Skip to content

Processoren vergelijken

11 de juli de 2021
GettyImages 1267327938 9ef02a201e234ef2be0dba9f2ad90205

Een moderne processor, of CPU, is ongelooflijk complex. Het bevat meerdere processorkernen en toegevoegde functies, zoals geïntegreerde grafische afbeeldingen of een speciale AI-co-processor. Directe vergelijkingen zijn uitdagend, maar niet onmogelijk. In dit artikel leert u hoe u processors op elk apparaat kunt vergelijken.

Hoe vergelijk ik verschillende processors?

Hier is waar u op moet letten bij het vergelijken van processors. Deze punten zijn gerangschikt van meest naar minst belangrijk.

 1. Bezoek de resultatendatabase van Geekbench 5 en zoek naar de exacte naam van elke processor die u overweegt. U kunt ook zoeken op de naam van de laptop, tablet, smartphone of andere apparaten die u zoekt. De Geekbench 5-browser toont benchmarkresultaten van gebruikers die de benchmark op die processor of dat apparaat hebben uitgevoerd. Hogere cijfers zijn beter.

 2. Vergelijk het aantal cores van elke processor. Moderne processors hebben bijna altijd meerdere kernen, maar kunnen variëren van twee tot tientallen. De meeste processors in de huidige laptops, tablets en telefoons hebben vier tot acht cores. Hoe meer hoe beter. Veel processors vermelden “hyperthreading” of “threads”. Een processor met meerdere threads kan functioneren als een processor met meer cores dan er fysiek zijn. Het is een belangrijke functie, vooral op processors die zijn ontworpen voor pc’s, maar de prestatiewinst is niet gelijk aan extra fysieke kernen. Houd de kerntelling in de gaten in plaats van de draadtelling.

 3. Bepaal hoe nieuw elke processor is in het assortiment van de fabrikant. Bedrijven zoals AMD, Intel en Qualcomm groeperen processors in generaties. Ze zijn meestal gekoppeld aan een nummer zoals de Intel 10e generatie Core, AMD Ryzen 5000 of Qualcomm Snapdragon 865. De nieuwste processors van een bedrijf, met de hoogste aantallen, zijn bijna altijd de beste. Apple komt zelfs in het spel met zijn nieuwe lijn processors, te beginnen met de M1.

 4. Zoek naar het productieproces waarop de processor is gebouwd. De industrie gebruikt termen als ‘7-nanometerknooppunt’, vaak afgekort tot ‘7nm’, als steno. Een lager aantal is beter. Een processor geproduceerd op een 5nm-knooppunt is doorgaans efficiënter dan een op een 10nm-knooppunt. Een ‘nanometerknooppunt’ of ’technologieknooppunt’, uitgedrukt in nanometers, beschrijft ruwweg hoe klein de structuren in een processor kunnen zijn wanneer ze met dat productieproces worden gebouwd. Zie het als pixels in een scherm: kleinere pixels betekenen meer pixels in dezelfde ruimte en een scherper, beter gedefinieerd beeld.

 5. Overweeg extra functies in de processor. Velen bevatten geïntegreerde grafische afbeeldingen, die in de beste gevallen de meeste moderne games aankunnen. Sommige nieuwe processors hebben ook een AI-co-processor om applicaties die AI-algoritmen gebruiken te versnellen. In de meeste gevallen is het beter om deze functies te hebben dan niet.

Hoe weet ik welke processor beter is?

Hier is een korte samenvatting van de informatie waar u op moet letten bij het vergelijken van processors.

 • Wat is het Geekbench 5-benchmarkresultaat van de processor? Hoger is beter.
 • Hoeveel cores heeft de processor? Meer is beter.
 • Hoe recent is de processor geïntroduceerd? Nieuwer is beter.
 • Op welk productieproces is de processor gebouwd? Kleiner is beter.
 • Welke extra functies heeft de processor? Meer is beter.

Als je geluk hebt, zal dit leiden tot een duidelijk antwoord. Als u echter een gelijkspel lijkt te hebben, is onze aanbeveling eenvoudig: koop het apparaat, niet de processor. Een snelle processor is belangrijk, maar heb je niet veel aan als er in een laptop functies ontbreken die je nodig hebt of een smartphone met een tegenvallend beeldscherm.

Wat te negeren bij het vergelijken van processors

Niet elke specificatie is van toepassing bij het vergelijken van processors. Overweeg om de volgende informatie opzij te zetten tijdens uw zoektocht.

 • Kloksnelheid: dit was de heilige graal van de processorprestaties in 2001, maar vandaag de dag heeft het niet veel nut meer. Verschillende processors leveren een significant andere prestatie bij een bepaalde kloksnelheid (dit wordt “per klokprestatie” genoemd). Ook kunnen de meest veeleisende moderne apps meerdere cores tegelijk gebruiken, waardoor het aantal cores belangrijker is dan de kloksnelheid.
 • Basisklok en maximale “turbo” of “boost” klok: De meeste moderne processors werken niet op een enkele, vaste kloksnelheid, maar variëren in kloksnelheid afhankelijk van het gebruik. Deze specificaties zouden in theorie nuttig moeten zijn, maar de resultaten in de praktijk variëren te veel om een ​​betrouwbare specificatie te zijn.
 • Cache: een grote cache kan de prestaties van een processor verbeteren, maar alleen in bepaalde situaties, en de meeste moderne processors vergroten de cachegrootte in combinatie met andere specificaties.
 • Ondersteuning voor geheugen (RAM): ondersteuning voor sneller RAM kan nuttig zijn, maar het is geen nauwkeurige maatstaf voor de algehele prestaties van een processor of apparaat. Ook wordt dit met cache meestal verbeterd in combinatie met andere specificaties.
 • Maximale bedrijfstemperatuur: dit biedt weinig nuttige informatie over de prestaties van een processor of hoe efficiënt de processor in de praktijk zal zijn.
 • TDP (Thermal Design Power): TDP begeleidt bedrijven bij het maken van apparaten die processors gebruiken bij het ontwerpen van het koelsysteem van het apparaat, maar het is niet handig voor consumenten.

Waar kan ik processorspecificaties vinden?

Het vergelijken van processors kan moeilijk zijn omdat elke processor complex is en betrouwbare informatie over processors moeilijk te vinden is. De meeste beoordelingen van laptops, tablets en smartphones zullen het hebben over het aantal cores of benchmarkresultaten van een processor, maar laten andere, meer genuanceerde informatie weg. Hier kunt u terecht voor gedetailleerde, nauwkeurige informatie over moderne processors.

 • Intel ARK: Intel’s officiële specificaties vertellen je alles wat je moet weten en nog veel meer.
 • AMD processorspecificaties: AMD’s officiële specificaties zijn niet zo overzichtelijk maar wel even waardevol als die van Intel.
 • Qualcomm Snapdragon-specificaties: Qualcomm publiceert specificaties van zijn processors, te vinden in de meeste Android-telefoons, hoewel ze moeilijk te navigeren zijn.
 • NotebookCheck Mobile Processors-lijst: NotebookCheck is een uitstekende bron van derden voor gedetailleerde processorspecificaties.