Boekenwinkel, en Siri en dicteren om deze apps en functies te blokkeren.