Skip to content

Problemen met het langzaam laden van pagina’s in Safari oplossen

15 de september de 2021
LaptopRocket 570c19c05f9b5814083525a4

Safari, samen met zowat elke andere browser, bevat nu DNS-prefetching, een functie die is ontworpen om surfen op het web een snellere ervaring te maken door alle links in een webpagina te bekijken en uw DNS-server te ondervragen om elke link naar zijn werkelijke IP adres. Wanneer DNS-prefetching goed werkt, kent uw browser tegen de tijd dat u een link op een website selecteert, het IP-adres al en is hij klaar om de gevraagde pagina te laden. Dit betekent zeer snelle reactietijden als u van pagina naar pagina gaat. Dus, hoe kan dit een slechte zaak zijn? Welnu, het blijkt dat DNS-prefetching enkele interessante nadelen kan hebben, hoewel alleen onder specifieke voorwaarden. Hoewel de meeste browsers nu DNS-prefetching hebben, gaan we ons concentreren op Safari, aangezien dit de toonaangevende browser voor de Mac is. Wanneer Safari een website laadt, wordt de pagina soms weergegeven en lijkt deze klaar voor u om de inhoud ervan te bekijken. Maar wanneer u omhoog of omlaag probeert te scrollen op de pagina of de muisaanwijzer verplaatst, krijgt u een draaiende cursor. Mogelijk merkt u dat het pictogram voor het vernieuwen van de browser ook nog steeds ronddraait. Dit alles geeft aan dat hoewel de pagina met succes is weergegeven, iets de browser verhindert om op uw behoeften te reageren. Er zijn een aantal mogelijke boosdoeners. De pagina kan fouten bevatten, de siteserver kan traag zijn of een extern deel van de pagina, zoals een advertentieservice van derden, is mogelijk niet beschikbaar. Dit soort problemen zijn meestal tijdelijk en zullen waarschijnlijk in korte tijd verdwijnen, van een paar minuten tot een paar dagen. Problemen met DNS-prefetching werken een beetje anders. Ze zijn meestal van invloed op dezelfde website wanneer u deze voor het eerst bezoekt in een Safari-browsersessie. Misschien bezoekt u de site in de vroege ochtend en merkt u dat deze extreem traag reageert. Kom een ​​uur later terug, en alles is goed. De volgende dag herhaalt hetzelfde patroon zich. Je eerste bezoek gaat langzaam, heel langzaam; eventuele volgende bezoeken die dag zijn prima.

Wat gebeurt er met DNS-prefetching?

In ons voorbeeld hierboven, wanneer u ’s ochtends als eerste naar de website gaat, maakt Safari van de gelegenheid gebruik om DNS-query’s te verzenden voor elke link die het op de pagina ziet. Afhankelijk van de pagina die u laadt, kunnen het een paar zoekopdrachten zijn of duizenden, vooral als het een website is met veel gebruikersreacties of als u een bepaald forum bezoekt. Het probleem is niet zozeer dat Safari tonnen DNS-query’s verzendt, maar dat sommige oudere thuisnetwerkrouters de verzoekbelasting niet aankunnen, of dat het DNS-systeem van uw ISP te klein is voor verzoeken of een combinatie van beide. Er zijn twee eenvoudige methoden om problemen met DNS-prefetching-prestaties op te lossen en op te lossen. We gaan je door beide methoden leiden.

Wijzig uw DNS-serviceprovider

De eerste methode is om uw DNS-serviceprovider te wijzigen. Veel mensen gebruiken de DNS-instellingen die hun ISP hen opdraagt, maar over het algemeen kunt u elke gewenste DNS-serviceprovider gebruiken. In onze ervaring is de DNS-service van onze lokale ISP behoorlijk slecht. Het wisselen van dienstverlener was een goede zet van ons; het kan voor jou ook een goede zet zijn. U kunt uw huidige DNS-provider testen aan de hand van de instructies in een online handleiding. Als u na het controleren van uw DNS-service besluit naar een andere te gaan, is de voor de hand liggende vraag welke? U kunt OpenDNS of Google Public DNS proberen, twee populaire en gratis DNS-serviceproviders, maar als u het niet erg vindt om een ​​beetje te tweaken, kunt u een handleiding gebruiken om verschillende DNS-serviceproviders te testen om te zien welke het beste voor u is. Nadat je een DNS-provider hebt gekozen om te gebruiken, kun je de DNS-instellingen van je Mac wijzigen. Nadat u bent overgestapt naar een andere DNS-provider, sluit u Safari af. Start Safari opnieuw en probeer vervolgens de website die herhaaldelijke problemen veroorzaakte. Als de site nu goed laadt, en Safari blijft responsief, dan ben je helemaal klaar; het probleem lag bij de DNS-provider. Om dubbel zeker te zijn, probeert u dezelfde website opnieuw te laden nadat u uw Mac hebt afgesloten en opnieuw hebt opgestart. Als alles nog werkt, ben je klaar. Zo niet, dan ligt het probleem waarschijnlijk ergens anders. Je kunt terugkeren naar je eerdere DNS-instellingen, of de nieuwe laten staan, vooral als je bent overgestapt naar een van de DNS-providers die we hierboven hebben voorgesteld; beide werken erg goed.

DNS-prefetch van Safari uitschakelen

Als u nog steeds problemen ondervindt, kunt u deze oplossen door die website nooit meer te bezoeken of door DNS-prefetching uit te schakelen. Het zou leuk zijn als DNS-prefetching een voorkeursinstelling was in Safari. Het zou nog leuker zijn als je prefetching per site zou kunnen uitschakelen. Maar aangezien geen van deze opties momenteel beschikbaar is, moeten we een andere benadering gebruiken om de functie uit te schakelen.

 1. Launch Terminal, gelegen op /Toepassingen/Hulpprogramma’s.

 2. Typ of kopieer/plak in het geopende Terminal-venster de volgende opdracht: defaults write com.apple.safari WebKitDNSPrefetchingEnabled -boolean false

  type=”code”>

 3. druk op Binnenkomen of Opbrengst.

 4. U kunt dan stoppen Terminal.

Afsluiten en opnieuw starten Safari, en ga dan opnieuw naar de website die de problemen veroorzaakte. Het zou nu goed moeten werken. Het probleem was waarschijnlijk een oudere router in uw thuisnetwerk. Als u ooit de router vervangt, of als de fabrikant van de router een firmware-upgrade aanbiedt die het probleem oplost, moet u DNS-prefetching weer inschakelen. Hier is hoe.

 1. Launch Terminal.

 2. Voer in het Terminal-venster de volgende opdracht in: defaults write com.apple.safari WebKitDNSPrefetchingEnabled

  type=”code”>

 3. druk op Binnenkomen of Opbrengst.

 4. U kunt dan stoppen Terminal.

Dat is het; je zou helemaal klaar moeten zijn. Op de lange termijn ben je meestal beter af als DNS-prefetching is ingeschakeld. Maar als u regelmatig een website bezoekt die problemen heeft, kan het uitschakelen van DNS-prefetching het dagelijkse bezoek aangenamer maken.