Skip to content

Overlevingsgids voor het installeren van Windows 10-updates

11 de juli de 2021
GettyImages 501911499 58f835925f9b581d59ce299c

Met Windows 10 heeft Microsoft automatische updates naar een hoger niveau getild. Voorafgaand aan dit nieuwste besturingssysteem moedigde het bedrijf gebruikers aan om automatische updates in Windows XP, Vista, 7 en 8 in te schakelen. Het was echter niet verplicht. Dat veranderde in Windows 10. Als je nu Windows 10 Home gebruikt, moet je updates ontvangen en installeren volgens het schema van Microsoft, of je het nu leuk vindt of niet. Uiteindelijk is dat een goede zaak.

Windows 10 en geforceerde updates

Zoals we eerder hebben vermeld, is het grootste probleem met Windows-beveiliging niet alleen de malware, maar een groot aantal systemen die niet tijdig updates installeren. Zonder die beveiligingsupdates (een zogenaamd niet-gepatcht systeem) kan malware zich gemakkelijker over duizenden of zelfs miljoenen machines verspreiden. Geforceerde updates lossen dat probleem op; het is echter niet altijd een geweldige situatie. Updates kunnen soms problemen veroorzaken. Misschien installeren ze niet goed, of een bug zorgt ervoor dat de pc niet goed werkt. Problematische updates zijn niet de norm, maar ze gebeuren wel. Het is mij overkomen, en het kan jou overkomen. Wanneer een ramp (of gewoon ergernis) toeslaat, kun je het volgende doen.

Probleem 1: De update mislukt herhaaldelijk

Windows 10 probleemoplosser

Buiten uw schuld weigert een update te installeren op uw computer. Om het nog erger te maken, zal de update herhaaldelijk worden gedownload na de fout en het opnieuw proberen. Dat betekent dat elke keer dat u uw computer afsluit, Windows 10 zal proberen een update te installeren. Elke. Tijd. Dat is verschrikkelijk als het je overkomt. Het laatste waar u aan vast wilt zitten, is een machine die herhaaldelijk wordt bijgewerkt telkens wanneer u op de aan / uit-knop drukt. Zeker als je weet dat de update sowieso zal mislukken. Op dit moment is uw enige mogelijkheid om de probleemoplosser van Microsoft te downloaden om de update te verbergen. Op die manier zal uw pc niet proberen het te downloaden en te installeren. Dan zal Microsoft hopelijk het probleem oplossen in de volgende reguliere update die de installatie in de eerste plaats verhinderde.

Controleer uw updategeschiedenis

Updategeschiedenis van Windows 10

De probleemoplosser is vrij eenvoudig te gebruiken. Wat u echter eerst wilt doen, is klikken op de Begin en selecteer vervolgens de Instellingen-app pictogram (het tandwiel) in de linkermarge van het menu Start. Wanneer de app Instellingen wordt geopend, gaat u naar Update & beveiliging > Windows Update. dan onder de Status bijwerken sectie klik Geschiedenis bijwerken. Hier geeft Windows 10 elke update weer die het heeft geïnstalleerd of probeerde te installeren. Wat je zoekt is zoiets als dit:

Cumulatieve update voor Windows 10 versie 1607 voor x64-gebaseerde systemen (KB3200970) Installatie mislukt op 11/10/2016

Noteer het “KB”-nummer voor onze volgende stap. Als het een stuurprogramma-update is die is mislukt, maak er dan een notitie van, zoals:

Synaptics – Punttekening – Synaptics-aanwijsapparaat

De probleemoplosser gebruiken

Windows 10 probleemoplosser

Open vervolgens de probleemoplosser door te dubbelklikken op de .diagcab het dossier. Zodra het klaar is om te gaan, klikt u op De volgende en de probleemoplosser zoekt naar problemen. Klik in het volgende scherm op Updates verbergen en vervolgens zal de probleemoplosser alle beschikbare updates voor uw machine weergeven. Zoek degene die je problemen veroorzaakt en klik op de selectievakje naast dat. Klik nu op De volgende en als de probleemoplosser goed werkt, ziet u een groen vinkje om te bevestigen dat de update verborgen is. Dat is het. Sluit de probleemoplosser en de update is verdwenen. Dit is echter slechts tijdelijk. Als er genoeg tijd verstrijkt zonder een oplossing, zal die problematische update zichzelf opnieuw proberen te installeren.

Probleem 2: een update bevriest (hangt vast) uw machine

Illustratie Windows bijwerken

Soms werk je je pc bij en stopt het Windows Update-proces gewoon. Urenlang zal je pc daar staan ​​en iets zeggen als: “Windows klaarmaken, zet je computer niet uit.” We hebben een uitgebreide handleiding over hoe om te gaan met bevroren updates. Als je gedetailleerde informatie nodig hebt over wat je moet doen, bekijk dan dat bericht voor meer informatie. In het kort wilt u echter dit basispatroon voor probleemoplossing volgen:

  1. Probeer de Ctrl+Alt+Del sneltoets om uw machine opnieuw op te starten.
  2. Als de sneltoets niet werkt, drukt u op de aan-uitknop voor harde reset totdat uw pc wordt uitgeschakeld en start u vervolgens opnieuw op.
  3. Als dat niet werkt, voer dan opnieuw een harde reset uit, maar start deze keer op in Veilige modus. Als alles in orde is in de veilige modus, start u uw pc opnieuw op en start u op in de “normale Windows” -modus.

Dat zijn de belangrijkste dingen die je wilt proberen. Als geen van deze werkt (meestal hoef je niet verder dan stap twee te gaan), raadpleeg dan de bovengenoemde tutorial over bevroren pc’s om wat meer geavanceerde onderwerpen te behandelen.

Probleem 3: Kleine updates of stuurprogramma’s verwijderen

Updates verwijderen uit de instellingen-app

Soms kan uw systeem zich na een recente update vreemd gaan gedragen. Wanneer dat gebeurt, moet u mogelijk een recente update verwijderen. We moeten weer de . openen Instellingen app op Begin > Instellingen > Windows Update > Geschiedenis bijwerken net zoals we deden met het mislukte updateproces. Noteer uw recente updates om te zien wat het probleem zou kunnen veroorzaken. Over het algemeen moet u beveiligingsupdates niet verwijderen. Zodra u de mogelijk problematische update heeft gevonden, selecteert u Updates verwijderen bovenaan het scherm met de updategeschiedenis. Dit opent een Configuratiescherm met uw updates.

Verwijderen via het Configuratiescherm

Updates verwijderen

Zoek in het Configuratiescherm de update die u wilt verwijderen en markeer deze door er eenmaal met uw muis op te klikken. Zodra dat is gedaan naar de bovenkant van het venster, ziet u een knop Verwijderen naast het vervolgkeuzemenu Organiseren. (Als u die knop niet ziet, kan de update niet worden verwijderd.) Klik op Verwijderen en volg de aanwijzingen totdat de update is verwijderd. Houd er rekening mee dat Windows 10 gewoon zal proberen de problematische update opnieuw te downloaden en opnieuw te installeren. Bekijk het eerdere gedeelte over wat u moet doen als een update herhaaldelijk niet leert hoe u een update kunt verbergen, zodat deze niet opnieuw wordt gedownload. Gebruik nu uw machine zoals u normaal zou doen. Als de instabiliteitsproblemen aanhouden, heb je ofwel de verkeerde update verwijderd of gaan de problemen dieper dan deze snelle oplossing. Als een specifiek onderdeel op uw pc zich misdraagt, zoals uw webcam, muis of wifi, heeft u mogelijk een slechte stuurprogramma-update. Bekijk onze eerdere zelfstudie over het terugdraaien van een stuurprogramma in Windows 10 over hoe u dit kunt doen.

Probleem 4: Wanneer u liever uitstelt

Functie-updates uitstellen

Als u Windows 10 Pro gebruikt, kunt u het tempo van functie-updates van Microsoft vertragen. Dit zijn doorgaans grote updates die Microsoft ongeveer twee keer per jaar levert, zoals de jubileumupdate die in augustus 2016 uitkwam. Het uitstellen van een update verhindert niet dat beveiligingsupdates op uw computer worden geïnstalleerd, wat over het algemeen een goede zaak is. Als u liever een paar maanden wacht om het nieuwste en beste van Microsoft te krijgen, dan is dit wat u doet. Open de app Instellingen opnieuw door op de te klikken Begin en selecteer vervolgens het tandwielpictogram van de app in de linkermarge. Ga vervolgens naar Update & beveiliging > Windows Update en dan onder Update-instellingen selecteer Geavanceerde opties. Klik in het volgende scherm op de selectievakje naast Functie-updates uitstellen en sluit de app. Nieuwe functie-updates worden gedurende ten minste een paar maanden na de release niet gedownload en op uw pc geïnstalleerd. Maar uiteindelijk komt die update.

Probleem 5: Wanneer u niet kunt uitstellen

Bekende wifi-netwerken

Als u Windows 10 Home gebruikt, is de uitstelfunctie helaas niet voor u beschikbaar. Desalniettemin is er een truc die u kunt gebruiken om updates te vertragen. Open nogmaals de app Instellingen en ga naar Netwerk & internet > Wifi, dan onder Wifi Klik op Beheer bekende netwerken. Dit toont een lijst met alle Wi-Fi-verbindingen die uw computer onthoudt. Zoek naar je wifi-thuisnetwerk en selecteer het. Zodra uw selectie is uitgebreid, klikt u op de Eigendommen knop.

Instellen als gemeten

Windows 10 gemeten verbinding

Stel nu de schuifregelaar in met het label Instellen als gemeten verbinding naar Aanen sluit de app Instellingen. Standaard downloadt Windows geen updates via een gemeten Wi-Fi-verbinding. Zolang je niet van wifi-netwerk wisselt of je pc via Ethernet met internet verbindt, downloadt Windows geen updates. Hoewel het handig is om te weten over gemeten verbindingen, is het gebruik van deze truc over het algemeen een slecht idee. In tegenstelling tot het uitstellen van updates, voorkomt de instelling voor verbinding met een datalimiet dat zelfs beveiligingsupdates worden gedownload. De instelling voor de gemeten verbinding stopt ook een groot aantal andere processen die u op uw pc leuk vindt. Live Tiles worden bijvoorbeeld niet bijgewerkt en e-mailapps zoeken mogelijk minder vaak naar nieuwe berichten. Je moet de truc met de gemeten verbinding eigenlijk alleen gebruiken als een kortetermijnoplossing als je weet dat er functie-updates komen. Het is niet iets dat je langer dan een maand of twee wilt doen, en zelfs zo lang doen is een veiligheidsrisico.

Problemen, opgelost (hopelijk)

Windows 10 pc

Dat dekt de belangrijkste problemen die gebruikers doorgaans hebben met updates in Windows 10. Meestal zouden uw updates echter probleemloos moeten zijn. Als dat niet het geval is, kunt u deze handleiding goed gebruiken.