Skip to content

PS5-prijs, releasedatum, specificaties, games en nieuws

24 de juli de 2021
Sonyplaystation5 dc53869451d7416cbb32881a35c3fc32

De PlayStation 5 (PS5) is Sony’s opvolger van de PlayStation 4 videogameconsole. In tegenstelling tot de PS4 Pro, die de graphics voor PS4-titels verbetert, heeft de PS5 zijn eigen exclusieve bibliotheek met games.

Wanneer werd de PlayStation 5 uitgebracht?

De Playstation 5 werd op 12 november 2020 te koop aangeboden in de Verenigde Staten. We zijn onder de indruk van de evolutie van de console; deze versie is de upgrade waard als je het geld te besteden hebt.

Wat is de prijs?

De PS5 heeft een prijskaartje van $ 499 voor de Blu-ray Disc-versie en de digitale versie (zonder optische drive) kost $ 399. Dat plaatst het een beetje boven zijn Microsoft-concurrent, de Xbox Series X en Series S (digitale versie), met prijzen van respectievelijk $ 499,99 en $ 299,99.

Het laatste nieuws over PS5

Je kunt meer gamingnieuws krijgen van Lifewire over allerlei onderwerpen; hier zijn meer verhalen (en enkele van die eerdere geruchten) over Sony’s plannen voor de PS5.

PlayStation 5-functies

Naast online en lokaal gamen ondersteunt de PS5 de volgende features:

 • 4K TV-gaming
 • HDR-tv
 • PlayStation VR-games en headsets
 • Een online winkel met downloadbare games en films
 • Een Blu-ray-filmspeler
 • Streaming-apps zoals Netflix en Hulu
 • Een energiebesparende optie
 • De nieuwe draadloze DualSense-controller beschikt over haptische feedback.

Sony en Microsoft werken ook samen om een ​​cloud-streamingplatform voor online gaming te creëren. Informatie van MMO-gameservers wordt weergegeven op het PS5-startscherm, zodat spelers kunnen zien wat er in hun favoriete games gebeurt en direct kunnen meedoen.

PS5-specificaties en hardware

Sony’s nieuwe PlayStation is de eerste videogameconsole die wordt geleverd met een interne solid-state drive (SSD) die vergelijkbaar is met die van high-end gaming-pc’s. Naast het toestaan ​​van 8K-graphics met een verversingssnelheid van 120 Hz, elimineert de SSD in wezen laadtijden voor games. Het heeft een GPU met 10,28 teraflops, wat het een aanzienlijke prestatieverbetering zou moeten geven. De PS5 wordt aangedreven door een acht-core, derde generatie Ryzen CPU. Het heeft ook een aangepaste grafische kaart op basis van AMD’s Radeon RX 5000-serie, die raytracing ondersteunt voor meer realistische 3D-weergave. De trailer voor Godherfst toont de grafische mogelijkheden van het systeem.

PS5-specificaties in één oogopslag
Grafische afbeeldingen 8K met een verversingssnelheid van 120 Hz (aangepaste grafische weergave op basis van AMD’s Radeon RX 5000-serie)
Frame rate 120 fps met 120 Hz-uitgang
optische drive 4K UHD Blu-ray-station
Externe opslag USB HDD-ondersteuning alleen voor PS4-games
Uitbreidbare opslag NVMe SSD-sleuf
Interne opslagruimte Aangepaste 825 GB SSD
Geheugeninterface 16 GB GDDR6 / 256-bits
Geheugenbandbreedte 448 GB/s
IO-doorvoer (onbewerkt) 5,5 GB/s, (gecomprimeerd) 8-9 GB/s
processor 8 kern, derde generatie Ryzen
GPU 10,28 TFLOP’s, 36 CU’s op 2,23 GHz (variabele frequentie)
GPU-architectuur Aangepaste RDNA 2

Sony wedt dat SSD een revolutie teweeg zal brengen in de game-ervaring

PS5-games en achterwaartse compatibiliteit

De PlayStation 5 speelt niet alleen PS4-gameschijven af, maar PS4-titels zullen ook beter presteren op de nieuwe console. Zowel fysieke als digitale titels werken op beide systemen. Zolang je hetzelfde PlayStation Network-account op beide systemen gebruikt, zou je toegang moeten hebben tot alle PS4-aankopen in de PSN-winkel. Bekijk de exclusieve games die voor PS5 komen.

Sony is van plan een aantal titels uit te brengen, zoals: The Last of Us Part II, voor beide systemen. Spelers kunnen zelfs opgeslagen gegevens uitwisselen tussen de PS4- en PS5-versies van games. Het bedrijf heeft ook exclusieve PS5-games. Ondersteunde spellen zijn onder meer:

 • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (lees hier meer over Miles)
 • Horizon Verboden West
 • Ratchet & Clank: Rift Apart
 • Gran Turismo 7
 • Terugkeer
 • Sackboy Een groot avontuur

Je kunt meer games zien en je aanmelden voor nieuwe game-aankondigingen.

De PlayStation 5-controller

De PS5-controller, de DualShock 5 genaamd, vervangt de traditionele rumble-functie door geavanceerde haptische feedback. De weerstand van de triggers neemt bijvoorbeeld toe of af wanneer u door verschillende soorten terrein trekt. Net als zijn voorgangers heeft de DualShock 5 een USB-C-poort en ingebouwde luidsprekers. De controller verkoopt voor $ 69,99 bij de meeste retailers (inclusief Sony zelf) met een laadstation voor $ 29,99.

De PlayStation 5-headset

Sony is erg trots op zijn draadloze Pulse 3D-headset met ruisonderdrukkende microfoons, opladen via USB Type-C en gebruiksvriendelijke bedieningselementen, zoals een speciale microfoonbewakingsknop, hoofdvolume en in-game audio om te mixen. . Het heeft een 3,5 mm-aansluiting en kan ook met mobiele apparaten worden gebruikt. Het wordt echter niet meegeleverd met de console, dus wees bereid om er extra geld aan uit te geven. Dat kost je nog eens $ 159.

De PlayStation 5 mediacontroller

De afstandsbediening die bij de PS5 wordt geleverd, is zeker futuristisch mooi. U kunt uw console inschakelen en door de menu’s navigeren met de afstandsbediening, plus het volume en de energie-instellingen aanpassen op compatibele tv’s.

PS5-afstandsbediening met lege knoppen onderaan voor mogelijke streaming-partnerschappen

Inhoud van de doos: PS 5 vs PS5 digitale editie

Beide systemen worden geleverd met dezelfde essentiële componenten in de doos. Je kunt de console op zijn kant draaien; maar je kunt de console niet zomaar horizontaal neerleggen.