Skip to content

PS5-diefstallen gaan ‘Grand Theft Auto’

23 de juni de 2021
GettyImages 183360882 de7a176c859b438bacb55888145783cf
  • Criminele bendes in Engeland stelen consoles van rijdende vrachtwagens.
  • Amazon-klanten melden dat ze items zoals airfryers krijgen in plaats van de PS5 die ze hebben besteld.
  • Beveiligingsexperts adviseren fabrikanten en retailers om hun spel op te voeren.

PS5-consoles zijn nu zo’n hot item dat dieven er alles aan doen, van ze wegrukken van het verplaatsen van vrachtwagens tot ze stelen van Amazon-pakketten. De nieuwe consoles zijn zo schaars dat scalpers zelfs speciale software gebruiken om ze online te kopen voor wederverkoop. Het naderende vakantieseizoen betekent dat de PS5 van $ 399 een populair cadeau-item is, maar sommige dieven verpesten het geroezemoes voor potentiële gamers. “Het is duidelijk dat ze van plan zijn de consoles voor contant geld te verkopen – dat is wat er gebeurt als er veelgevraagde items worden gestolen”, zei Lauren R. Shapiro, universitair hoofddocent aan het John Jay College of Criminal Justice, in een e-mailinterview. “Georganiseerde winkeldieven krijgen meestal een lijst met items die klanten willen, en vervolgens worden winkeldieven naar winkels gestuurd om alles op de lijst te krijgen. Georganiseerde winkelcriminelen opereren op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, wat resulteert in miljarden dollars aan verlies voor winkeliers.”

Snelle hijinks

In Engeland riskeren bendes lijf en leden om consoles in handen te krijgen. Ze gebruiken verschillende auto’s om in een vrachtwagen te rijden met snelheden tot 80 kilometer per uur. Bij een typische overval klimt een dief via een zonnedak of aangepast luik naar buiten, gebruikt dan snijgereedschap of een koevoet om in de vrachtwagen in te breken, klimt aan boord en verwijdert vervolgens de PS5’s. Ze hebben deze riskante tactiek 27 keer gebruikt. Sommige dieven nemen mogelijk een veiligere route om PS5’s te pakken te krijgen. IGN meldt dat sommige Amazon-klanten in het VK artikelen ontvangen zoals zakken kattenbakvulling in plaats van een console. MTV-journalist Bex April May kreeg een airfryer in plaats van een PS5. Ze zei dat ze denkt dat haar console ergens is vervangen nadat deze het magazijn van Amazon had verlaten.

“Het draait allemaal om het tevreden maken van onze klanten, en dat is bij een klein deel van deze bestellingen niet gebeurd”, zegt een Amazon-woordvoerder tegen IGN. “Het spijt ons echt en we onderzoeken wat er precies is gebeurd. We nemen contact op met elke klant die een probleem heeft gehad en hebben ons op de hoogte gebracht zodat we het kunnen oplossen. Iedereen die een probleem heeft gehad met een bestelling, kan contact opnemen met onze klantenservice voor hulp.”

Winkeliers vechten terug

Volgens experts wordt er veel gedaan om diefstal van consoles te voorkomen. Op productieniveau worden geassembleerde en verpakte consoles opgeslagen in beveiligde ruimtes totdat ze klaar zijn voor distributie. “Tijdens het transport naar distributiecentra en van daaruit naar retailers, zijn de pakketten niet duidelijk gemarkeerd, maar worden ze geïdentificeerd door codes”, zei Robert McCrie, een professor aan het John Jay College of Criminal Justice, in een e-mailinterview. “Vrachtwagens in de leveringsfase kunnen op afstand worden gecontroleerd voor veiligheid. Het doel is om de goederen zo snel mogelijk naar de winkels te brengen. “Wanneer goederen met grote vraag de detailhandel bereiken, worden de producten opnieuw zorgvuldig gecontroleerd, soms door dagelijkse audits uit te voeren om te detecteren of krimp ontmoedigen.”

De PS5-winkelpagina van de PlayStation Direct-site waarop de console wordt weergegeven, is niet op voorraad

Shapiro adviseert om de ante op te voeren tegen eventuele consolekapers. “Gewapende bewakers kunnen in de vrachtwagens worden geplaatst of kunnen vrachtwagens in een apart voertuig begeleiden om de zendingen te beschermen”, voegde ze eraan toe. “Dit kan duur zijn, maar zou ook het verlies verminderen. Vrachtwagens mogen geen borden hebben dat signalen dat er elektronica in zit.” Ook moeten alle console-ratten worden uitgeschakeld, zei ze, en ze stelt voor dat een insider verzenddatums en -tijden aan externe partijen verstrekt en dat er een onderzoek moet plaatsvinden. Voor degenen die ondanks de leveringsproblemen toch een PS5 in handen krijgen, Grand Theft Auto 5 komt volgend jaar uit op de console. Hopelijk letten dieven de volgende keer niet op.