Skip to content

Problemen oplossen als u geen draadloze verbinding heeft

21 de juli de 2021
GettyImages 896318654 5bace40046e0fb002520ba65

In dit artikel wordt uitgelegd wat u moet doen als uw Wi-Fi niet meer werkt, en wordt beschreven hoe u veelvoorkomende problemen met draadloze verbindingen met elk apparaat kunt oplossen.

Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld op het apparaat

Op sommige apparaten kunnen draadloze mogelijkheden worden in- en uitgeschakeld via een fysieke schakelaar aan de rand van het apparaat. Tegelijkertijd kun je op de meeste apparaten wifi in- en uitschakelen via de software. Controleer eerst beide gebieden, want dat bespaart u tijd bij het oplossen van problemen als de draadloze verbinding gewoon wordt uitgeschakeld.

Controleer de wifi-schakelaar

Als je een laptop gebruikt, zoek dan naar een hardwareschakelaar of speciale functietoets waarmee je de draadloze radio aan en uit kunt zetten. Het is relatief eenvoudig om het per ongeluk om te draaien, of misschien heb je het expres gedaan en ben je het vergeten. Hoe dan ook, schakel deze schakelaar in of druk op die functietoets om te zien of dit het geval is. Als u een draadloze USB-netwerkadapter gebruikt, controleert u of deze correct is aangesloten. Probeer een andere USB-poort om er zeker van te zijn dat de poort niet de schuldige is.

Schakel wifi in de Instellingen in

Een andere plek om te kijken is in de instellingen van het apparaat. Mogelijk moet u dit op uw telefoon, desktop, laptop, Xbox of andere apparaten doen. Alles wat wifi kan in- en uitschakelen, heeft een optie om dit te doen. Zoek bijvoorbeeld in Windows in het Configuratiescherm naar de Energiebeheer instellen en kiezen Geavanceerde energie-instellingen wijzigen om ervoor te zorgen dat Instellingen draadloze adapter optie is niet ingesteld op een “energiebesparende” modus. Alles behalve maximale prestaties kan een negatieve invloed hebben op de prestaties van de adapter en de verbinding. Controleer ook op een uitgeschakelde draadloze adapter in de lijst met netwerkverbindingen in het Configuratiescherm. Om dat te doen, voert u de controle netverbindingen commando in Uitvoeren of Opdrachtprompt en controleer op eventuele rode netwerken die daar worden vermeld. Een andere plaats waar systeeminstellingen ervoor kunnen zorgen dat er geen Wi-Fi-verbinding is, is als de draadloze adapter is uitgeschakeld in Apparaatbeheer. U kunt het apparaat eenvoudig weer inschakelen als dat de oorzaak van het probleem is. Als u een iPhone, iPad of Android-apparaat heeft waarop geen draadloze verbinding wordt weergegeven, opent u de Instellingen app, en vind de Wifi keuze. Zorg ervoor dat de wifi-instelling is ingeschakeld (deze is groen wanneer ingeschakeld op iOS en blauw op de meeste Android-apparaten).

Ga dichter bij de router

Ramen, muren, meubels, draadloze telefoons, metalen voorwerpen en andere obstakels kunnen de sterkte van het draadloze signaal beïnvloeden. Uit een door Cisco geciteerd onderzoek bleek dat microgolven de gegevensdoorvoer met maar liefst 64 procent kunnen verslechteren en dat videocamera’s en analoge telefoons de doorvoer met 100 procent kunnen verminderen, wat betekent dat er helemaal geen gegevensverbinding is. Als je kunt, ga dan dichter bij de draadloze signaalbron staan. Als je dit probeert en merkt dat de draadloze verbinding prima werkt, elimineer dan de interferenties of verplaats de router strategisch ergens anders, bijvoorbeeld naar een meer centrale locatie. Enkele andere opties die afstandsproblemen met de router kunnen verminderen, zijn de aanschaf van een wifi-repeater, het installeren van een mesh wifi-netwerksysteem of het upgraden naar een krachtigere router.

Herstart of reset de router

Opnieuw opstarten en resetten zijn twee verschillende dingen, maar beide kunnen van pas komen als je netwerkproblemen hebt of slechte wifi-prestaties. Als je wifi-router al een tijdje niet is uitgeschakeld, probeer dan de router opnieuw op te starten om alles wat de hik zou kunnen veroorzaken weg te spoelen. Dit is iets om te proberen als het probleem met de netwerkverbinding sporadisch optreedt of na een zware belasting (zoals Netflix-streaming). Als het opnieuw opstarten van de router het probleem niet oplost, probeer dan de software van de router te resetten om de fabrieksinstellingen te herstellen. Hiermee worden de aanpassingen die u mogelijk hebt aangebracht, zoals het wifi-wachtwoord en andere instellingen, permanent gewist.

Controleer de SSID en het wachtwoord

De SSID is de naam van het wifi-netwerk. Normaal gesproken wordt deze naam opgeslagen op elk apparaat dat er eerder mee verbonden was, maar als het niet langer wordt opgeslagen, zullen uw telefoon of andere draadloze apparaten er niet automatisch verbinding mee maken. Controleer de SSID waarmee het apparaat verbinding probeert te maken en zorg ervoor dat deze de juiste is voor het netwerk waartoe u toegang nodig hebt. Als de SSID voor het netwerk op uw school bijvoorbeeld ‘SchoolGuest’ wordt genoemd, moet u ervoor zorgen dat u die SSID uit de lijst kiest en niet een andere waartoe u geen toegang hebt. Sommige SSID’s zijn verborgen, dus als dat het geval is, moet u de SSID-informatie handmatig invoeren, in plaats van deze alleen te selecteren uit een lijst met beschikbare netwerken. De SSID is slechts een deel van wat nodig is om verbinding te maken met een netwerk. Als de verbinding mislukt wanneer u het probeert, en u weet dat de SSID juist is, controleert u het wachtwoord nogmaals om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met het wachtwoord dat op de router is geconfigureerd. Mogelijk moet u hiervoor contact opnemen met de netwerkbeheerder. Als je de router reset, is wifi mogelijk niet meer ingeschakeld. In dat geval moet je hem weer inschakelen. Als de resetrouter is Wi-Fi uitzendt, gebruikt het niet langer de vorige SSID die u gebruikte.

Controleer de DHCP-instellingen van het apparaat

De meeste draadloze routers zijn ingesteld als DHCP-servers, waardoor computers en andere clientapparaten verbinding kunnen maken met het netwerk, zodat hun IP-adressen niet handmatig hoeven te worden ingesteld. Controleer de TCP/IP-instellingen van uw draadloze netwerkadapter om er zeker van te zijn dat uw adapter automatisch instellingen verkrijgt van de DHCP-server. Als het niet automatisch een adres krijgt, gebruikt het waarschijnlijk een statisch IP-adres, wat problemen kan veroorzaken als het netwerk niet op die manier is ingesteld. U kunt dit in Windows doen door de controle netverbindingen opdrachtregelopdracht via Uitvoeren of Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op de draadloze netwerkadapter en voer de eigenschappen in en vervolgens IPv4- of IPv6-opties om te controleren hoe het IP-adres wordt verkregen. Vergelijkbare stappen kunnen worden genomen op een iPhone of iPad via de Instellingen app in de Wifi opties. Druk op (ik) naast het netwerk dat het probleem met de draadloze verbinding ondervindt, en zorg ervoor dat de IP configureren optie correct is ingesteld, met automatisch gekozen als het DHCP zou moeten gebruiken, of Handleiding als dat nodig is. Open voor een Android de Instellingen > Wifi menu en tik vervolgens op de netwerknaam. Gebruik de Bewerk link daar om de geavanceerde instellingen te vinden die DHCP en statische adressen beheren.

Werk de netwerkstuurprogramma’s en het besturingssysteem bij

Problemen met apparaatstuurprogramma’s kunnen ook problemen met netwerkverbindingen veroorzaken: het netwerkstuurprogramma is mogelijk verouderd, een nieuw stuurprogramma veroorzaakt problemen of de draadloze router is onlangs geüpgraded. Voer eerst een systeemupdate uit. Gebruik in Windows Windows Update om de nodige fixes of updates te downloaden en te installeren, zowel voor het besturingssysteem als voor eventuele netwerkadapters. Bezoek ook de website van de fabrikant voor uw netwerkadapter en controleer of er updates beschikbaar zijn. Een gemakkelijke manier om de meeste netwerkstuurprogramma’s bij te werken, is met een gratis hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma’s.

Laat de computer de verbinding herstellen

Windows kan draadloze problemen voor u repareren of aanvullende probleemoplossing bieden. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het netwerkverbindingspictogram in de taakbalk en kies Diagnostiseren, Reparatie, of Diagnose en reparatie, afhankelijk van uw versie van Windows. Als je zo’n optie niet ziet, open Controlepaneel en zoek naar Netwerkcentrum of Netwerk connecties, of uitvoeren controle netverbindingen van Uitvoeren of Opdrachtprompt om de lijst met netwerkverbindingen te vinden, waarvan er één voor de wifi-adapter moet zijn. Klik er met de rechtermuisknop op en kies een reparatieoptie. Andere veelvoorkomende soorten wifi-problemen, met name voor externe medewerkers, zijn onder meer wegvallende signalen en onregelmatige verbindingen, een geldige draadloze verbinding maar geen internetverbinding, en draadloze en internetverbinding maar geen VPN-toegang.