Skip to content

Overzicht van 2.0, 2.1, 5.1, 6.1, 7.1 kanaalsystemen

15 de juli de 2021
GettyImages 522988144 Dana Hoff 58050aeb5f9b5805c2ee22cb

Thuisbioscoopsystemen kunnen worden ingesteld via verschillende kanalen of luidsprekers, afhankelijk van wat uw ontvanger ondersteunt. Complexe thuisbioscoopsystemen hebben verschillende kanalen en kunnen wat hoofdpijn veroorzaken om op gang te komen, maar ze hebben hun eigen voordelen. Om u te helpen bepalen hoeveel kanalen u precies nodig heeft voor uw thuisbioscoopsysteem, vindt u hier een overzicht van elk luidsprekersysteem met kanalen.

2.0 en 2.1 kanaalsystemen Channel

Uw standaard stereosysteem (een 2.0-systeem) heeft twee geluidskanalen – links en rechts – die worden geproduceerd door twee luidsprekers. Een 2.1-kanaalssysteem voegt een subwoofer toe aan de mix voor extra warmte en bas, vaak een noodzaak voor een muziekluisteraar die de voorkeur geeft aan luidsprekers boven koptelefoons. Elk luidsprekersysteem dat eindigt met een “.1” bevat een subwoofer, omdat het niet als een luidspreker wordt beschouwd, maar nog steeds een belangrijk onderdeel van het luidsprekersysteem is. Een 2.0- of 2.1-kanaals luidsprekersysteem is verreweg de meest kosteneffectieve opstelling, en het is zeer geschikt voor kleinere ruimtes of voor een ruimte die u niet te luid wilt maken, een veelvoorkomend neveneffect van het uitvoeren van geluid naar meerdere luidsprekers . Voor een 2.0- of 2.1-systeem is een ontvanger misschien niet nodig en kun je misschien rondkomen met een versterker. Niet alleen ondersteunen ontvangers veel kanaalsystemen, maar ze worden vaak geleverd met extra functies zoals veel HDMI-poorten, ondersteuning voor hoge resoluties en framesnelheden via die poorten, evenals een aantal luxe functies zoals AirPlay of Bluetooth, die u kunt niet nodig.

5.1-kanaals systemen

Een 5.1-kanaals luidsprekersysteem brengt nog eens drie luidsprekers in de plooi: een middenluidspreker en twee andere luidsprekers die aan de zijkanten of achterkant van de middenluidspreker kunnen worden geplaatst. Traditioneel zorgt de middenluidspreker voor dialoog, muziekzang en UI-interacties in games, terwijl geluidseffecten en instrumentatie naar de kanalen linksvoor en rechtsvoor gaan, en in wat je ook kijkt of speelt, wat er ook gebeurt achter of naar de links en rechts van wat er op het scherm gebeurt, wordt doorgesluisd naar je kanalen linksachter en rechtsachter of links en rechts. Bijna alle muziek wordt in stereo opgenomen (opgenomen om in meer dan één luidsprekerkanaal af te spelen). Veel oudere muziek kan in mono zijn (opgenomen om af te spelen in een enkel luidsprekerkanaal), en sommige nicheartiesten creëren muziek voor meer dan twee kanalen voor een surround sound-luisterervaring. Dus als uw grootste interesse muziek is en niet films, tv of videogames, is een 5.1-systeem met drie extra kanalen waarschijnlijk overdreven. Hoewel elk nummer voor een bepaald aantal kanalen wordt gemixt, kunnen thuisbioscoopopstellingen met meerdere kanalen eenvoudig in mono of stereo naar alle aangesloten luidsprekers worden uitgevoerd. Als u naar muziek luistert, hoeft u sommige luidsprekers nooit te gebruiken en andere niet.

6.1 Kanaalsystemen

Zoals je zou verwachten, voegt een 6.1-kanaals luidsprekersysteem nog een luidspreker toe bovenop een 5.1-systeem: een middenluidspreker die achterin gaat. Bij 6.1-systemen worden de luidsprekers in een 5.1-systeem dat aan de zijkanten of achterkant kan worden geplaatst, aan de zijkanten geplaatst voor een echte surround sound-ervaring. 6.1-luidsprekersystemen zijn ongebruikelijk in de audiowereld en de meeste mensen kiezen voor 5.1- of 7.1-systemen wanneer ze een investering in surround sound overwegen. Dit komt omdat 5.1-systemen gemakkelijk behoorlijk duur kunnen worden en de besparingen die een 6.1-systeem oplevert ten opzichte van een 7.1-systeem relatief onbeduidend zijn, maar de voordelen van een 7.1-systeem ten opzichte van een 6.1-systeem kunnen aanzienlijk zijn. Dus hoewel een back-channel-luidspreker zeker meer meeslepend zal zijn dan zonder, is een 7.1-systeem nog beter en bestaat het vaak voor een prijs waarbij het verschil in kosten van een enkele luidspreker verwaarloosbaar is in vergelijking met de kosten van de rest van de opstelling.

7.1-kanaalssystemen

Beschouwd als het beste van het beste als het gaat om een ​​thuisbioscoopopstelling voor audio, voegt een 7.1-kanaals luidsprekersysteem een ​​laatste luidspreker toe aan een 6.1-systeem voor twee voorkanalen, een middenkanaal, twee zijkanalen, twee achterkanalen en een subwoofer. In vergelijking met een 6.1-systeem heeft een 7.1-systeem een ​​kanaal linksachter en rechtsachter, terwijl het 6.1-systeem een ​​kanaal in het midden achter heeft. Twee speakers achterin verdelen directioneel geluid een stuk beter dan een enkele center speaker. Dit zal het meest uitgesproken zijn in zoiets als een videogame waarin je je achterste kanalen kunt gebruiken om precies te bepalen waar een geluid in de gamewereld vandaan komt. In de context van films en tv-shows zullen de voordelen minder uitgesproken zijn, maar zullen ze op een vergelijkbare manier werken: het zal gemakkelijker zijn om geluiden die van achter je komen te horen en te onderscheiden. Als het om surround sound gaat, is het aantal kanalen dat je luidsprekeropstelling heeft maar één factor. Wat u ook bekijkt of afspeelt, het moet het door u ingestelde surround sound-systeem ondersteunen. Meestal ondersteunen videogames tot het volledige 7.1-surroundgeluid, maar films en tv-programma’s bieden mogelijk alleen een 5.1-ervaring. Je zult je onderzoek moeten doen om te zien of de media die je leuk vindt, zullen profiteren van je specifieke opstelling.