Skip to content

Problemen met een defect luidsprekerkanaal oplossen

27 de juli de 2021
troubleshoot speaker channel 3135138 3033cc94501d4751b8b1f71e4c1f8a6d

Stereo- of meerkanaalssystemen hebben de neiging om op voorspelbare manieren te falen, dus het is logisch om een ​​consistente aanpak te volgen voor het oplossen van problemen. De onderstaande stappen helpen u operationele problemen te isoleren in een specifiek onderdeel of gebied waar het probleem begint.

Problemen met luidsprekerkanaal oplossen

 1. Controleer of het luidsprekerkanaal niet werkt met alle bronnen

  Als een luidsprekerkanaal niet kan worden afgespeeld, ongeacht de invoer, kunt u de probleembron met meer vertrouwen beperken tot een luidsprekerprobleem.

  Als het probleem zich bijvoorbeeld alleen voordoet bij dvd’s en niet bij een andere bron, zoals een radio of cd-speler, is het mogelijk dat de dvd-speler of de kabel waarmee deze op de ontvanger of versterker is aangesloten slecht is. Vervang die kabel door een nieuwe kabel of verwissel hem met een kabel waarvan bekend is dat hij goed is om te zien of dat werkt. Controleer of de balansregeling gecentreerd is en het volume hoog genoeg is om hoorbaar te zijn.

 2. Werk achteruit om te controleren op breuken of verbroken verbindingen

  Begin bij de luidspreker en ga in de richting van de ontvanger of versterker en controleer de hele lengte van de draad grondig op breuken of verbroken verbindingen. Er is niet veel kracht voor nodig om blijvende schade aan de meeste kabels te veroorzaken. Als u splitsingen tegenkomt, zorg er dan voor dat de splitsing een veilige, juiste verbinding in stand houdt. Als iets er twijfelachtig uitziet of als u niet zeker bent, vervangt u de luidsprekerkabel en controleert u het hele systeem opnieuw. Controleer of alle draden goed zijn aangesloten op de aansluitingen aan de achterkant van de ontvanger/versterker en de luidspreker. Controleer of er geen gerafelde uiteinden in aanraking komen met metalen onderdelen – zelfs één verdwaalde streng kan een probleem veroorzaken. Als de luidsprekerkabel in goede staat is, maar het kanaal in kwestie nog steeds niet werkt, dan zit het probleem waarschijnlijk in de ontvanger of versterker zelf. Het kan defect zijn, dus neem contact op met de fabrikant van het product voor garantie- of reparatieopties.

 3. Verwissel de rechter- en linkerkanaalluidsprekers

  Dit is een snelle en eenvoudige manier om te testen of een luidspreker echt slecht is of niet. Laten we bijvoorbeeld aannemen dat het rechterkanaal niet werkt wanneer het is aangesloten op de rechterluidspreker, maar dat het linkerkanaal prima werkt wanneer het is aangesloten op de linkerluidspreker. Nadat je ze hebt omgeschakeld, de linkerluidspreker op het rechterkanaal hebt geplaatst en vice versa, als het linkerkanaal plotseling niet werkt wanneer het is aangesloten op de rechterluidspreker, dan weet je dat het probleem bij de rechterluidspreker zelf ligt. Als na het wisselen het linkerkanaal wel werkt met de rechterkanaalspeaker, dan ligt het probleem niet aan de speaker. Het heeft te maken met iets anders in het stereosysteem – ofwel de luidsprekerdraden of de ontvanger of versterker.

  Voorbeeld van Klipsch 7.1-kanaals luidsprekerconfiguratie Diagram

  Klipsch 7.1-kanaals luidsprekeropstellingsschema Voorbeeld.

 4. Zorg ervoor dat de hardware niet defect is

  Elektronica kan op elk moment defect raken of uitvallen, vaak met weinig of geen waarschuwing. Als het vervangen van de kabel in de vorige stap de problemen niet oplost, ligt het probleem mogelijk bij de bron zelf. Verwissel het bronproduct voor een ander van hetzelfde type en sluit het aan op de originele ontvanger of versterker en luidsprekers. Als uit de nieuwe tests blijkt dat alle luidsprekerkanalen nu spelen zoals ze zouden moeten, dan weet je dat het niet de luidspreker is, maar het apparaat – tijd om op zoek te gaan naar een nieuw apparaat.

 5. Bekijk de gebruiksaanwijzing van elk apparaat

  Sommige apparaten vereisen mogelijk niet-standaard, niet-intuïtieve configuraties of ze kunnen “verborgen” problemen bevatten, zoals zekeringen of jumpers die moeten worden vervangen of opnieuw moeten worden geconfigureerd.