Skip to content

Problemen met SD-geheugenkaarten oplossen

22 de juni de 2021
SD memory card troubleshooting 569019405f9b58eba48b6e78 5c76b6f0c9e77c0001d19c50

Hoewel steeds meer digitale camera’s een intern geheugen hebben, investeren bijna alle fotografen in geheugenkaarten om hun foto’s op te slaan. Op geheugenkaarten, die doorgaans iets groter zijn dan een postzegel, kunnen honderden of duizenden foto’s worden opgeslagen. Bijgevolg kan elk probleem met de geheugenkaart een ramp zijn – niemand wil al zijn foto’s kwijtraken. Gebruik deze tips om problemen met uw SD- en SDHC-geheugenkaart op te lossen.

Computer leest de kaart niet Read

Zorg ervoor dat uw computer het formaat en type geheugenkaart dat u gebruikt ondersteunt. Sommige oudere computers kunnen bijvoorbeeld alleen SD-kaarten lezen die kleiner zijn dan 2 GB. Veel SDHC-kaarten zijn echter 4 GB of groter. Mogelijk kunt u uw computer upgraden naar SDHC-compatibel met een firmware-upgrade; neem contact op met de fabrikant van uw computer.

Foutmelding ‘Kaart is tegen schrijven beveiligd’

SD- en SDHC-kaarten bevatten “lock”-schakelaars aan de linkerkant van de kaart (vanaf de voorkant gezien). Als de schakelaar in de onderste/onderste positie staat, is de kaart vergrendeld en beveiligd tegen schrijven, wat betekent dat er geen nieuwe gegevens naar de kaart kunnen worden geschreven. Schuif de schakelaar omhoog om de kaart te “ontgrendelen”.

Eén geheugenkaart werkt langzamer dan andere

Elke geheugenkaart heeft een snelheidsclassificatie en een classificatie. De snelheidsclassificatie verwijst naar de maximale overdrachtssnelheid voor gegevens, terwijl de classificatie verwijst naar de minimale overdrachtssnelheid. Controleer uw kaarten en hun classificaties, en u zult waarschijnlijk ontdekken dat ze verschillende snelheidsclassificaties of classificaties hebben. Meestal voor algemene fotografie zal een langzamere, oudere geheugenkaart geen problemen opleveren. Als u echter HD-video opneemt of een continu-opnamemodus gebruikt, kan een langzamere geheugenkaart de gegevens mogelijk niet snel genoeg opnemen, waardoor een video wordt afgebroken of foto’s verloren gaan. Probeer een snelle geheugenkaart te gebruiken voor HD-video.

Herstel verwijderde of ontbrekende bestanden

Als de geheugenkaart goed werkt, maar u bepaalde fotobestanden niet kunt vinden of openen, kunt u commerciële software gebruiken om te proberen de foto’s te herstellen, of u kunt de SD-geheugenkaart naar een computer- of camerareparatiecentrum brengen. kan de foto’s mogelijk herstellen. Als uw computer of camera de kaart niet kan lezen, is een reparatiecentrum uw enige optie.

Problemen met de geheugenkaartlezer

Als u uw SD-geheugenkaart in een computerlezer hebt geplaatst, moet u voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat u geen fout maakt die u uw foto’s kan kosten. Wanneer u bijvoorbeeld foto’s van de SD-geheugenkaart verwijdert via de geheugenkaartlezer van uw computer, worden de foto’s permanent verwijderd; ze gaan niet naar de Prullenbak van de computer. Wees dus voorzichtig voordat u foto’s van de SD-geheugenkaart verwijdert met behulp van de geheugenkaartlezer van uw computer.

SD-geheugenkaarten formatteren

Beslissen om te formatteren vereist een beetje nadenken. Als u weet dat de kaart foto’s bevat, wilt u deze niet formatteren, omdat bij het formatteren alle gegevens van de geheugenkaart worden gewist. Als je dit bericht ontvangt op een geheugenkaart die je eerder hebt gebruikt en waarop je foto’s hebt opgeslagen, is de kaart of camera mogelijk defect. Het kan ook zijn dat de SD-geheugenkaart in een andere camera is geformatteerd en dat uw camera deze niet kan lezen. Als de geheugenkaart nieuw is en geen foto’s bevat, kunt u de geheugenkaart zonder zorgen formatteren.

De computer leest de kaart niet Read

Als u uw geheugenkaart van een sleuf in een computer naar een printer verplaatst naar de camera en overal waar u de geheugenkaart gebruikt, kunt u de metalen contactpunten op de kaart mogelijk beschadigen of vuil maken. Zorg ervoor dat de contacten niet bedekt zijn met vuil en dat er geen krassen op zitten, waardoor de SD-geheugenkaart onleesbaar kan worden.