Skip to content

Premiere Pro CS6-zelfstudie – De standaardovergang wijzigen

19 de juli de 2021
GettyImages 1089305230 5c8bdbf1c9e77c0001ac182f

Elke keer dat u begint met bewerken met Premiere Pro CS6, heeft het programma een ingestelde standaardovergang. De fabrieksinstellingen voor het programma gebruiken Cross Dissolve als de standaardovergang, wat de meest voorkomende overgang is die wordt gebruikt bij videobewerking. Wat de standaardovergang onderscheidt van andere overgangen, is dat u deze kunt openen via een snelkoppeling met de rechtermuisknop in de tijdlijn. Daarnaast kun je de duur van de standaardovergang instellen om continuïteit te garanderen in je video die je aan het bewerken bent.

De standaardovergang instellen

De huidige standaardovergang wordt gemarkeerd in het menu van het tabblad Effecten. Zoals hierboven weergegeven, wordt dit aangegeven door een geel vak links van de overgang. Bedenk voordat u de standaardovergang wijzigt, welke overgang u het meest gaat gebruiken in uw videoproject.

De standaardovergang instellen

Schermafbeelding van Adobe Premiere-tools

Om de standaardovergang in te stellen, klikt u er met de rechtermuisknop op in de Tabblad Effecten van het Projectpaneel. Kies dan Geselecteerd instellen als standaardovergang. Het gele vak zou nu rond de gekozen overgang moeten verschijnen.

De standaardovergang instellen

Schermafbeelding van Adobe Premiere-tools

U kunt deze functie ook openen via het vervolgkeuzemenu in de rechterbovenhoek van het deelvenster Project.

De standaard overgangsduur wijzigen

Schermafbeelding van Adobe Premiere-tools

U kunt de duur van de standaardovergang ook wijzigen via het vervolgkeuzemenu in het deelvenster Project. Kies hiervoor Standaard overgangsduur instellenen het venster Voorkeuren verschijnt. Wijzig vervolgens de waarden bovenaan het venster Voorkeuren in de gewenste duur en klik op OK. De standaardduur is één seconde, of wat dan ook het equivalente framebedrag voor uw bewerkingstijdbasis.

Pas de standaardovergang toe op een reeks

Schermafbeelding van Adobe Premiere-tools

Er zijn drie verschillende manieren om de standaardovergang op uw reeks toe te passen: via het deelvenster Reeks, de hoofdmenubalk en door te slepen en neer te zetten. Lijn eerst de afspeelkop uit met waar u de overgang wilt toepassen. Klik vervolgens met de rechtermuisknop tussen de clips en selecteer Standaardovergangen toepassen. Als u bewerkt met gekoppelde audio en video, wordt de standaardovergang op beide toegepast.

Pas de standaardovergang toe op een reeks

Schermafbeelding van Adobe Premiere-reekshulpmiddelen

Om de standaardovergang toe te passen met behulp van de hoofdmenubalk, selecteert u de eindlocatie voor de overgang in het deelvenster Reeks. Ga dan naar Volgorde > Video-overgang of -reeks toepassen > Audio-overgang toepassen.

Pas de standaardovergang toe op een reeks

Screenshot van tijdlijn en overgang in Premiere

U kunt ook de methode slepen en neerzetten gebruiken om een ​​standaardovergang toe te passen. Klik op de overgang op het tabblad Effecten van het deelvenster Project en sleep deze naar de gewenste locatie in de reeks. Welke methode u kiest, hangt af van waar u zich het prettigst bij voelt. Dat gezegd hebbende, is het een goede gewoonte om met de rechtermuisknop op de videoclips in uw reeks te klikken om standaardovergangen toe te voegen, omdat u hierdoor een efficiëntere editor wordt.