Skip to content

Pro-tips: hoe de iPad te bedienen als een Apple-genie

4 de augustus de 2021
GettyImages 543039881 1 56a781ee3df78cf772968da0

Nieuwe gebruikershandleidingen kunnen de basisprincipes van iPad behandelen, zoals het verplaatsen van apps en het maken van mappen, maar ze behandelen niet altijd enkele van de minder zichtbare snelkoppelingen. Deze tips kunnen de tablet gemakkelijker en sneller in gebruik maken en optimaal profiteren van het touchscreen, de spraakherkenningsfuncties en navigatie-opties die beschikbaar zijn op de iPad. Hier zijn enkele manieren om je iPad als een professional te omzeilen. Deze instructies zijn van toepassing op iPads met iOS 12 of hoger.

Direct naar de bovenkant van een pagina gaan

U hoeft niet te scrollen om terug te keren naar de bovenkant van uw Twitter- of Facebook-feeds, e-mailthreads en websites. Om direct naar de bovenkant van een pagina te gaan waar u naar beneden hebt gescrolld, tikt u op de bovenkant van uw scherm. Als u een webbrowser gebruikt, tikt u op boven de adresbalk. Tik in andere apps op in de buurt van de klok. Deze truc werkt niet in elke app of browser. Maar als dat zo is, bespaart het tijd en frustratie.

Dubbelklik om snel van app te wisselen

Multitasken in iOS 12

Als u dubbelklikt op de Home-knop, opent de iPad de App Switcher. Het is een scherm dat alle apps toont die je recentelijk hebt geopend. Vanaf dit scherm kunt u met een vinger vegen om door de apps te navigeren en op een ervan tikken om ernaar te schakelen. U kunt een app ook vanuit dit scherm sluiten door het venster naar de bovenkant van het scherm te vegen. Het sluiten van apps kan kleine problemen binnen de app verhelpen. Als uw iPad langzaam werkt, is het een goed idee om enkele van de meest recente apps te sluiten voor het geval ze wat verwerkingstijd in beslag nemen.

Spotlight-zoekopdracht

Spotlight-zoekopdracht op iPad

Spotlight Search is een functie in iOS waarmee je zowel op je iPad en de apps die je erop hebt geladen als op internet kunt zoeken. Als je bijvoorbeeld Netflix hebt, kun je een film zoeken via Spotlight Search en een zoekresultaat brengt je rechtstreeks naar de film in de Apple TV-app. Spotlight Search kan ook apps starten. Typ de naam van een app die je op je iPad hebt om deze in de resultaten te laten verschijnen en tik erop om deze onmiddellijk te openen. Dit is handig als je veel mappen op je startscherm hebt en vergeet waar alles is. U kunt Spotlight Search bereiken door op uw startscherm naar beneden te vegen. Veeg niet vanaf de bovenrand van het scherm, anders opent u in plaats daarvan het Berichtencentrum. Als je op de allereerste pagina met pictogrammen op je startscherm van links naar rechts veegt, zie je een andere Spotlight-zoekopdracht. Deze pagina toont ook evenementen in uw agenda en andere widgets die u heeft ingesteld. Maar het bevat ook een zoekbalk die toegang heeft tot alle Spotlight-zoekfuncties.

Het controlecentrum

Het configuratiescherm openen op iPad

Het Control Center bevat zowel standaard als optionele schakelaars die u overal kunt openen zonder de app Instellingen te openen. Open het Control Center door met uw vinger vanuit de rechterbovenhoek van het scherm te vegen.

Wat kan het Controlecentrum doen?

Control Center kan Vliegtuigmodus, Wi-Fi, Bluetooth, Niet storen en Dempen in- of uitschakelen. Je kunt het ook gebruiken om de oriëntatie van de iPad te vergrendelen, dus als je op je zij in bed ligt en merkt dat de iPad blijft overschakelen van liggend naar staand, kun je hem vergrendelen. U kunt ook de helderheid van het scherm aanpassen met een schuifregelaar. Je kunt AirDrop ook gebruiken om snel foto’s en bestanden te delen en AirPlay om je iPad-scherm met je tv te delen. Er zijn ook extra opties beschikbaar. Zo kiest u ze:

 1. Open Instellingen.

  De iPad Instellingen-app

 2. Kraan Controle Centrum.

  Controlecentrum in Instellingen

 3. Kraan Besturing aanpassen.

  Besturing aanpassen

 4. Het volgende scherm toont alle beschikbare widgets voor Control Center. Tik op het plusteken naast degene die je wilt toevoegen (onder Meer bedieningselementen) of tik op het minteken om degene die je hebt geïnstalleerd te verwijderen.

  Controlecentrum-widgets

 5. De pictogrammen naast de widgets in dit menu zijn dezelfde als die in het Control Center verschijnen wanneer u het de volgende keer opent.

Het virtuele trackpad

De iPad heeft een virtueel trackpad dat veel van dezelfde dingen kan doen als een echt trackpad. Het maakt het mogelijk om uw cursor te verplaatsen tijdens het typen, tekst te selecteren en snel over een scherm te bewegen. Om het virtuele trackpad te gebruiken, plaatst u twee vingertoppen op het iPad-scherm terwijl het toetsenbord beschikbaar is. De toetsen worden leeggemaakt en als u beide vingers beweegt, wordt een cursor over de tekst op het scherm verplaatst. Als u met uw twee vingertoppen op het toetsenbord tikt en ze een seconde ingedrukt houdt, verschijnen er kleine cirkels aan de boven- en onderkant van de cursor. Deze wijziging betekent dat u zich in de selectiemodus bevindt, zodat u uw vingers kunt bewegen om tekst te selecteren. Nadat u klaar bent met selecteren, tikt u op de gemarkeerde tekst om het menu te openen waarmee u kunt knippen, kopiëren of plakken. U kunt het pop-upmenu ook gebruiken om de tekst vet te maken, uit te spreken of te delen.

Uw iPad terugvinden wanneer u deze kwijt bent

De functie Zoek mijn iPad helpt als je iPad wordt gestolen of als je hem ergens kwijtraakt. Het is een goed idee om Zoek mijn iPad aan te hebben staan, zelfs als hij nooit van huis gaat, al is het maar om hem te vinden als de iPad ooit tussen de kussens van de bank of op een andere ongewone locatie zou glippen. Je hebt de app niet nodig om Zoek mijn iPad te openen. U kunt er ook komen door met uw webbrowser naar www.icloud.com te gaan. Op de iCloud-website kunt u elke iPhone of iPad vinden waarop de functie is ingeschakeld. En je kunt niet alleen laten zien waar je apparaten zijn, maar je kunt ze ook vergrendelen om manipulatie te voorkomen, ze terugzetten naar de fabrieksinstellingen of een geluid afspelen om je te helpen ze op te sporen.

Een webpagina zoeken vanuit de adresbalk

De Safari-browser op de iPad heeft een ingebouwde zoekfunctie waarmee u specifieke woorden op een website kunt vinden. Typ in de adresbalk (waar u normaal gesproken een URL of een zoekterm typt) en zoek naar het gedeelte ‘Op deze pagina’ om exemplaren te zien van de tekst die u probeert te vinden. Nadat u de zoekopdracht hebt uitgevoerd, verschijnt er een balk onderaan de Safari-browser. Met deze balk kunt u door de tekstzoekovereenkomsten navigeren of naar andere tekst zoeken.