Skip to content

Problemen met piepcodes oplossen

13 de juli de 2021
beep beep on window 95696791 5862819d3df78ce2c313b365

Maakt uw computer een piepend geluid bij het opstarten… en start dan niet echt op? Nee, je bent niet gek, je computer piept echt en het geluid kan afkomstig zijn van binnen uw computer, niet uw luidsprekers. Deze pieptonen worden piepcodes genoemd en worden gebruikt door het BIOS (de software die uw computerhardware uitvoert) tijdens de POST (een eerste test om te controleren of uw computer in orde is om te starten) om bepaalde initiële systeemfouten te melden. Als u piepcodes hoort nadat u uw computer hebt aangezet, betekent dit meestal dat het moederbord een probleem heeft ondervonden voordat het enige vorm van foutinformatie naar de monitor kon verzenden. Het piepen is dan een manier om een ​​probleem aan u door te geven wanneer de computer geen juiste fout op het scherm kan weergeven.

Volg de onderstaande stappen om te bepalen welk computerprobleem de piepcode vertegenwoordigt. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u aan de slag om het probleem op te lossen.

Problemen met piepcodes oplossen

Uitzoeken waarom uw computer piepgeluiden maakt, duurt slechts 10 tot 15 minuten. Het oplossen van dat probleem dat u identificeert, is een andere taak en kan enkele minuten tot uren duren, afhankelijk van wat het probleem uiteindelijk is.

 1. Schakel de computer in of start deze opnieuw op als deze al is ingeschakeld.

 2. Luister heel goed naar de piepcodes die klinken wanneer de computer begint op te starten. Start uw computer opnieuw op als u de pieptoon opnieuw moet horen. Je gaat waarschijnlijk niet het probleem dat je hebt erger maken door een paar keer opnieuw op te starten.

 3. Schrijf op, op een manier die voor u logisch is, hoe de piepjes klinken. Let goed op het aantal pieptonen, of de pieptonen lang of kort zijn (of allemaal even lang) en of het piepen herhaald wordt of niet. Er is een groot verschil tussen een “piep-piep-piep” piepcode en een “piep-piep” piepcode. Ik weet dat dit misschien allemaal een beetje gek lijkt, maar dit is belangrijke informatie die zal helpen bepalen welk probleem de piepcodes vertegenwoordigen. Als u dit verkeerd begrijpt, probeert u een probleem op te lossen dat uw computer niet heeft en negeert u het echte probleem.

 4. Vervolgens moet u uitzoeken welk bedrijf de BIOS-chip op het moederbord van uw computer heeft gemaakt. Helaas is de computerindustrie het nooit eens geworden over een uniforme manier om met piepjes te communiceren, dus het is belangrijk om dit goed te doen. De eenvoudigste manier om dit te achterhalen is door een van deze gratis hulpprogramma’s voor systeeminformatie te installeren, die u moeten vertellen of uw BIOS is gemaakt door AMI, Award, Phoenix of een ander bedrijf. Als dat niet werkt, kunt u uw computer openen en een kijkje nemen in de eigenlijke BIOS-chip op het moederbord van uw computer, waarop de bedrijfsnaam op of ernaast moet staan. Uw computermaker is niet dezelfde als de BIOS-maker en uw moederbordmaker is niet noodzakelijk dezelfde als de BIOS-maker, dus ga er niet vanuit dat u het juiste antwoord op deze vraag al weet.

 5. Nu u de BIOS-fabrikant kent, kiest u de onderstaande gids voor probleemoplossing op basis van die informatie:

  • Problemen met AMI-piepcodes oplossen (AMIBIOS)
  • Problemen met Award-piepcodes oplossen (AwardBIOS)
  • Phoenix piepcode probleemoplossing (PhoenixBIOS)
 6. Met behulp van de piepcode-informatie die specifiek is voor die BIOS-makers in die artikelen, kun je precies achterhalen wat er mis is dat de piep veroorzaakt, of het nu een RAM-probleem is, een videokaartprobleem of een ander hardwareprobleem.

Meer hulp met piepcodes

Sommige computers, ook al hebben ze BIOS-firmware gemaakt door een bepaald bedrijf, zoals AMI of Award, passen hun piep-naar-probleemtaal verder aan, wat dit proces een beetje frustrerend maakt. Als je denkt dat dit het geval is, of je je gewoon zorgen maakt dat dit het geval zou kunnen zijn, publiceert bijna elke computermaker zijn lijst met piepcodes in zijn gebruikershandleidingen, die je waarschijnlijk online kunt vinden. Zie Technische ondersteuningsinformatie vinden als u hulp nodig heeft bij het online opgraven van de handleiding van uw computer.