Skip to content

Printers en scanners kalibreren met ICC-printerprofielen Profile

17 de juli de 2021
137691992 56a77b425f9b58b7d0eae8f8

Door een printer, scanner of monitor op de juiste manier te kalibreren, zorgt u ervoor dat wat u op het scherm ziet, ook is hoe de afdruk eruitziet en dat de kleuren op de monitor nauwkeurig op papier worden weergegeven. Een ICC-profiel helpt bij de kalibratie. ICC-profielen zijn een reeks standaarden die zijn opgesteld door het International Color Consortium en worden vaak gebruikt bij kleurbeheer. Elk bestand is specifiek voor een bepaald apparaat en biedt een manier om consistente kleuren te garanderen. In deze handleiding leggen we uit hoe u ICC-profielen kunt gebruiken om uw foto’s er op hun best uit te laten zien. Wil je een overzicht van ICC-kleurprofielen, ga dan naar de website van het International Color Consortium. Hun FAQ biedt antwoorden op veelvoorkomende ICC-gerelateerde vragen over kleurbeheer, kleurbeheersystemen en ICC-profielen. U vindt er ook een pagina over kleurterminologie, kleurbeheer, profielen, digitale fotografie en grafische kunst.

Waar ICC-profielen te vinden

Het verkrijgen van de juiste combinatie van inkt plus papier plus printerinstellingen is gemakkelijker met de hulp van bedrijven als Ilford en Hammermill (fabrikanten van fotopapier). Deze bedrijven hosten een reeks printerprofielen op hun officiële websites. Over het algemeen kunt u ICC-profielen en andere nuttige dingen vinden onder het gedeelte Ondersteuning. Deze ICC-profielen zijn meer gericht op fotoprofessionals dan op de gemiddelde gebruiker, voor wie de standaardinstellingen van de printer (of foto-instellingen) voldoende zijn. Ilford gaat er bijvoorbeeld van uit dat je Adobe Photoshop of een vergelijkbaar high-end fotobewerkingsprogramma gebruikt. Als dat niet het geval is, kunt u hier stoppen en uw afdrukvoorkeuren gebruiken. Canon vermeldt ICC-profielen voor compatibele printers van derden op haar website, samen met een handleiding voor het afdrukken van kunstpapier. Brother gebruikt Windows ICM-printerprofielen. Ondertussen biedt TFT Central een ICC-profielen- en monitorinstellingendatabase die regelmatig lijkt te worden bijgewerkt. Dit onderwerp is ingewikkeld. Als u geïnteresseerd bent in de technische kant van ICC-profielen, is er een gratis, downloadbaar e-book beschikbaar op de ICC-website dat ingaat op ICC-profielen en hun gebruik in kleurbeheer. ICC-profielen bouwen: de mechanica en de techniek bevatten compileerbare C-code die kan worden uitgevoerd op Unix- en Windows-besturingssystemen.

ICC-profielen gebruiken

Nadat u een ICC-profiel heeft gedownload, installeert u het op de juiste plaats. Zo doet u het op Windows en Mac:

  1. Pak het ICC-profiel uit het .ZIP-bestand dat u hebt gedownload en bewaar het op een plaats die u gemakkelijk kunt openen.

  2. Klik op een Windows-computer met de rechtermuisknop op het uitgepakte bestand en kies Profiel installeren. Dit slaat het automatisch op de juiste locatie op.

  3. Kopieer en plak op een Mac het uitgepakte ICC-profiel handmatig in de juiste map. Ga naar ~/Bibliotheek/Colorsync/Profielen en laat het erin vallen. De map is mogelijk standaard verborgen. Bekijk onze gids over het bekijken van verborgen mappen op macOS als je hulp nodig hebt.