Skip to content

Problemen met camera’s oplossen

27 de juli de 2021
iStock 539217131 592330515f9b58f4c04692c8

Sommige cameraproblemen zijn complex en kunnen ertoe leiden dat uw camera naar een reparatiecentrum moet worden verzonden. Andere problemen zijn echter eenvoudig op te lossen, als u weet wat u moet doen.

Camera gaat niet aan

De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is de batterij. De batterij kan leeg raken, niet goed zijn geplaatst, geplaagd worden door vuile metalen contacten of defect raken. Controleer of de batterij volledig is opgeladen en dat het batterijcompartiment vrij is van vuil en deeltjes die de metalen contacten kunnen verstoren. Sommige camera’s gaan niet aan als de vergrendeling van het batterijcompartiment los zit, dus controleer de vergrendeling.

Camera neemt geen foto’s op

Selecteer een fotografiemodus met uw camera in plaats van een afspeelmodus of een videomodus. Als de batterij van uw camera bijna leeg is, kan de camera mogelijk geen foto’s maken, zelfs als het apparaat lijkt te werken. Bovendien, als het interne geheugengebied van uw camera of uw geheugenkaart vol is, neemt de camera geen foto’s meer op. Bij sommige camera’s kan met de interne software slechts een bepaald aantal foto’s worden vastgelegd op een enkele geheugenkaart, omdat de software elke foto nummert. Zodra de camera zijn limiet bereikt, worden er geen foto’s meer opgeslagen. (Dit probleem treedt eerder op wanneer een oudere camera wordt gekoppeld aan een nieuwe, grote geheugenkaart.)

LCD is leeg

Het LCD-scherm schoonmaken

Sommige camera’s bevatten een monitorknop waarmee het LCD-scherm aan en uit wordt gezet. Zorg ervoor dat u niet per ongeluk op deze knop hebt gedrukt. Als de energiebesparende modus van uw camera is ingeschakeld, wordt het LCD-scherm na een bepaalde periode van inactiviteit leeg. U kunt de tijdsduur voordat de camera naar de energiebesparende modus gaat verlengen, of u kunt de energiebesparende modus uitschakelen, via de menu’s van de camera. Het is ook mogelijk dat de camera is vergrendeld, waardoor het LCD-scherm leeg is. Om de camera te resetten, verwijdert u de batterij en geheugenkaart gedurende 10 minuten voordat u de camera opnieuw probeert in te schakelen.

LCD is moeilijk te zien

Bij sommige camera’s kunt u de helderheid van het LCD-scherm instellen, wat betekent dat het mogelijk is dat de helderheid van het LCD-scherm op de laagste stand staat, waardoor het LCD-scherm gedimd blijft. Stel de helderheid van het LCD-scherm opnieuw in via de menu’s van de camera.

Fotokwaliteit is slecht

Als je een slechte fotokwaliteit ervaart, is het geen gegeven dat het probleem bij de camera ligt. U kunt de fotokwaliteit verbeteren door betere verlichting, een goede kadrering, goede onderwerpen en een scherpe focus te gebruiken. Als je camera een kleine ingebouwde flitser heeft, kan het zijn dat je slechte resultaten krijgt in situaties met weinig licht. Overweeg om in de volautomatische modus te fotograferen, zodat de camera alle instellingen kan maken, zodat je de beste kans hebt om een ​​goed belichte foto te maken. Fotograferen met een hogere resolutie garandeert geen betere foto’s, maar het kan helpen. Zorg ervoor dat de lens schoon is, want vlekken of stof op de lens kunnen problemen met de beeldkwaliteit veroorzaken. Als je bij weinig licht fotografeert, gebruik dan een statief of gebruik de beeldstabilisatiefunctie van de camera om cameratrilling te verminderen. Probeer anders tegen een muur of deurkozijn te leunen om jezelf stabiel te houden en cameratrilling te voorkomen. Ten slotte werken sommige camera’s gewoon niet goed, vooral als het oudere modellen zijn die een keer of twee zijn gevallen. Overweeg om je camera-apparatuur te upgraden, als je deze al een paar jaar hebt en als de beeldkwaliteit plotseling achteruit gaat na een val.