Skip to content

Rapport: 4K UHD-tv’s verhogen uw energierekening

22 de juni de 2021
GettyImages 9585231701 5c8bedd346e0fb00014a96b6

TV-fabrikanten staan ​​onder toenemende druk om producten te maken die minder energie verbruiken. De komst van een nieuwe generatie 4K/UHD-tv’s maakt die uitdaging echter het moeilijkst. Volgens recente onderzoeken gebruiken 4K-tv’s gemiddeld 30 procent meer stroom dan 720 of 1080 HD-tv’s. Zet dit verrassende cijfer op een rij tegen het voorspelde aantal 4K-tv’s dat hun weg naar Amerikaanse huizen vindt, en je zou kunnen kijken naar een gecombineerde toename van het energieverbruik in woningen van meer dan een miljard dollar.

Het onderzoek

De groep achter het in het oog springende rapport, The Natural Resources Defence Council (NRDC), heeft deze cijfers niet uit de lucht gegrepen. Het meet het stroomverbruik van 21 tv’s – met de nadruk op het 55-inch formaat, aangezien dit het best verkochte 4K-tv-formaat is – bij een reeks fabrikanten en prijsklassen, evenals gegevens uit openbare databases van UHD-tv-energie gebruik. Schattingen van het aantal huishoudens dat 4K-tv’s heeft, zijn gebaseerd op analyse van tv-verkoopcijfers. Het rapport nam als uitgangspunt het feit dat er in de VS ongeveer 300 miljoen tv’s in omloop zijn. Het combineerde dit cijfer met zijn bevindingen over het energieverbruik van 4K-tv’s om te berekenen wat er zou gebeuren als er een landelijke overstap zou zijn van 36-inch en grotere tv’s naar UHD-tv’s, wat zou resulteren in een extra 8 miljard kilowattuur aan energieverbruik in het hele land. Dat komt neer op drie keer meer energie dan heel San Francisco jaarlijks verbruikt.

De kosten van vervuiling

De NRDC berekende dat de extra 8 miljard kilowattuur zou kunnen leiden tot meer dan vijf miljoen ton extra koolstofvervuiling. De sleutel tot de cijfers van de NRDC is ook het feit dat de verschuiving naar 4K UHD-resoluties leidt tot de verkoop van meer grote tv’s. Een derde van alle tv’s die tegenwoordig worden verkocht, is blijkbaar minstens 50 inch groot, en het is een simpel feit dat grotere tv’s meer energie verbruiken. Volgens de tests van de NRDC lijken sommige tv’s met groot scherm meer elektriciteit te verbruiken dan een typische koelkast. Alsof de toename van het stroomverbruik veroorzaakt door 4K niet verontrustend genoeg was, wijst de NRDC er ook op dat het waarschijnlijk nog erger zal worden met de komst van high dynamic range (HDR) tv-technologie.

Het HDR-effect

HDR-technologie breidt het luminantiebereik van een scherm uit, waardoor het contrast effectief wordt vergroot en kleuren er dieper en rijker uitzien. Dit vereist het gebruik van meer stroom van uw tv vanwege de extra helderheid die ermee gemoeid is. De metingen van de NRDC suggereren dat het kijken naar een film in HDR bijna 50 procent meer stroom verbruikt dan het kijken naar dezelfde film in een normaal dynamisch bereik. Op dit moment voelen we ons verplicht om bij te dragen en te benadrukken dat tv-fabrikanten de afgelopen jaren vooruitgang hebben geboekt als het gaat om het verminderen van het stroomverbruik; het is redelijk om verdere verbeteringen te verwachten naarmate 4K/UHD en HDR volwassen zijn.

Stappen die u kunt nemen

Er zijn al dingen die u kunt doen bij het kopen of gebruiken van een nieuwe 4K-tv om het energieverbruik te verminderen. U kunt bijvoorbeeld een automatische helderheidsmodus gebruiken, die de helderheid aanpast als reactie op het omgevingslicht. Zoek naar tv’s met een Energy Star-label en vermijd de snelstartmodi die sommige tv’s bieden. Als fans van tv-beeldkwaliteit maken we ons zorgen over de mate waarin onze AV-ervaring kan worden beïnvloed door energiedruk die een beetje hard lijkt, gezien hoe hard de AV-wereld heeft gewerkt om groener te worden. Maar tegelijkertijd willen we allemaal een lagere energierekening en een gezondere planeet, toch?