Skip to content

Problemen oplossen en oplossen van een DLL-probleem veroorzaakt door een hardwareprobleem

6 de augustus de 2021
close up of wires connected to laptop 629360453 5720f4b15f9b58857d48c176

Fouten met DLL-bestanden worden meestal veroorzaakt door een probleem in de softwarewereld: het bestand is verwijderd, een virus heeft het bestand geïnfecteerd, enz. Soms is de onderliggende oorzaak van een DLL-fout echter hardwaregerelateerd. Als u vermoedt dat dit het geval is met uw DLL-probleem, is de oorzaak van uw probleem net iets moeilijker te vinden en waarschijnlijk duurder om op te lossen. Deze stappen mogen alleen worden gevolgd na het oplossen van de DLL-fout als een softwareprobleem, een waarschijnlijker scenario. U kunt een gids voor probleemoplossing voor uw specifieke DLL-fout vinden door naar die fout te zoeken in de zoekbalk op deze pagina.

Vereiste tijd: Het oplossen van een DLL-fout met een hardware-hoofdoorzaak kan enkele uren duren

Een DLL-probleem oplossen dat wordt veroorzaakt door een onbekend hardwareprobleem

 1. Heb je zojuist een stuk hardware geïnstalleerd of verwijderd? Als dit het geval is, is de kans groot dat de DLL-fout die u ziet, verband houdt met deze hardwarewijziging. Afhankelijk van de hardwarewijzigingen die u hebt aangebracht, volgen hier enkele voorgestelde oplossingen:

  • Maak de hardware-installatie of verwijdering ongedaan.
  • Vervang de hardwarecomponent door een waarvan u weet dat deze correct werkt.
  • Werk de firmware van het hardwareapparaat bij.
  • Zorg ervoor dat de hardware op de hardwarecompatibiliteitslijst staat.
  • Neem contact op met de fabrikant voor ondersteuningsinformatie.
 2. Test het geheugen van uw computer. Een veel voorkomend resultaat van een defecte geheugenmodule is het plotseling verschijnen van een of meer DLL-fouten. Vervang het geheugen in uw pc als uw tests enig probleem aantonen.

 3. Test uw harde schijf. Elk DLL-bestand dat zich op een defect deel van een harde schijf bevindt, raakt beschadigd of verdwijnt volledig, wat onder andere DLL-fouten veroorzaakt. Vervang de harde schijf als uw tests een fysiek probleem met de schijf aantonen.

 4. Wis de CMOS. Als u het BIOS-geheugen op uw moederbord wist, worden de BIOS-instellingen teruggezet naar hun standaardniveaus. Een verkeerd geconfigureerd BIOS kan problemen met uw hardware veroorzaken en een DLL-fout veroorzaken. Als het wissen van de CMOS de DLL-fout wel verhelpt, zorg er dan voor dat alle wijzigingen die u aanbrengt in het BIOS één voor één worden voltooid, zodat als de fout terugkeert, u weet welke wijziging het probleem heeft veroorzaakt.

 5. Werk uw BIOS bij. In sommige gevallen kan een verouderd BIOS een hardware-incompatibiliteit veroorzaken die een DLL-fout kan genereren zoals degene die u ziet.

 6. Start uw computer alleen met essentiële hardware. Het doel hier is om zoveel mogelijk hardware te verwijderen met behoud van uw vermogen om te testen op de DLL-fout. Als u niet langer de DLL-fout hebt terwijl alleen essentiële hardware is geïnstalleerd, gaat u verder met stap 7. Als u nog steeds de DLL-fout ontvangt, gaat u verder met stap 8. In het algemeen is essentiële hardware in dit geval het moederbord, de CPU , RAM, videokaart, primaire harde schijf, monitor, toetsenbord en muis. Sla deze stap niet over. Als u weet welke hardware de DLL-fout wel of niet veroorzaakt, bespaart u tijd en geld bij het vervangen van hardware.

 7. Installeer elk stuk hardware dat u in stap 6 hebt verwijderd, stuk voor stuk opnieuw en test na elke installatie. Aangezien u de DLL-fout niet meer ziet terwijl alleen de essentiële hardware is geïnstalleerd, veroorzaakt een van de hardwarecomponenten die u hebt verwijderd het DLL-probleem. Door elk apparaat opnieuw op uw pc te installeren en elke keer te testen, zult u uiteindelijk de hardware vinden die de oorzaak is van het DLL-probleem. Vervang de defecte hardware zodra u deze hebt geïdentificeerd. De bovenstaande hardware-installatievideo’s zouden van pas kunnen komen als u uw hardware opnieuw installeert.

 8. Vervang elk stuk essentiële hardware in uw computer door een identiek of gelijkwaardig reserveonderdeel (waarvan u weet dat het werkt), één component tegelijk, om te bepalen welk stuk hardware de DLL-fout veroorzaakt. Test op de DLL-fout na elke hardwarevervanging om te bepalen welk onderdeel defect is.

 9. Tot slot, als al het andere faalt, moet u professionele hulp zoeken bij een computerreparatieservice of bij de technische ondersteuning van uw computerfabrikant. Als u geen werkende reserveonderdelen hebt om in en uit te wisselen, weet u helaas niet welk onderdeel van uw essentiële pc-hardware defect is en de DLL-fout veroorzaakt. In deze gevallen heeft u weinig andere keus dan te vertrouwen op de hulp van personen of bedrijven die over deze middelen beschikken.

Meer hulp nodig?

Als u dit door hardware veroorzaakte DLL-probleem niet zelf wilt oplossen, raadpleegt u Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.