Skip to content

Passief gepolariseerde versus actieve sluiter: welke 3D-bril is beter?

12 de juli de 2021
Passive vs Active 3D Glasses ac62919e14964a3a853a5b81be40ca1b

Hoewel 3D-televisies de laatste jaren uit de gratie zijn geraakt, is er nog steeds een kleine maar trouwe schare fans. Veel videoprojectoren zijn uitgerust met 3D-technologie en er is een constante aanvoer van titels beschikbaar op 3D Blu-ray. Om van dit soort content te genieten, heb je echter een speciale 3D-bril nodig, waarvan er twee soorten zijn: passieve gepolariseerde en actieve sluiter. We vergelijken de specificaties en kenmerken van beide hieronder.

Algemene bevindingen

Passieve gepolariseerde bril

 • Lichtgewicht en goedkoop.
 • Geen flikkering, wat minder ongemak of vermoeidheid van de ogen betekent.
 • Geen stroombron nodig.
 • Resolutie is de helft van die van 2D en actieve sluiter omdat elke lijn pixels is gereserveerd voor het linker- of rechteroog. Dit kan ook horizontale artefacten op het scherm vertonen.
 • Werkt niet met projectoren of plasma-tv’s.

Active Shutter-bril

 • Gebruikt luiken om snel te wisselen tussen het linker- en rechteroog. In tegenstelling tot passieve gepolariseerde brillen, zorgt dit voor een beeld met volledige resolutie voor zowel het linker- als het rechteroog.
 • Shutters betekenen een zwakker beeld en subtiel flikkerend beeld.
 • Vereist batterijvermogen.
 • Voller en zwaarder dan passieve gepolariseerde glazen.
 • Tot drie keer de kosten van passieve gepolariseerde glazen.

Kiezen tussen passief gepolariseerde en actieve sluiter komt meestal neer op hoeveel je bereid bent te besteden. Passieve gepolariseerde glazen zijn redelijk low-tech; ze zien eruit en voelen aan als goedkope zonnebrillen en hebben geen stroombron nodig. Een actieve sluiterbril is duurder en geavanceerder en vereist batterijen en een zender die synchroniseert met de verversingsfrequenties op het scherm. Toch bieden ze een scherper beeld met een hogere resolutie.

Beeldkwaliteit: actieve luiken winnen

Passieve gepolariseerde bril

 • Elke lijn is gepolariseerd naar het linker- of rechteroog, wat resulteert in een resolutie die de helft is van die van een 2D- of actieve sluiterbril.
 • 1080p-resolutie presenteert zich bij 540p.

Active Shutter-bril

 • Sluiters worden gesynchroniseerd met de schermverversingsfrequenties om snel beelden voor elk oog te openen en te sluiten, wat resulteert in een 3D-beeld met volledige resolutie.

Active Shutter-brillen zorgen voor een scherper beeld met een hogere resolutie. Ze bereiken dit door het zicht vanuit elk oog snel af te wisselen door het gebruik van luiken. In plaats van de resolutie in gevaar te brengen door hele pixellijnen naar een van de twee ogen te verwijzen, synchroniseert een actieve sluiterbril met de verversingssnelheid van het scherm om de belichting van de volledige resolutie voor elk oog af te wisselen. De keerzijde is dat het beeld wat zwakker overkomt en een subtiel flikkerend uiterlijk kan hebben.

Waar voor je geld: bespaar geld met een passieve gepolariseerde bril

Passieve gepolariseerde bril

 • Kosten slechts $ 5, afhankelijk van stijl of hardware-extra’s.

Active Shutter-bril

 • Overal van $ 50 tot $ 150

Passieve brillen zijn goedkoop, vaak variërend van $ 5 tot $ 25 voor een paar. Er zijn enkele stijlverschillen die de prijs kunnen beïnvloeden, zoals materiaal en flexibiliteit. Een actieve sluiterbril kost tussen de $ 50 en $ 150, vanwege de geavanceerde technologie en stroombronnen die nodig zijn om ze te bedienen. Of de meerprijs ook een omvangrijker systeem waard is, is aan de koper.

Compatibiliteit: het hangt af van het systeem

Passieve gepolariseerde bril

 • Gebruikelijk bij LG, Toshiba, Vizio en sommige Sony-schermen.
 • Werkt niet met 3D-projectoren of plasma-tv’s.
 • Werkt met elk passief gepolariseerd display.

Active Shutter-bril

 • Gebruikelijk bij Mitsubishi, Panasonic, Samsung en Sharp beeldschermen.
 • Compatibel met 3D-projectoren en plasma-tv’s.
 • Werkt niet met alle actieve sluiterschermen

3D-televisies zijn al enkele jaren uit productie, maar veel worden nog steeds aftermarket verkocht. Het tv-model bepaalt welk type bril moet worden gebruikt. Zowel projectoren als plasma-tv’s werken alleen met actieve sluiterbrillen omdat ze geen beelden door pixels projecteren zoals de meeste digitale schermen. Zowel een actieve sluiter als een passieve bril kunnen echter worden gebruikt met lcd- en oled-tv’s. Toen 3D-beeldschermtechnologie voor het eerst werd geïntroduceerd, gebruikten Mitsubishi, Panasonic, Samsung en Sharp actieve sluiterbrillen voor lcd-, plasma- en DLP-tv’s. (Plasma- en DLP-tv’s zijn sindsdien niet meer leverbaar.) LG en Vizio hebben gepolariseerde glazen voor hun lcd-tv’s gebruikt. Hoewel Toshiba en Vizio meestal gepolariseerde glazen gebruikten, hadden sommige van hun lcd-tv’s een actieve sluiter nodig. Sony gebruikte meestal actieve sluiter, maar bood ook enkele tv’s met gepolariseerde glazen aan. Een actieve sluiterbril die voor een tv- of videoprojector van een bepaald merk wordt gebruikt, werkt mogelijk niet met een 3D-tv of videoprojector van een ander merk. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een Samsung TV hebt, je Samsung 3D-bril niet werkt op een Panasonic TV.

Is 3D mogelijk zonder bril?

Sommige technologieën maken 3D-kijken zonder bril mogelijk, maar je hebt een speciaal type tv of videoscherm nodig. Deze worden AutoStereoscopische Displays genoemd.

Eindoordeel: passieve gepolariseerde glazen zijn prima voor de meeste mensen, tenzij u een projector heeft

Als je een klein budget hebt en wilt genieten van 3D-content, is een passieve gepolariseerde bril prima. Deze bril is low-tech, betaalbaar en vereist geen stroombron, waardoor ze compatibel zijn met de meeste systemen. Als je een projector of plasma-tv hebt, gebruik dan een actieve sluiterbril. Deze leveren een superieure beeldresolutie, maar zijn duurder, duurder en vereisen meer compatibele weergavetechnologie – details die de meeste mensen misschien willen vermijden.