Skip to content

Privénavigatie gebruiken op iPhone

19 de juni de 2021
cover online tracks using private browsing 2000777 fb662141b33f4e3ca2099057aab3240c

Wat te weten

 • Open een Safari Private Browsing-venster: Tik op de nieuw raam pictogram en tik vervolgens op Privaat > + (plusteken).
 • Een privé-navigatievenster sluiten: Tik op de nieuw venster pictogram en tik vervolgens op Privaat.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u privé browsen kunt gebruiken op iPhones met iOS 14 tot en met iOS 12. Het bevat informatie over wat het wel en niet blokkeert, evenals een waarschuwing voor iOS 8-gebruikers.

Hoe privé browsen op iPhone in te schakelen

Staat u op het punt te gaan browsen dat u niet op uw apparaat wilt opslaan? U kunt als volgt Privénavigatie inschakelen voor iPhones met iOS 14 tot en met iOS 12:

 1. Kraan Safari om het te openen.

 2. Druk op nieuw raam pictogram in de rechterbenedenhoek (het ziet eruit als twee overlappende rechthoeken).

 3. Kraan Privaat.

 4. Druk op + knop om een ​​nieuw venster te openen.

Terwijl Safari zich in de privémodus bevindt, is de achtergrond van het URL-veld donkergrijs.

Privénavigatie op iPhone uitschakelen

Privénavigatie uitschakelen en terugkeren naar de normale staat van Safari:

 1. Druk op nieuw raam icoon.

 2. Kraan Privaat.

 3. Het venster Privénavigatie verdwijnt en vensters die in Safari waren geopend voordat u Privénavigatie startte, verschijnen weer.

  Drie iOS-schermen met een nieuw venster, privé browsen en Plus-knoppen om uit de modus Privénavigatie te stappen

Wat privé browsen privé houdt

Privénavigatie is een functie van de Safari-webbrowser van de iPhone die voorkomt dat de browser veel van de digitale voetafdrukken achterlaat die u normaal gesproken online volgt. Hoewel het uitstekend is voor het wissen van uw geschiedenis, biedt het geen volledige privacy. Wanneer u het gebruikt, is de privénavigatiemodus van de iPhone in Safari:

 • Slaat geen records van uw browsegeschiedenis op.
 • Slaat geen wachtwoorden op die op websites zijn ingevoerd.
 • Staat automatische aanvulling van opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden niet toe.
 • Bewaart geen zoekgeschiedenis.
 • Voorkomt dat sommige websites tracking cookies aan uw apparaat toevoegen.

Wat privé browsen niet blokkeert

De Private Browsing-functie van de iPhone biedt geen volledige privacy. De lijst met dingen die het niet kan blokkeren omvat:

 • Het IP-adres van het apparaat en eventuele gerelateerde gegevens zijn zichtbaar.
 • Bladwijzers die tijdens een privésessie zijn opgeslagen, zijn zichtbaar in de normale browsemodus.
 • Iedereen die het verkeer op het netwerk waarmee u bent verbonden in de gaten houdt, kan mogelijk zien welke pagina’s u bezoekt. Dit gebeurt meestal op het werk of bij het gebruik van een door het werk uitgegeven apparaat.
 • De websites waarmee u verbinding maakt, kunnen uw apparaat en gedrag op hun site volgen.
 • De servers waarop die websites zich bevinden, kunnen uw apparaat en gedrag zien.
 • Uw ISP ziet uw apparaat en gedrag kan die informatie verkopen.
 • Als uw apparaat monitoringsoftware bevat (die hoogstwaarschijnlijk wordt geïnstalleerd op een apparaat dat door uw werkgever is geleverd), kan Private Browsing niet voorkomen dat die software uw activiteit registreert.

Aangezien Private Browsing deze beperkingen heeft, moet u andere manieren vinden om uw gegevens en uw apparaat te beveiligen. Ontdek de ingebouwde beveiligingsinstellingen van de iPhone en andere stappen die u kunt nemen om spionage op uw digitale leven te voorkomen.

Een belangrijke waarschuwing over privé browsen op de iPhone

Je gebruikt Private Browsing omdat je niet wilt dat mensen zien waar je naar hebt gekeken, maar als je iOS 8 gebruikt, is er een addertje onder het gras. Als u Privénavigatie inschakelt, enkele sites bekijkt en vervolgens Privénavigatie uitschakelt, worden de geopende vensters bewaard. De volgende keer dat u op Privénavigatie tikt om naar die modus te gaan, worden de vensters weergegeven die tijdens uw laatste privésessie open waren gelaten. Dit betekent dat iedereen met toegang tot uw telefoon de sites kan zien die u open hebt gelaten. Om dit te voorkomen, moet u altijd browservensters sluiten voordat u Privénavigatie afsluit. Tik hiervoor op de X in de linkerbovenhoek van elk venster. Sluit Privénavigatie pas af nadat elk venster is gesloten.

Een kleinere waarschuwing: toetsenborden van derden

Als u een toetsenbord van een derde partij gebruikt met uw iPhone, let dan op als het gaat om privé browsen. Sommige van deze toetsenborden leggen de woorden die u typt vast en gebruiken die informatie om suggesties voor automatisch aanvullen en spellingcontrole te genereren. Dat is handig, maar deze toetsenborden leggen ook woorden vast die u typt tijdens Privénavigatie en kunnen ze voorstellen in de normale bladermodus. Nogmaals, niet erg privé. Om dit te voorkomen, gebruikt u het standaardtoetsenbord van de iPhone tijdens Privénavigatie. Als je iOS 13 of hoger gebruikt, heeft het standaard iPhone-toetsenbord enkele van de belangrijke functies die toetsenborden van derden bieden, zoals vegen om te typen. Dat toetsenbord bevat betere privacyfuncties.

Is het mogelijk om privé browsen uit te schakelen?

Als u een ouder bent, is het zorgwekkend dat u niet kunt weten welke sites uw kinderen op hun iPhone bezoeken. De in de iPhone ingebouwde Beperkingen-instellingen voorkomen niet dat kinderen Privénavigatie gebruiken. Beperkingen stellen je in staat Safari uit te schakelen of expliciete websites te blokkeren (hoewel dit niet voor alle sites werkt), maar niet om Privénavigatie uit te schakelen. Om te voorkomen dat uw kinderen hun browsen privé houden, gebruikt u Beperkingen om Safari uit te schakelen en installeert u vervolgens een door ouders beheerde webbrowser-app, zoals:

 • Mobicip Ouderlijk toezicht: Gratis, met abonnementsopties. Mobicip Ouderlijk toezicht downloaden in de App Store.
 • Mobiele webbeveiliging: Vrij. Mobiele webbeveiliging downloaden in de App Store.
 • SecureTeen Ouderlijk toezicht: Vrij. Download SecureTeen Parental Control in de App Store.

Hoe u uw browsergeschiedenis op de iPhone kunt verwijderen

Als u bent vergeten Privénavigatie in te schakelen, heeft u mogelijk een browsergeschiedenis met dingen die u niet wilt. Verwijder de browsegeschiedenis van de iPhone door deze stappen te volgen:

 1. Kraan Instellingen.

 2. Kraan Safari.

 3. Kraan Geschiedenis en websitegegevens wissen.

 4. Kraan Geschiedenis en gegevens wissen.

  Drie iOS-schermen met Safari, Geschiedenis wissen en Websitegegevens en bevestigingsvenster in de app Instellingen

Hiermee wordt meer verwijderd dan de browsergeschiedenis. Hiermee worden cookies, sommige suggesties voor automatisch aanvullen van websites en meer verwijderd van zowel dit apparaat als andere apparaten die aan hetzelfde iCloud-account zijn gekoppeld. Dat lijkt misschien extreem of op zijn minst ongemakkelijk, maar het is de enige manier om de geschiedenis op een iPhone te wissen.