Skip to content

Quantumcomputers kunnen binnenkort Bitcoin breken

22 de april de 2022
GettyImages 1322774203 3a3e245be0b7437fb4b35b29b3869ec7

Belangrijkste leerpunten

  • Nieuw onderzoek toont aan dat kwantumcomputers op een dag in staat kunnen zijn om de codering te doorbreken die ten grondslag ligt aan Bitcoin en andere cryptocurrencies.
  • Maar sommige experts zeggen dat crypto-encryptie kan worden versterkt om te beschermen tegen hackers die kwantumcomputers gebruiken.
  • Honeywell werkt eraan om blockchain bestand te maken tegen kwantumcomputing, met behulp van fysieke hardware waar supercomputers op afstand geen toegang toe zouden hebben.
Uw Bitcoin kan op een dag kwetsbaar zijn voor hackers. Nieuw onderzoek laat zien hoe een kwantumcomputer de versleuteling van cryptocurrencies kan doorbreken. De nieuwste bevindingen maken deel uit van een groeiende bezorgdheid dat de huidige coderingstechnologieën niet bestand zullen zijn tegen de toenemende computerkracht. “Bitcoin-wallets worden beschermd door dezelfde openbare/private sleutelparen die kwetsbaar zijn voor alle computers”, vertelde Denis Mandich, een voormalige IT-functionaris van de Amerikaanse regering en nu CTO van Qrypt, een start-up op het gebied van kwantumentropie, in een e-mailinterview aan Lifewire. “Klassieke computers kunnen zwakke sleutels raden, terwijl kwantumcomputers ze eenvoudig kunnen berekenen. Zodra de privésleutel is onthuld, kan alle cryptocurrency die bij die openbare sleutel hoort, overal worden overgedragen en als een geldige transactie aan de blockchain worden toegevoegd.”

Kwantumsprong

Het nieuwe onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift AVS Quantum Science, uitgevoerd door het kwantumcomputerbedrijf Universal Quantum samen met academische instellingen, toont aan dat een kwantumcomputer met 13 miljoen fysieke qubits de Bitcoin-codering binnen een dag zou kunnen breken, en het zou 300 miljoen qubit computer om het binnen een uur te breken. Wetenschappers bedachten ook een methode om de fysieke grootte van kwantumcomputers te verkleinen. Een cryptocurrency is een digitale valuta die is ontworpen om als ruilmiddel te werken via een computernetwerk dat niet afhankelijk is van een centrale autoriteit, zoals een overheid of bank. De eigendomsgegevens van munten worden opgeslagen in een geautomatiseerde database met behulp van sterke cryptografie. “Vier jaar geleden schatten we dat een kwantumcomputer met ingesloten ionen een miljard fysieke qubits nodig zou hebben om RSA-codering te doorbreken, wat tegenwoordig de standaardmethode is voor het coderen van communicatie, wat overeenkomt met een grootte van 100 m2. Met innovaties over de hele linie, is de grootte van de computer zou nu slechts 2,5 m2 moeten zijn”, zei Mark Webber, kwantumarchitect bij Universal Quantum en de hoofdauteur van het papier, in een persbericht. State-of-the-art kwantumcomputers hebben tegenwoordig slechts 50-100 qubits, zei Webber. “Onze geschatte behoefte van 13-300 miljoen fysieke qubits suggereert dat Bitcoin voorlopig als veilig moet worden beschouwd voor een kwantumaanval, maar kwantumcomputertechnologieën schalen snel op met regelmatige doorbraken die dergelijke schattingen beïnvloeden en ze een zeer mogelijk scenario maken binnen de komende 10 jaar, ” hij voegde toe.

Uw virtuele valuta veilig houden

Niet iedereen is het erover eens dat kwantumcomputers Bitcoin-fortuinen kunnen vernietigen. “Als blockchain-encryptie wordt verbroken, zullen de gevolgen minimaal zijn, aangezien de gemeenschap breuken in de keten zal zien.” Terrill Frantz, die Quantum Computing-programma’s leidt aan de Harrisburg University of Science and Technology in PA, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. “Gezien wat we vandaag weten over de mogelijkheden van een kwantumcomputer en de technieken die in blockchain zijn geïmplementeerd, is er geen bekende plaats om te bedenken dat we hier een probleem hebben.” Mason Jappa, een cryptomining-expert, zei in een e-mailinterview dat Bitcoin “antifragiele” technologie is.

Een Nasdaq-advertentie op groot scherm op een stadsreclamebord met de tekst

“Dit betekent dat het sterker wordt en gedijt als gevolg van stressoren, schokken en volatiliteit”, voegde hij eraan toe. “Als de dreiging van kwantumcomputing directer en realistischer wordt, kunnen de cryptografische algoritmen in Bitcoin worden gewijzigd in kwantumbestendige algoritmen. Deze stap zal worden geïnitieerd door zowel Bitcoin Core-ontwikkelaars als Bitcoin-gebruikers, en er is al discussie over dit onderwerp geweest voor vele jaren. Het is gewoon geen onmiddellijke bedreiging.” Er worden inspanningen geleverd om post-kwantumcryptografietechnologie te ontwikkelen, waaronder een initiatief onder leiding van de Ethereum Foundation, merkte Max Galka, de CEO van Blockchain-bedrijf Elementus, op in een e-mailinterview met Lifewire. Honeywell werkt er ook aan om blockchain bestand te maken tegen kwantumcomputing, met behulp van fysieke hardware waartoe supercomputers op afstand geen toegang hebben. “Gelukkig zijn we nog een paar jaar verwijderd van kwantumcomputers die de mogelijkheid hebben om blockchain-codering te doorbreken, waardoor ontwikkelaars en ingenieurs nog meer tijd hebben om oplossingen te ontwikkelen”, zei Galka. Aan de andere kant, hoewel er pogingen zijn om kwantumveilige cryptocurrency-portefeuilles te creëren, kan niets met terugwerkende kracht worden gedaan om de kwetsbare te beschermen, waarvan sommige verloren zijn gegaan door de oorspronkelijke mijnwerkers, benadrukte Mandich. “De stille PR-release van hackers of natiestaten die toegang hebben tot grote kwantumcomputers, zal de overdracht van miljarden in Bitcoin zijn, gevolgd door de ineenstorting van het cryptocurrency-ecosysteem”, voegde hij eraan toe.