Skip to content

PPPoE-internettoegang instellen

11 de juli de 2021
GettyImages 691430076 5ab3e9e81f4e1300372bb162

Sommige internetproviders gebruiken Point to Point Protocol over Ethernet om de verbindingen van individuele abonnees te beheren. Alle reguliere breedbandrouters ondersteunen PPPoE als internetverbindingsmodus. Sommige internetproviders kunnen hun klanten voorzien van een breedbandmodem met de nodige PPPoE-ondersteuning geconfigureerd.

Hoe PPPoE werkt

PPPoE-internetproviders kennen elk van hun abonnees een unieke PPPoE-gebruikersnaam en -wachtwoord toe. Providers gebruiken dit netwerkprotocol om IP-adrestoewijzingen te beheren en het datagebruik van elke klant bij te houden. Het protocol werkt op een breedbandrouter of een breedbandmodem. Het thuisnetwerk initieert een verzoek om een ​​internetverbinding, stuurt PPPoE-gebruikersnamen en wachtwoorden naar de provider en ontvangt in ruil daarvoor een openbaar IP-adres. PPPoE gebruikt een protocoltechniek die tunneling wordt genoemd, wat in wezen het inbedden van berichten in een bepaald formaat in de pakketten van een ander formaat is. PPPoE werkt op dezelfde manier als tunnelingprotocollen voor virtuele privénetwerken zoals Point-to-Point Tunneling Protocol.

Gebruikt uw internetservice PPPoE?

Veel, maar niet alle, DSL-internetproviders gebruiken PPPoE. Kabel- en glasvezelinternetproviders maken er geen gebruik van. Aanbieders van andere soorten internetdiensten, zoals vast draadloos internet, kunnen er al dan niet gebruik van maken. Neem contact op met uw serviceprovider om te bevestigen of het bedrijf PPPoE gebruikt.

PPPoE-router en modemconfiguratie

De stappen om een ​​router voor dit protocol in te stellen, variëren afhankelijk van het apparaatmodel. In de Opstelling of internet menu’s, selecteer PPPoE als het verbindingstype en voer de vereiste parameters in de daarvoor bestemde velden in. U moet de PPPoE-gebruikersnaam, het wachtwoord en (soms) de maximale grootte van de transmissie-eenheid weten. Specifieke instructies voor het instellen van PPPoE verschillen per fabrikant, met verschillende benaderingen door Belkin, Linksys, Netgear en TP-LINK. Omdat het protocol oorspronkelijk was ontworpen voor intermitterende connectiviteit, zoals bij inbelnetwerkverbindingen, ondersteunen breedbandrouters ook een keep-alive-functie die PPPoE-verbindingen manipuleert om altijd-aan internettoegang te garanderen. Zonder keep-alive zouden thuisnetwerken automatisch hun internetverbinding verliezen.

Problemen met PPPoE

PPPoE-verbindingen vereisen mogelijk speciale MTU-instellingen om goed te kunnen functioneren. Providers vertellen hun klanten of hun netwerk een specifieke MTU-waarde vereist – getallen zoals 1492 (de maximale PPPoE-ondersteuning) of 1480 zijn gebruikelijk. Thuisrouters ondersteunen een optie om de MTU-grootte indien nodig handmatig in te stellen. Een thuisnetwerkbeheerder kan per ongeluk PPPoE-instellingen wissen. Vanwege het risico op fouten in thuisnetwerkconfiguraties, zijn sommige ISP’s overgestapt van PPPoE ten gunste van DHCP-gebaseerde toewijzing van IP-adressen aan klanten.